Maya Angelou: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που απεικονίζεται σε νόμισμα των ΗΠΑ- Αυτή είναι η ιστορία της

Μαρία Ροδίτη
Maya Angelou: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που απεικονίζεται σε νόμισμα των ΗΠΑ- Αυτή είναι η ιστορία της

Η εμφάνιση της Maya Angelou σε αμερικανικό κέρμα αντιπροσωπεύει «αυτό που αξίζουμε και το πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία» ανέφερε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.

Η Maya Angelou έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που απεικονίζεται σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής! Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «American Women Quarters Program», κατά τη διάρκεια του οποίου σε κάθε τρίμηνο του 2022 θα κυκλοφορεί και ένα νέο νόμισμα, που θα απεικονίζει σημαντικές γυναίκες που άφησαν ιστορία στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το αμερικανικό κοινό κλήθηκε να υποβάλει ονόματα εμβληματικών γυναικών για το πρόγραμμα μετά από νομοσχέδιο που υπέβαλε η βουλευτής των Δημοκρατικών, Barbara Lee.

Το νόμισμα της Maya Angelou, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (10/1), αποτελεί ένα από τα πέντε σχέδια που θα παρουσιαστούν το 2022 και θα είναι σε κυκλοφορία μέχρι και το 2025. Μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσει νόμισμα με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, την Dr Sally Ride, και την πρώτη γυναίκα αρχηγό του Cherokee Nation, Wilma Mankiller.

malala

H Malala Yousafzai επιτέλους πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πώς παρουσιάζεται στο κέρμα η Maya Angelou

Το κέρμα παρουσιάζει την ακτιβίστρια και ποιήτρια να κοιτά ψηλά, με ανασηκωμένους τους ώμους της και ανοιχτά τα χέρια, ένα πτηνό να πετά και τον ήλιο να ανατέλλει πίσω της. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος συνεχίζει να απεικονίζεται ο George Washington.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό νομισματοκοπείο, η εικόνα της Angelou «είναι εμπνευσμένη από την ποίησή της και συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο έζησε».

«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας – τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία. Είμαι πολύ περήφανη που αυτά τα νομίσματα γιορτάζουν τις συνεισφορές μερικών από τις πιο αξιόλογες γυναίκες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Maya Angelou», δήλωσε η Janet Yellen, Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

https://www.instagram.com/p/CYl3ETyo_3-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η βουλευτής των Δημοκρατικών, Barbara Lee, ανέφερε για τη Maya Angelou: «Θα λατρεύω για πάντα τις ιδιωτικές στιγμές που είχα το προνόμιο να μοιραστώ με τη Maya, από τις συζητήσεις που κάναμε σαν αδελφές στο σαλόνι της μέχρι την ανεκτίμητη συμβουλή της σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισα ως έγχρωμη γυναίκα στο εκλεγμένο αξίωμα».

Και συμπλήρωσε: «Είμαι περήφανη που ηγήθηκα αυτής της προσπάθειας για να τιμήσω αυτές τις εκπληκτικές γυναίκες, οι οποίες τις περισσότερες φορές αγνοούνται στην αφήγηση της ιστορίας της χώρας μας. Αν βρεθείτε να κρατάτε ένα νόμισμα της Maya Angelou, μακάρι να θυμηθείτε τα λόγια της, ‘’να είστε σίγουροι ότι δεν θα πεθάνετε χωρίς να έχετε κάνει κάτι υπέροχο για την ανθρωπότητα’’».

angelou

Ποια ήταν η Maya Angelou

Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων στις ΗΠΑ… «Εθνικός Θησαυρός»! Έτσι χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί τη Maya Angelou.

H Marguerite Annie Johnson, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 στις ΗΠΑ και από πολύ μικρή – από 3 χρόνων- έζησε μαζί με τη γιαγιά της μιας και οι γονείς της χώρισαν. Τα παιδικά της χρόνια μόνο ανέμελα και ευχάριστα δεν ήταν.



Η Maya έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 8 ετών από τον σύντροφο της μητέρας της, ενώ μετά την αποκάλυψη της κακοποίησής της στην οικογένειά της, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός. «Πίστεψα ότι η φωνή μου τον σκότωσε, επομένως σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να μη μιλάω. Κι έτσι σταμάτησα να μιλάω», είχε αποκαλύψει η ακτιβίστρια, η οποία κατάφερε να μιλήσει ξανά πέντε χρόνια μετά το εφιαλτικό συμβάν.

Έφηβη πια, η Maya Angelou μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να μείνει μαζί με τη μητέρα της. Το όνειρό της ήταν να γίνει οδηγός τραμ, στους χαρακτηριστικούς ανηφορικούς δρόμους της αμερικανικής πόλης. Και το πέτυχε! Η Maya εργάστηκε ως οδηγός τραμ, ενώ έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή στην πόλη που αναλαμβάνει αυτό το πόστο!

Το 1951- και όταν πια ήταν 23 ετών- παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό ηλεκτρολόγο και επίδοξο μουσικό, Τος Άντζελος (Αναστάσιος Αγγελόπουλος), το επίθετο του οποίου υιοθέτησε έκτοτε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Το Maya ήταν το χαϊδευτικό της. Το ζευγάρι έφτιαξε ένα χορευτικό σχήμα, τους «Al and Rita», αλλά το 1954 χώρισε, επειδή ο Τος δεν είχε την… αποδοχή της πεθεράς του και ο γάμος τους δεν συμβάδιζε με τα ήθη της εποχής.

maya angelou nomisma

Μετά τον χωρισμό της, η Maya Angelou συνέχισε να χορεύει μόνη της σε νυχτερινά κλαμπ, ενώ κυκλοφόρησε και έναν δίσκο, το «Miss Calypso» (1957).

Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970. Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα, δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα τμήματα αμερικανικών σπουδών.

Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, η Maya Angelou ανέπτυξε και έντονη πολιτική δράση, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των έγχρωμων στις ΗΠΑ για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Martin Luther King και ήταν στενή φίλη του δυναμικού ακτιβιστή, Malcolm X.

Η δράση της Maya, η αεικίνητη φύση της δεν σταμάτησε εκεί… Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 γνώρισε την Oprah Winfrey- πριν ακόμα εκείνη γίνει star και διακριθεί στην τηλεόραση- και έγινε μέντοράς της. «Ήταν εκεί πάντοτε για μένα, καθοδηγώντας με σε ορισμένα από τα σημαντικότερα χρόνια της ζωής μου», έγραψε η Oprah Winfrey με αφορμή την είδηση του θανάτου της Maya Angelou το 2014.

angelou oprah

Η Maya Angelou με την Oprah Winfrey

Το 1992, η Maya Angelou έγραψε το ποίημα «On the Pulse of the Morning», το οποίο διαβάστηκε στην ορκωμοσία του προέδρου Bill Clinton. Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και το 2011 ο πρόεδρος Barack Obama τής απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Μετά τον θάνατο του Nelson Mantela, ο οποίος είχε διαβάσει το ποίημα της «Still I Rise» κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 1994, η Angelou έγραψε το ποίημα «His Day Is Done» προς τιμήν του εκλιπόντα Νοτιοαφρικανού ηγέτη και έπειτα από παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.



Η Maya Angelou άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Μαΐου 2014 στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, αφήνοντας συγχρόνως πίσω της ένα τεράστιο έργο-μάθημα για τις επόμενες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσές Σφαίρες 2022 - Jane Campion: Η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας

Αξιωματικός του βρετανικού στρατού γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κάνει solo σκι στον Ν.Πόλο