Πάνος Ιωαννίδης: «Θέλω ο γιος μου να γίνει δίκαιος και να αμφισβητεί τα πάντα γύρω του»

Κατερίνα Μπούσιου
Πάνος Ιωαννίδης: «Θέλω ο γιος μου να γίνει δίκαιος και να αμφισβητεί τα πάντα γύρω του»

Ο γιος του Κωνσταντίνος έγινε ήδη ενός έτους και ο Πάνος Ιωαννίδης γιορτάζει για δεύτερη φορά σήμερα τη γιορτή του πατέρα. Η ζωή του άλλαξε ολοκληρωτικά από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή του και όσα τον δίδαξε ο δικός του πατέρας, είναι οδηγός και για την ανατροφή του δικού του παιδιού. Με μία υποσημείωση όπως λέει στο Queen.gr: «Να κάνω τα δικά μου λάθη ως μπαμπάς».

Αν ο ίδιος μία μέρα δεν επιβεβαίωνε με την απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως έγινε μπαμπάς, δεν θα γνωρίζαμε ακόμη για το μικρό θαύμα που συνέβη στη ζωή του σεφ και κριτή του MasterChef, Πάνου Ιωαννίδη, ένα χρόνο πριν. Στα πρώτα του γενέθλια η παραδοχή: «Μπαμπάς για τον πρώτο χρόνο και για πάντα».

https://www.instagram.com/p/Cr6eJt6tbPi/

Αυτό το θαύμα της πατρότητας δεν αφορά στις κάμερες και στη δημοσιότητα. Και το ζει στον μέγιστο βαθμό. Δημιουργώντας όπως μας λέει στο Queen.gr αναμνήσεις μαζί με τον μικρό Κωνσταντίνο. Ακόμη και η βάφτισή του πριν μερικές εβδομάδες στο Πήλιο, έγινε σε κλειστό οικογενειακό και φιλικό κύκλο.

Η στενή δική του σχέση με τον δικό του πατέρα και όσα ως κώδικα αξιών μετέφερε σε εκείνον, στάθηκαν μεν ένα καλό παράδειγμα, αλλά ως νέος μπαμπάς θα προσπαθήσει και όσο μεγαλώνει ο γιος του να γίνει διαφορετικός, όπως μας δηλώνει. Ο πατέρας του και σχεδιαστής κοσμημάτων μπορεί να έχει «φύγει» από τη ζωή, αλλά ο Πάνος Ιωαννίδης τον «κουβαλά» πάντα μαζί του με το ασημένιο δαχτυλίδι δικής του δημιουργίας το οποίο δεν αποχωρίζεται ποτέ.

«Είναι η μεγαλύτερη αγάπη και έρωτας που έχω νιώσει ποτέ» ήταν οι πρώτες φράσεις του Πάνου σε παλαιότερη συνέντευξή του μιλώντας για τον γιο του. Και παρά τις πολλές επαγγελματικές του υποχρεώσεις, έχει δημιουργήσει ένα σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να είναι μαζί του. Για να δημιουργούν αναμνήσεις ως μπαμπάς και γιος. Ακόμη και σε γυρίσματα του φετινού MasterChef τον είχε μαζί του όπως και τη σύντροφό του και μαμά του Κωνσταντίνου, Τζο Κουτρουμάνου.

Τι άνθρωπος όμως θα ήθελε να γίνει μεγαλώνοντας ο γιος του; Η δικαιοσύνη και η αμφισβήτηση είναι οι δύο λέξεις κλειδιά, όπως μας λέει. Και η συζήτησή μας ξεκινά με τις δικές του αναμνήσεις με τον πατέρα του στο παιδικά του χρόνια.

https://www.instagram.com/p/Cqute2bNq0V/

Υπάρχει μία εικόνα, μία κίνηση, μία μυρωδιά που είναι συνυφασμένη με τον πατέρα σου;

Το άρωμά του σίγουρα, γιατί φοράω και εγώ το ίδιο. Εικόνες και ωραίες αναμνήσεις είναι όλες οι στιγμές που περνούσα μαζί του από τότε που ήμουν πολύ μικρός στο εργαστήριο του και προσπαθούσα και εγώ να φτιάξω διάφορα πράγματα δίπλα του.

Το έβλεπες ως παιχνίδι ή γιατί ήθελες κάποια στιγμή να του μοιάσεις και γιατί όχι να ακολουθήσεις και τη δική του δουλειά;

Στην ηλικία που ήμουν, σου λέω με σιγουριά πως ίσχυαν και τα δύο. Από τη μία πλευρά, το να είμαι στο εργαστήριο μαζί του, έμοιαζε ως ένα διαφορετικό παιχνίδι που είχε όμως κανόνες και απαιτούσε συνέπεια, από την άλλη, ήταν και η αίσθηση ότι είμαι πια μεγάλος και δουλεύω όπως δουλεύει ο μπαμπάς μου. Κάνω δηλαδή ό,τι κάνει και εκείνος.

Παρατηρούσες πάντα πως και τι έκανε στο σπίτι ή στη δουλειά, προσπαθούσες να τον αντιγράψεις;

Νομίζω ότι κάθε παιδί θέλει κάποια στιγμή να μοιάσει στους γονείς του και είτε υποσυνείδητα, είτε συνειδητά, τους αντιγράφει, μέχρι να δημιουργήσει τη δική του προσωπικότητα. Όλα όσα είχε μάθει από εκείνους λειτουργούν μετά ως μαθήματα και τον ακολουθούν για όλη του τη ζωή.

https://www.instagram.com/p/CE9MZVSBZjl/

Ήταν άνθρωπος των συμβουλών ή της έμμεσης καθοδήγησης; Ποια φράση έλεγε συχνά για να σε νουθετήσει;

Η αλήθεια είναι ότι ακολούθησε πολλά διαφορετικά μοτίβο στη συμπεριφορά του. Αυτό όμως που λειτούργησε και θέλω να το συμπεριλάβω στο μέλλον και στην επικοινωνία με τον δικό μου γιο, είναι να με συμβουλεύει χωρίς να με υποχρεώνει να κάνω κάτι. Η πίεση άλλωστε ποτέ δεν φέρνει αποτέλεσμα. Μου μετέφερε ως παραδείγματα τις δικές του εμπειρίες, δίνοντας όμως την επιλογή να αποφασίσω μόνος μου. Με το να μου τονίζει στο τέλος, ό,τι η όποια τελική μου απόφαση, έχει και τις συνέπειές της. Ο πατέρας μου με συμβούλεψε επίσης να κάνω ότι θέλω στη ζωή μου σε επαγγελματικό επίπεδο, με τη σημείωση πως ό,τι και αν έκανα θα έπρεπε να το αγαπούσα.

Από τη στιγμή που έγινες και εσύ μπαμπάς, σκέφτηκες τι λάθος δεν πρέπει να κάνεις στο μέλλον με τον γιο σου;

Το μόνο που σκέφτηκα, είναι ότι όποιο λάθος και αν θα είναι αυτό, θέλω να είναι το δικό μου λάθος και όχι κάτι που έκαναν οι γονείς μου. Να καταλάβω όμως το λάθος και να μάθω από αυτό.

Ο Πάνος Ιωαννίδης έγινε MasterChef στο βρεφικό φαγητό και μας δείχνει την κουζίνα του

Ένιωσες κάποια στιγμή την ανάγκη να δείξεις στον πατέρα σου πως τα κατάφερες πολύ καλά στη ζωή σου, ότι έγινες δηλαδή ισάξιος του;

Είναι η μεγαλύτερη ανάγκη ενός παιδιού και η καλύτερη επιβράβευση, να αισθανθείς ότι σε παραδέχεται ο γονιός σου για αυτά που έχεις καταφέρει στη ζωή σου. Την αποζητάς αυτή την αποδοχή. Μεγαλώνοντας, όταν πια έχεις πάρει τη ζωή στα χέρια σου, αυτή την επιβράβευση την δίνεις εσύ στον εαυτό σου.

Έχεις δώσει έναν κρυφό όρκο με τον εαυτό σου, πως ό,τι και να γίνει το μόνο που δεν θα στερήσεις από τον γιο σου είναι χρόνο μαζί του;

Αυτό το έχω ήδη βάλει στο πλάνο μου από τώρα που είναι ακόμη μικρός. Έχω οριοθετήσει εν μέρει το ωράριό μου και προσπαθώ να κρατάω μόνος μου τον μικρό για δύο μέρες την εβδομάδα. Και τη μία από αυτές να κλείνω ακόμη και το κινητό μου για να ασχολούμαι αποκλειστικά με το παιδί. Όσο μπορώ λόγω δουλειάς θα συνεχίσω να τηρώ αυτό το πρόγραμμα. Να κάνουμε πράγματα μαζί. Να δημιουργούμε αναμνήσεις.

Όταν πια μεγαλώσει ο Κωνσταντίνος και είναι σε θέση να καταλαβαίνει λόγια και έννοιες, τι συμβουλή θα του δώσεις για τη δική του ζωή; Τι άνθρωπος θέλεις να γίνει ο γιος σου;

Θέλω να πιστεύει στον εαυτό του, να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις, να είναι δίκαιος και να κάνει όμορφα πράγματα. Που θα τον γεμίζουν και θα είναι δημιουργικά. Θέλω όμως μεγαλώνοντας να φιλτράρει τους κανόνες που θα υπάρχουν γύρω του. Η αμφισβήτηση σημαίνει ότι υπάρχει και οξυδέρκεια. Θέλω ο γιος μου να έχει μία δική του κρίση στα πράγματα χωρίς να φτάνει στα όρια, θέλω να τον ωθήσω στο να «ψάχνεται» και να εξερευνά.

* Ο Πάνος Ιωαννίδης, εκτός από κριτής του MasterChef, είναι ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου «Ovio», έχει δημιουργήσει τον πρωτότυπο χώρο «Stellar» συνδυάζοντας την υψηλή γαστρονομία με την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και το «Oz37 Gastronomy Studio», στο οποίο γίνονται ειδικά γαστρονομικά event και σεμινάρια μαγειρικής.