Λίγο πριν γίνει 53, η Shannen Doherty εξηγεί το ξεκαθάρισμα σε αντικείμενα κι ανθρώπους πριν πεθάνει

Πατούλια Κατερίνα
Λίγο πριν γίνει 53, η Shannen Doherty εξηγεί το ξεκαθάρισμα σε αντικείμενα κι ανθρώπους πριν πεθάνει
Shannen Doherty

Σε δέκα ημέρες, η Shannen Doherty θα σβήσει 53 κεράκια στην τούρτα της, ένα θαύμα για την ίδια, μιας και η αρχική πρόγνωση για τον καρκίνο τέταρτου σταδίου της έδινε λίγους μήνες ζωής.

Η Shannen Doherty ήταν πάντα ένας φάρος δύναμης και ανθεκτικότητας, όχι μόνο στους εμβληματικούς της ρόλους αλλά και στην προσωπική της ζωή. Αυτή τη φορά, είναι ένας φάρος που φωτίζει δυνατά και τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά μια απώλεια.

Η ίδια βιώνει a priori την απώλεια της ζωής της και ο τρόπος που διαχειρίζεται τον επερχόμενο θάνατό της, θα σε κάνει να εκτιμήσεις κι εσύ τη ζωή αλλά και να πάρεις τη δύναμη που χρειάζεσαι να ξεπεράσεις ό,τι δύσκολο βιώνεις αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για μια ασθένεια, είτε για μια απώλεια, είτε απλά για έναν χωρισμό.

Κοιτώντας τον καρκίνο στα μάτια ξανά και ξανά, η Brenda από τα Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χίλς, έχει εξηγήσει πως μετά τον καρκίνο τέταρτου σταδίου στο στήθος, η ίδια έπρεπε να αναμετρηθεί και με τη μετάσταση στον εγκέφαλο και πλέον με τη νέα μετάσταση στα οστά.

H bucket list πριν το τέλος και το ξεκαθάρισμα

Κάθε μέρα, είναι μια νέα ημέρα για την Shannen, η οποία έχει ήδη αλλάξει τέσσερα σχήματα νέων επαναστατικών θεραπειών και κάθε μέρα ξυπνά με την ελπίδα πως μια νέα θεραπεία θα έχει βρεθεί για να κάνει τον καρκίνο της από ανίατο, θεραπεύσιμο ή τουλάχιστον να κάνει τον καρκίνο της αδύναμο για να συνεχίσει να ζει.

Η Shannen Doherty δηλώνει πως ζει ένα θαύμα, μετά τη νέα θεραπεία που ξεκίνησε για τον καρκίνο

«Αγόρασα το βιβλίο αυτό που λέγεται bucket list και είναι ενδιαφέρον γιατί σου δίνει ιδέες διαφορετικές για να πραγματοποιήσεις πριν το τέλος, μπορεί να είναι απλώς ένα ταξίδι στην Ιταλία ή το πώς να φτιάξεις την τέλεια πίτσα ή το τέλειο ψωμί», εξηγεί η Shannen, τονίζοντας την τάση που έχει αυτό το διάστημα για ξεκαθάρισμα και αποδέσμευση από άχρηστα αντικείμενα, θεωρίες και ανθρώπους που γεμίζουν τη ζωή της. Η ίδια μας καλεί να πετάξουμε τα βαρίδια και εξηγεί:

«Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ασθένεια. Είναι δύσκολο να χάσεις μια δουλειά, να χάσεις έναν γονέα, να χάσεις ένα αγαπημένο πρόσωπο, είναι δύσκολο να χάσεις έναν φίλο, να διαγνωστείς με ο,τιδήποτε, ακόμα κι αν δεν είναι απειλητικό για τη ζωή είναι δύσκολο, η απώλεια φιλιών, όλα αυτά, που μπορεί να κάνουν τη ζωή σου απίστευτα δύσκολη».

Εκεί ξεκίνα να αφήνεις πίσω όσα σε δυσκολεύουν και για να ζήσεις εσύ καλύτερα σε αυτή τη δύσκολη φάση αλλά και για να προνοήσεις για το μέλλον.

Η Doherty για παράδειγμα, θέλει - ακόμα κι όταν εκείνη δεν θα είναι στον κόσμο αυτό- να κάνει πιο εύκολη τη ζωή της μητέρας της Rosa και ταυτόχρονα, να προνοήσει ώστε να προλάβει να ζήσει με αυτήν αλλά και με τα πρόσωπα που αγαπά, στιγμές που θα γίνουν αναμνήσεις μιας ζωής.

Υποθέτω είναι ο καρκίνος για μένα αυτό που πραγματικά με έχει κάνει
να κάνω έναν απολογισμό ζωής και να αλλάξω τις προτεραιότητές μου. Και
προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι η μαμά μου. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο
αν πεθάνω πριν από αυτήν και δεν θέλω να έχει ένα σωρό πράγματα να ασχοληθεί, δεν θέλω να έχει να γεμίσει τέσσερις μονάδες αποθήκευσης με έπιπλα, γιατί ναι, έχω μια εμμονή με τα έπιπλα.

Λατρεύω τα έπιπλα και λατρεύω τα χαλιά αλλά πρέπει να αφήσω κάποια πράγματα, να απολλαγώ. Κάντε το ίδιο. Απαλλαγείτε από πράγματα και δωρίστε πράγματα και πουλήστε πράγματα. Προφανώς υπάρχουν και μεγαλύτερα πράγματα, όπως σπίτια για τα οποία πρέπει να ανησυχώ αλλά δεν με πειράζει να απαλλαγώ από αυτά γιατί η διαδικασία αυτή που επιτρέπει να κάνω πιο πολλά ταξίδια ή να αφήσω στη μητέρα μου ένα κομπόδεμα».

«Δεν εγκαταλείπω, επικεντρώνομαι σε αυτά που έχουν σημασία»

Αυτή η κομβική αλλαγή στο ταξίδι της Shannen, την έκανε αρχικά να νιώθει πως εγκαταλείπει τη ζωή. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε πως δεν ήταν εγκατάλειψη αλλά μια στρατηγική κίνηση για να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: να δημιουργήσει αναμνήσεις με τους αγαπημένους της.

Πουλώντας τα υπάρχοντά της, η Shannen βρέθηκε σε θέση να αγαπά και να χτίζει νέες εμπειρίες με την οικογένειά της, ειδικά με την αγαπημένη της μητέρα.

Η αφήγηση της Shannen μας πήγε στο σπίτι της στο Τενεσί, ένα μέρος που κάποτε ονειρευόταν να μετατραπεί σε ένα καταφύγιο για την ίδια, τη μητέρα της και τα άλογα που είχαν ανάγκη.

Αυτό το όνειρο, έγινε πηγή βαθιάς συναισθηματικής σύγκρουσης για τη Shannen καθώς αντιμετώπιζε την αποκαρδιωτική απόφαση να το αφήσει. Η υποστήριξη της μητέρας της πρόσφερε έναν φάρο ελπίδας. Ενθαρρύνοντάς την να κρατήσει τις φιλοδοξίες της, η Ρόζα υπενθύμισε στην κόρη της ότι μπορούσε ακόμα να εκπληρώσει το πάθος της να βοηθά άλογα μέσα σε οργανώσεις πιο κοντά στο σπίτι της και στο μέρος που κάνει τις θεραπείες της.

«Συνεχίζω να κάνω αλλαγές σε αυτό και απλώς κάνω το εγώ. Ναι, ξεφορτώνομαι το μέρος στο Τενεσί, όσο κι αν με πονάει να το ξεφορτωθώ. Ναι, θα αρχίσω να πουλάω τα έπιπλά μου αλλά είμαι καλά. Kαθαρίζω πράγματα ώστε να μπορώ να έχω καλύτερη ποιότητα ζωής.».

https://www.instagram.com/reel/C5RYUS1PvVx/

Πώς από τον χωρισμό βγήκε κερδισμένη

Οι πρόσφατες ειλικρινείς σκέψεις της σχετικά με την προετοιμασία για το μέλλον, την έκαναν να σκεφτεί και μια ακόμα απώλεια που βίωσε μέσα στο 2023, εκείνη του συζύγου της.

H Doherty είχε αποκαλύψει πως έμαθε για την παράλληλη σχέση που είχε ο σύζυγός της Kurt Iswarienko μόλις μια ημέρα πριν την επέμβαση που έπρεπε να κάνει στον εγκέφαλο. Η ίδια τόνισε πως ακόμα κι από αυτή την απώλεια, βρέθηκε κερδισμένη:

«Ας ειλικρινής σε αυτό το σημείο της ζωής μου γιατί τι έχω να χάσω; Δεν έχω να χάσω τίποτα. Έχω ένα ρολόι που χτυπάει πάνω από το κεφάλι μου και δεν με ενδιαφέρουν τα ψέματα. Δεν θέλω να πεθάνω. Δεν είμαι το άτομο που θέλει να πεθάνει. Εννοώ, κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Αλλά ρχω τόσες πολλές ελπίδες, καιαπομένουν πολλά να πετύχω. Αλλά πρόσφατα έχασα τον άνθρωπο μου. Και όσο δύσκολο κι αν ήταν,
μου έδωσε ένα μάθημα.

Οπότε ναι, είναι πραγματικά δύσκολο να χάσεις τον άνθρωπο σου και είναι πραγματικά τραυματικό, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζεις καρκίνο ή οποιαδήποτε ασθένεια αλλά σκέφτηκα: Shannen, έχασες ένα άτομο, αλλά επειδή έχασες αυτό το ένα άτομο, βάζεις την εμπιστοσύνη και την αγάπη και την πίστη σου σε πολλά άλλα. Οπότε, αντί να στραφούμε μόνο σε ένα άτομο, στράφηκα σε πολλά άλλα. Και αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι έχω ένα εντελώς διαφορετικό πλέγμα αγάπης και υποστήριξης και φροντίδας και πολλές σωστές συμβουλές από τον καθένα».