Οι πιο σημαντικές συμβουλές για μια ζωή χωρίς λύπες, ενοχές και μετάνοιες

Δέσποινα Καμπούρη
Οι πιο σημαντικές συμβουλές για μια ζωή χωρίς λύπες, ενοχές και μετάνοιες

Τις φυλάω θησαυρό!

Η Mary Theresa Schmich, 65 ετών σήμερα, είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος η οποία έγραφε για πολλά χρόνια (και εξακολουθεί μέχρι σήμερα) στην εφημερίδα Chicago Tribune. Κέρδισε βραβείο Pulitzer το 2012, αλλά σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η συγγραφή του πιο επιτυχημένου κειμένου της που έγινε viral από 1997 μέχρι και σήμερα, το "Wear Sunscreen".

Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου 1997. Πολλές από τις σοφίες που αποτύπωσε στο χαρτί κυκλοφόρησαν αστραπιαία στο Διαδίκτυο και η στήλη της απογειώθηκε. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίστηκαν λανθασμένα ότι το μεγαλειώδες κείμενο για το… αντηλιακό γράφτηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Kurt Vonnegut. Το θέμα ξεκαθαρίστηκε όταν αυτός δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης: «Αυτό που έγραψε αυτή η γυναίκα είναι αστείο, σοφό και γοητευτικό, γι’ αυτό θα ήμουν περήφανος εάν ήταν δικό μου».

Το 1998, η Schmich εκμεταλλευόμενη την επιτυχία του κειμένου της, το δημοσίευσε ως βιβλίο, με τίτλο «Wear Sunscreen». Το 1999, ο διάσημος σκηνοθέτης Baz Luhrmann το έκανε τραγούδι με τίτλο "Everybody's Free To Wear Sunscreen", του οποίου οι στίχοι είναι οι σοφίες της Schmich, αφού η ίδια έδωσε την άδεια για τα δικαιώματα. Αυτό το τραγούδι ήταν πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου στις περισσότερες χώρες για πολύ καιρό.

Θα μου πείτε γιατί σας τα γράφω όλα αυτά σήμερα… Ναι έχετε δίκιο, αλλά μέσα από αυτή την ιστορία που ξεκίνησε από μία πνευματώδη δημοσιογράφο θέλοντας να συμβουλέψει τους νέους ανθρώπους να φορούν αντηλιακό για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τις υπεριώδεις ακτίνες, εκείνη έγραψε τις μεγαλύτερες σοφίες που θα μπορούσε να αποτυπώσει άνθρωπος για άνθρωπο. Οι συμβουλές της δείχνουν τον δρόμο για μια όμορφη ζωή μέχρι το τέλος, χωρίς ενοχές, λύπες και μιζέρια.

Εκείνη είχε πει σε συνέντευξή της: «Ήταν Παρασκευή και έπρεπε να παραδώσω το τρίτο μου κείμενο για την στήλη μου στην εφημερίδα. Είχα στερέψει από ιδέες. Καθώς διέσχιζα τη λίμνη Michigan είδα μία νεαρή να κάνει ηλιοθεραπεία. Αμέσως είπα στον εαυτό μου "Ελπίζω να φοράει αντηλιακό!". Για πολλή ώρα σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα: Πόσο θα ήθελα να γράψω ένα κομμάτι με αφορμή την αποφοίτηση των σπουδαστών στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε ήμουν 43 ετών και ήθελα τόσο πολύ να μεταδώσω τις δικές μου συμβουλές στους νέους ανθρώπους. Έτσι κι έγινε. Έκατσα στο γραφείο μου και έγραψα όλα όσα θα ήθελα να πω σε έναν νέο ή μία νέα από 18 έως 24 ετών. Το ολοκλήρωσα σε 4 ώρες…».

Σήμερα επέλεξα να σας μεταφράσω κάποια από αυτά που έγραψε η Schmich, χωρίς κανένα περεταίρω σχόλιο καθώς είναι τόσο δυνατά που ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το κείμενο ξεκινάει έτσι:
Κυρίες και κύριοι της τάξης του '99, φορέστε αντηλιακό! Αν θα μπορούσα να σας δώσω την πιο πολύτιμη συμβουλή μου για το μέλλον σας, αυτή θα ήταν να φοράτε αντηλιακό. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του αντηλιακού έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Ωστόσο οι υπόλοιπες συμβουλές μου για τη ζωή δεν είναι αξιόπιστες παρά εμπειρικές από όλα όσα έχω ζήσει εγώ μέχρι σήμερα.

Θα σας την πω ευθύς αμέσως…

Κάνε κάθε μέρα κάτι που σε φοβίζει.
Τραγούδα.
Μην «παίζεις» με τις καρδιές των άλλων.
Μη συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που «παίζουν» με την δική σου καρδιά.
Μη σπαταλάς τον χρόνο σου στη ζήλια: Κάποιες φορές θα είσαι μπροστά από άλλους και κάποιες φορές θα είσαι πίσω τους. Ο αγώνας είναι μεγάλος και στο τέλος είσαι μόνος.
Να θυμάσαι τα θετικά σχόλια που λαμβάνεις, να ξεχνάς τις προσβολές.
Φύλαξε τα ερωτικά σου γράμματα, πέταξε αποκόμματα από τράπεζες.
Πάρε πολύ ασβέστιο.
Μην καταπονείς τα γόνατά σου, γιατί θα σου λείψουν όταν τα «χάσεις».
Απόλαυσε το σώμα σου, χρησιμοποίησέ το όπως θες, μη το φοβάσαι και μη σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτό. Είναι το πιο υπέροχο πράγμα που έχεις αποκτήσει ποτέ.
Χόρεψε, ακόμη κι αν δεν έχεις πού να το κάνεις παρά μόνο στο σαλόνι σου.
Μη διαβάζεις περιοδικά ομορφιάς, θα σε κάνουν να νιώσεις άσχημη.
Φρόντισε να έχεις στενή επαφή με τους γονείς σου, μάθε τους καλά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τους χάσεις για πάντα.
Να είσαι καλός με τα συγγενικά σου πρόσωπα, είναι η πιο μεγάλη σύνδεση με το παρελθόν σου, αλλά και οι άνθρωποι που πιθανώς να περάσεις το μέλλον σου μαζί τους.
Οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά μόνο λίγοι και εκλεκτοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά σου μέχρι το τέλος.
Μην κακοποιείς τα μαλλιά σου με πολλές τεχνικές. Στα 40 σου τα μαλλιά σου θα μοιάζουν με μαλλιά 85χρονης.
Πρόσεχε ποιον εμπιστεύεσαι για να σε συμβουλέψει, αλλά άκου αυτό που θέλει να σου πει.

Το υπόλοιπο κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε μέσα από τους στίχους του τραγουδιού εδώ!

Καλή σας μέρα!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον, εδώ αλλά και εδώ!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!