Vintage is back! Πού θα το εντοπίσεις;

Ερμιόνη Σαρρή
Vintage is back! Πού θα το εντοπίσεις;

Είναι γνωστό ότι η μόδα κάνει κύκλους αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε δει στιλ και look από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 να κάνουν το «comeback» τους. Ωστόσο, υπάρχει μια τάση της μόδας που μπήκε στις ζωές μας πριν από λίγα χρόνια και, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει σκοπό να φύγει άμεσα: Ο λόγος για το vintage look.

Τα vintage ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ και χτενίσματα αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας και το συγκεκριμένο στιλ έχει ήδη πολλούς φανατικούς θαυμαστές ανά τον κόσμο. Ωστόσο, αξίζει να διερωτηθούμε: Τι πραγματικά σημαίνει η λέξη «vintage»;

Τι σημαίνει τελικά vintage;

Η λέξη «vintage» προέρχεται από το λατινικό «vinum demere» (δηλαδή «αποσπώ κρασί») και τη λέξη της γαλλικής γλώσσας «vendage» που σήμαινε «τρύγος». Ο όρος αυτός φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα για να περιγράψει την ποικιλία του κρασιού. Τα χρόνια πέρασαν, όμως, και η λέξη «vintage» πέρασε τα… όρια του κρασιού. Με τον καιρό, το «vintage» άρχισε να αφορά σε φίνα αυτοκίνητα, όπως οχήματα Bentley ή Bugatti, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- για ρούχα, βιβλία, μουσική και έπιπλα.

camp5

Πρόκειται για μία λέξη που φέρει μαζί της κάτι το οποίο ξεχωρίζει από το σύνολο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, μεταδίδοντας μία εξαιρετική γεύση ή μία ιδιαίτερη χαρά ζωής. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι η κατοχή ενός vintage αντικειμένου μας κάνει συχνά να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί αποκτήσαμε κάτι το συλλεκτικό. Vintage είναι κάτι το μοναδικό, με μακρόχρονη ιστορία και παράδοση, αλλά συνάμα σύγχρονο: Όπως το CAMPARI.

Προσοχή: Άλλο second hand και άλλο vintage!

Δεν είναι, όμως, όλα τα παλιά στιλ και αντικείμενα vintage. Στον αντίποδα των παραπάνω παραδειγμάτων, όταν μία μπουτίκ προσφέρει κομμάτια από πρόσφατες ή προηγούμενες κολεξιόν διάσημων brands, αυτά ΔΕΝ ονομάζονται vintage. Στην ίδια λογική εντάσσονται και τα Prêt-à-Porter ρούχα που έχουν παρουσιαστεί στις πασαρέλες το 2000 και φορέθηκαν μετά. Αυτά ονομάζονται second hand.

To Vintage σήμερα και οι vintage «must» επιλογές

Σήμερα ονομάζουμε vintage ό,τι δεν είναι καινούργιο. Για παράδειγμα, το vintage φόρεμα που επέλεξε να φορέσει η Penelope Cruz στην απονομή των Όσκαρ το 2009 το αποκαλούμε vintage, όπως επίσης το βελούδινο vintage Valentino που φόρεσε η Julia Roberts στα Όσκαρ το 2001 από τη συλλογή Haute Couture του 1982, που ήταν αφιερωμένη στις σταρ του κινηματογράφου.

camp4

Στην καθημερινότητά μας το vintage είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή τάση της μόδας. Vintage τσάντες, παπούτσια, φορέματα και γυαλιά αποτελούν «must» επιλογές για εκατοντάδες χιλιάδες σύγχρονες γυναίκες. Δείτε την χορεύτρια του burlesque, ηθοποιό και μοντέλο, Dita Von Teese, η οποία υιοθετεί το vintage look σε κάθε της εμφάνιση.

camp3 copy

Αλλά και όσον αφορά στη διακόσμηση, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να κοσμούν πλέον τα σπίτια τους με vintage αντικείμενα και αφίσες, όπως η παρακάτω αφίσα «Spiritello» που δημιούργησε ο Ιταλός ζωγράφος Leonetto Cappiello το 1921 για το θρυλικό Campari! Στον οδηγό του στιλ, το CAMPARI RED BOOK OF STYLE, θα βρείτε περισσότερα παραδείγματα για το τι σημαίνει vintage στις μέρες μας.

camp2

Vintage is back και στα κοκτέιλ!

Εκτός από τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα βιβλία, τη μουσική και τη διακόσμηση το vintage επέστρεψε και στα… κοκτέιλ. Στην περίπτωση των κοκτέιλ, βέβαια, η λέξη vintage αναφέρεται συνήθως σε κλασικά sophisticated cocktails, με μεγάλη ιστορία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Negroni.

Το vintage Negroni φέρεται να επινοήθηκε το 1919 στη Φλωρεντία, από τον κόμη Camillo Negroni. Ο Κόμης ζήτησε από τον μπάρμαν να ενισχύσει κοκτέιλ του (Americano) προσθέτοντας τζιν αντί για σόδα. Και η φέτα πορτοκαλιού χρησίμευσε για να το διαφοροποιήσει από τον πρόγονό του, το Americano!

Πώς θα φτιάξετε και εσείς το vintage Negroni

Η συνταγή για το Negroni είναι απλή και υπέροχη! Για να το απολαύσετε θα χρειαστείτε 30ml Campari, 30ml Banks Gin, 30ml Cinzano 1757 Red Vermouth, ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και μία μεγάλη φέτα πορτοκαλιού. Μπορείτε, όμως, να δείτε περισσότερες συνταγές για κλασικά κοκτέιλ στο CAMPARI RED BOOK OF STYLE.

camp1

Απολαύστε υπεύθυνα και βάλτε vintage «πινελιές» στη ζωή σας!