Είναι υγιές να σκέφτεσαι τους πρώην σου; Οι ειδικοί απαντούν!

Ιωάννα Τζανή
Είναι υγιές να σκέφτεσαι τους πρώην σου; Οι ειδικοί απαντούν!

Η Taylor Swift αναπολεί τον πρώην της στο τελευταίο επανηχογραφημένο άλμπουμ της «Red (Taylor's Version)» - και στοιχηματίζει ότι και εκείνος τη σκέφτεται ακόμα. Όμως, το να αναπολείς τους πρώην σου είναι πραγματικά υγιές;

Φυσικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχάσουμε έναν πρώην σύντροφο σαν τον John Mayer, όμως για εμάς τις κοινές θνητές, το να περιτριγυρίζουν στο μυαλό μας οι άντρες οι οποίοι αποτελούν παρελθόν πλέον για εμάς, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε περίεργα και να απορούμε γιατί μας συμβαίνει αυτό.

TINDER APP copy

Και πάλι single; Τα θετικά τού να φλερτάρεις online

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σεξολόγο Casey Tanner, «το να σκέφτεσαι έναν πρώην σύντροφο είναι ένα υγιές, φυσιολογικό στάδιο μιας σχέσης που τελειώνει και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα που να ορίζει τον χρόνο που θα κάνεις για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό».



Η φάση της θλίψης και της άρνησης

Ένας χωρισμός τις περισσότερες φορές είναι επώδυνος, ακόμη κι αν ο πρώην μας δεν ήταν ο ιδανικότερος σύντροφος. «Η απώλεια ενός συντρόφου μπορεί να είναι τόσο αφόρητη που υπάρχει περίπτωση να τον... θρηνήσεις σαν να έχει πεθάνει. Πιθανότατα δε θρηνείς μόνο το άτομο, αλλά και τις αναμνήσεις που μοιραστήκατε και το μέλλον που φανταζόσουν μαζί του», συμπληρώνει η σεξολόγος.

Μετά τον χωρισμό, θα περάσεις σταδιακά σε περιόδους ντροπής, θυμού, μεταμέλειας, άρνησης, θλίψης, αναπόλησης και αποδοχής, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά. Ακόμη κι αν νιώσεις ότι έχεις συμβιβαστεί πλήρως με τον χωρισμό, μπορεί να αισθάνεσαι νοσταλγία για τις καλές στιγμές που περάσατε μαζί.

«Μπορεί πάντα να υπάρχουν στιγμές θλίψης για μια πρώην σχέση», λέει η Casey Tanner. Περνώντας από μια καφετέρια στην οποία εσύ και ο πρώην σου συχνάζατε, ή τρώγοντας ένα φαγητό που του άρεσε πολύ, μπορεί να τον επαναφέρει στη μνήμη σου, ακόμη και χρόνια μετά τον χωρισμό σας.



Το να σκέφτεσαι έναν πρώην σου δεν είναι απλώς αποδεκτό, αλλά απαραίτητο!

Σύμφωνα με την ειδικό, το να περάσεις στιγμές αναπολώντας έναν παλιό σύντροφο δεν είναι απλώς αποδεκτό, αλλά απαραίτητο! «Εάν καταπιέζεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου μετά από έναν χωρισμό, είναι πιθανό να επανεμφανιστούν με άλλους καταστροφικούς τρόπους», εξηγεί η Casey Tanner, όπως για παράδειγμα το να αρχίσεις να βγαίνεις με άτομα που δε σε ενδιαφέρουν πραγματικά, απλά και μόνο για να μη σκέφτεσαι ή να ξεπεράσεις τον πρώην σου.

Οι πιθανές επιπτώσεις του να σκέφτεσαι μια παλιά σχέση σου

Ωστόσο, όταν αυτές οι σκέψεις είναι υπερβολικές και επαναλαμβανόμενες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάθλιψης. Εάν καταλάβεις ότι έχεις πάθει «εμμονή» με έναν παλιό σου έρωτα, σε σημείο που επηρεάζεταο την καθημερινότητά σου, η Casey Tanner συνιστά να ξεκινήσεις να επισκέπτεσαι έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων, μία φορά την εβδομάδα.


https://www.instagram.com/p/CXdsVqlMlH7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Επίσης, αυτές οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και αυτοκαταστορφικές πράξεις. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα βοήθεια, προκειμένου να καταπολεμήσεις αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και είσαι single; 8 τρόποι να περάσεις τέλεια με την κολλητή σου!

Πώς να σταματήσεις να κολλάς με άντρες που δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Υπάρχει η τέλεια σχέση; Αν πληρεί αυτές τις 10 προϋποθέσεις ε τότε ναι!