Είσαι 30 και single; Γιατί είναι υπέροχο και ταυτόχρονα δύσκολο

Ιωάννα Τζανή
Είσαι 30 και single; Γιατί είναι υπέροχο και ταυτόχρονα δύσκολο

Κάθε κατάσταση που βιώνουμε στη ζωή μας έχει τη θετική και την αρνητική πλευρά της. Έτσι και το να είσαι single μπορεί να είναι την ίδια στιγμή το πιο υπέροχο και το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή σου.

Η αλήθεια είναι πως το να γίνω μαμά δεν ήταν ποτέ ο μοναδικός στόχος ή όνειρο που είχα στη ζωή μου. Είχα επαγγελματικές φιλοδοξίες και θέληση για πολλά ταξίδια, που η ιδέα της οικογένειας θα έλεγα ότι με τρόμαζε και σίγουρα δεν υπερτερούσε από τα υπόλοιπα πράγματα που ήθελα να κάνω για τον εαυτό μου.

zeygari 2

Υπάρχει ένα πράγμα που οι άντρες βάζουν πάνω από την αγάπη! Κι όμως... υπάρχει

Ωστόσο, σαν παιδί έλεγα πως μέχρι τα 30 θα... «πρέπει» - μιας και αυτές είναι οι αντιλήψεις που συνήθως υιοθετούν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε επαρχία - να έχω κάνει παιδιά και σίγουρα δε φανταζόμουν τον εαυτό μου να μένω σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα μόνη μου. Αντίθετα, έλεγα ότι όσο πλησιάζω στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μου, θα έχω ήδη βρει έναν σύντροφο που θα με έχει κερδίσει τόσο που θα θέλω να περάσω μαζί του το υπόλοιπο της ζωής μου.

Είτε αυτό ήταν ένα χρονοδιάγραμμα που έδωσα στον εαυτό μου με βάση τις εξιδανικευμένες προσδοκίες, τις αναμνήσεις του παρελθόντος ή το τι ήθελα πραγματικά, δεν είμαι πλέον σίγουρη ότι είναι αυτός ο πραγματικός μου στόχος, ακόμα και τώρα που πλησιάζω τα 30.


https://www.instagram.com/p/CYcAdvFJZhX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Προσωπικά, θεωρώ ότι εξελισσόμαστε συνεχώς ως άνθρωποι και μεγαλώνοντας βρίσκουμε τα πατήματά μας. Αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα από αυτά που πιστεύαμε ότι θέλαμε (μερικές φορές για λάθος λόγους) έναντι αυτού που πραγματικά θέλουμε, διαφέρει αρκετά.

Όπως στις περισσότερες από εμάς, έτσι κι εμένα μου αρέσει πολύ η αίσθηση του να είμαι ερωτευμένη. Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να ερωτεύονται. Λατρεύω την αίσθηση της οικογένειας που συνοδεύει το να έχεις τον άνθρωπο σου, το στήριγμά σου...

Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών από την ενηλικίωσή μου, έχω δει φίλες να ερωτεύονται, να παντρεύονται, να κάνουν μωρά... Και ενώ πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο, αυτό με έκανε υποσεινήδητα να σκέφτομαι «Μήπως να κάνω κι εγώ κάποιες υποχωρήσεις; Μήπως να σταματήσω να είμαι τόσο απαιτητική από τους άντρες που μπαίνουν στη ζωή μου;». Ωστόσο, υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε κάθε ιστορία, σωστά; Το καλό και το κακό.

Έχω διαβάσει τόσα πολλά άρθρα και βιβλία που δίνουν συμβουλές στις ανύπαντρες γυναίκες για το πώς να καταφερουν να δημιουργήσουν μία οικογένεια, που σκέφτομαι... γιατί να είναι απαραίτητο αυτό; Γιατί δε βλέπουμε και τη θετική πλευρά του να είσαι single; Εξάλλου, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αρνηθώ τους τρόπους με τους οποίους έχω ωφεληθεί από το να είμαι single το τελευταίο διάστημα και να μην έχω κάνει ακόμα οικογένεια (και μεταξύ μας, ούτε σκοπεύω αν δεν εκπληρώσω πρώτα όλα μου τα όνειρα).



Μερικά από τα θετικά που έχω βιώσει σαν single γυναίκα:

  • Έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια, που ίσως δεν είχα καταφέρει να κάνω αν είχα παντρευτεί.
  • Ασχολούμαι με πράγματα με τα οποία είμαι πραγματικά παθιασμένη.
  • Είμαι ανεξάρτητη και μπορώ να κάνω αυτό που θέλω, την ώρα που το θέλω.
  • Περνάω πολύ χρόνο διασκεδάζοντας με τις κολλητές μου.
  • Περνάω αρκετό χρόνο με τον εαυτό μου, κάτι που με βοηθά να με μάθω καλύτερα και να συνειδητοποιήσω ποια πραγματικά είμαι και τι θέλω από τη ζωή μου.
  • Ζω μια ενισχυμένη εκδοχή του... «περιποιηθείτε τον εαυτό σας».
  • Περνάω τον χρόνο μου μαθαίνοντας νέα πράγματα.
  • Δεν τσακώνομαι για το τηλεκοντρόλ.

Ωστόσο, για να γίνει αυτή η κουβέντα πιο αληθινή και να μη ζούμε με ψευδαισθυήσεις, ναι, το να είσαι single μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά ας μιλήσουμε και για τους λόγους που είναι μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, καθώς μερικές φορές μας κάνει να νιώθουμε πραγματική μοναξιά και στενοχώρια που δεν έχουμε βρει ακόμα αυτό που λέμε... «το άλλο μας μισό».

Αναρωτιέσαι «Τι συμβαίνει με εμένα;»

Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι για εμένα. Έχουν υπάρξει αρκετές φορές που γνώρισα ένα εξαιρετικό παιδί, αλλά... παραήταν καλό για κάποια που βαριέται τόσο εύκολα όσο εγώ... Έχω κάνει, επίσης, σχέσεις που ήταν πραγματικά δυνατές και έδειχναν να έχουν προοπτικές, και μετά από καιρό πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτομαι... «πώς επέτρεψα να χωρίσω από αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο;». Επίσης, αυτή η ερώτηση στα οικογενειακά τραπέζια «πώς και είσαι single» δε βοηθάει καθόλου!

Τα ραντεβού γίνονται κουραστικά

Ένα ραντεβού μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστικό, ωστόσο το να ψάχνεις αυτόν τον «έναν» είναι δέσμευση. Απαιτεί αρκετή κοινωνικότητα και εξόδους. Και παρόλο που είμαι ένα από τα πιο κοινωνικά άτομα που κυκλοφορούν εκεί έξω, και παρόλο που μου αρέσει πολύ να βγαίνω, μου αρέσει εξίσου πολύ να περνάω χρόνο στο σπίτι με τον σύντροφό μου. Αλλά αυτό δεν αποτελεί επιλογή όταν είσαι ελεύθερη...



Α-Ν-Ε-Ξ-Α-Ρ-Τ-Η-Σ-Ι-Α (ξέρεις τι σημαίνει αυτό;)

Η ανεξαρτησία είναι ένα προσόν, αλλά τίποτα δεν είναι καλό όταν υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό. Δυσκολεύομαι να αφήσω τους ανθρώπους να με βοηθήσουν ή να ζητήσω βοήθεια και τείνω να αναλαμβάνω πάρα πολλά πράγματα, κάτι που η αλήθεια είναι ότι με αγχώνει πολύ. Είναι κάτι σαν ευλογία και κατάρα μαζί. Το να μάθω να συμβιβάζομαι είναι μια δεξιότητα και μερικές φορές φοβάμαι ότι έχω χάσει αυτή την ικανότητα.

Απαιτείται μεγάλη δουλειά με τον εαυτό σου

Μερικές φορές, όλες θέλουμε κάποιον να μας αγκαλιάσει στο τέλος της ημέρας και να μας πει πως όλα θα πάνε καλά. Όταν είσαι single, ακόμα και όταν έχεις τους καλύτερους φίλους, αυτή η αίσθηση ασφαλείας και η άνευ όρων αγάπη δεν υπάρχει, επομένως πρέπει να εργαστείς πολύ σκληρά με τον εαυτό σου για να του δώσεις όλη αυτή την αγάπη που αξίζει.

Λοιπόν, ανύπαντρες κυρίες: πώς αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα συναισθήματα που συνοδεύουν το να είμαστε single; Όταν όλοι λένε ότι θα συμβεί εκεί που δεν το περιμένεις, πώς μπορούμε να σταματήσουμε να ελπίζουμε ότι το καρότσι μας θα πέσει πάνω σε εκείνο του... ενός και μοναδικού την επόμενη φορά που θα πάμε στο σούπερ μάρκετ;

Δεν είναι εύκολο, και σίγουρα δεν είμαι εγώ η κατάλληλη για να σε συμβουλέψω, αφού ακόμα υπάρχουν φορές που προσπαθώ να το διαχειριστώ, ωστόσο αυτό που μπορώ να σου πω είναι να εστιάσεις στον αυτοστοχασμό: διάβασε βιβλία, βάλε τον εαυτό σου έξω από τη ζώνη άνεσής σου και όρισε ξανά τα θέλω και τους στόχους σου. Δούλεψε με τον εαυτό σου και μόνο τότε θα είσαι πραγματικά έτοιμη για να δημιουργήσεις κάτι όμορφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νιώθεις ότι χάνει το ενδιαφέρον του για σένα; Πώς θα καταλάβεις αν βλέπεις φαντάσματα ή όντως ισχύει

Αν περιμένεις τον πρίγκιπα πάνω στο άλογο, καιρός να αναθεωρήσεις γιατί θα μείνεις για πάντα single!

Hello 2022! Ο απόλυτος οδηγός των single γυναικών για μια... πραγματικά ευτυχισμένη χρονιά