Μήπως το μπουκάλι που πίνεις νερό είναι επιβλαβές για την υγεία σου; Τι πρέπει να προσέξεις

Μήπως το μπουκάλι που πίνεις νερό είναι επιβλαβές για την υγεία σου; Τι πρέπει να προσέξεις
Pexels

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα μπουκάλια νερού μπορεί ακόμη και να σε κάνουν να αρρωστήσεις αν δεν είσαι προσεκτική.

Σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματός μας βασίζεται στο νερό σε κάποιο βαθμό και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πάντα κατακλυζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με την προτεραιότητα στην κατανάλωση περισσότερου νερού.

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να έχουν ένα μεγάλο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για να μετρούν την ημερήσια πρόσληψη νερού. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα μπουκάλια νερού μπορεί ακόμη και να σε κάνουν να αρρωστήσεις αν δεν είσαι προσεκτική.

Οι ειδικοί του Universal Drugstore λένε ότι η επιλογή του σωστού επαναχρησιμοποιήσιμου νερού είναι το κλειδί. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση πλαστικών μπουκαλιών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, επειδή η BPA -μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες χημικές ουσίες για την κατασκευή ορισμένων πλαστικών και ρητινών- και οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να περάσουν από το πλαστικό δοχείο στο νερό.

Η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει να πίνεις την ημέρα για να κάψεις λίπος στην κοιλιά

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στην BPA μπορεί να έχει πιθανές βλαβερές συνέπειες, όπως ορμονικές αλλαγές και πιθανές συνδέσεις με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις. Συνιστάται στους ανθρώπους να επιλέγουν μπουκάλια νερού που δεν περιέχουν BPA και είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ποιότητας, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικό και γυαλί. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μακράς διαρκείας και δεν σκουριάζει, εξ ου και πολλοί άνθρωποι το προτιμούν από άλλα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Τα βακτήρια και οι μύκητες μπορούν να συσσωρευτούν στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν καθαρίζονται σωστά. Η διασφάλιση της καθαριότητας του επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού μας είναι σημαντική - η καθημερινή απολύμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων.

Είναι επίσης σημαντικό να αντικαθιστάμε τις σφραγίδες και τα καπάκια όταν χρειάζεται για να διατηρούμε τη λειτουργικότητα του μπουκαλιού μας και να αποφεύγουμε τις διαρροές. Επίσης, να αποφεύγουμε τις ακραίες θερμοκρασίες, όπως το άμεσο ηλιακό φως ή τις θερμοκρασίες παγετού.

Ένας εμπειρογνώμονας του Universal Drugstore δήλωσε: «Θα πρέπει να αλλάζετε τα γυάλινα μπουκάλια νερού κάθε δύο με τρία χρόνια, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Τα μπουκάλια από ανοξείδωτο ατσάλι συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση μόνο όταν παρουσιάζουν φθορά. Αξίζει να επενδύσετε σε προστατευτικά αξεσουάρ, όπως μανίκια ή θήκες ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν αυτό το επιπλέον στρώμα εξάρτησης από φθορές».

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια διατίθενται πλέον συχνά με χαρακτηριστικά σχέδια που διευκολύνουν τον εύκολο καθαρισμό, όπως το να έχουν μεγάλα ανοίγματα, αφαιρούμενα καπάκια ή χαρακτηριστικά ασφαλείας για πλυντήριο πιάτων που καθιστούν τη συντήρηση χωρίς προβλήματα. Ομοίως, ορισμένα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού διαθέτουν αντιμικροβιακές επιστρώσεις, που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, ενώ βελτιώνουν την υγιεινή.

10 συνήθειες στο μαγείρεμα & την αποθήκευση τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία σου

Ο ειδικός προσέθεσε: «Η επιλογή ενός επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού νερού είναι ένα απλό αλλά αποτελεσματικό βήμα προς τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, ενώ επηρεάζει θετικά την υγεία σας. Τα βακτήρια και οι μύκητες μπορούν να συσσωρευτούν στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν καθαρίζονται σωστά Η διασφάλιση της καθαριότητας του επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού σας είναι σημαντική - η καθημερινή απολύμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων. Είναι επίσης σημαντικό να αντικαθιστάτε τις σφραγίδες και τα καπάκια όταν χρειάζεται για να διατηρείτε τη λειτουργικότητα του μπουκαλιού σας και να αποφεύγετε τις διαρροές. Επίσης, αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες, όπως το άμεσο ηλιακό φως ή τις θερμοκρασίες παγετού. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία σας και ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ενθαρρύνει τη συνεπή κατανάλωση νερού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η επένδυση σε ένα μπουκάλι με σύστημα φιλτραρίσματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των επιβλαβών χημικών ουσιών, της βρωμιάς και των βακτηρίων, το οποίο είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».