Απογείωσε την παραγωγικότητα σου κάνοντας 5 έξυπνες αλλαγές στον χώρο όπου εργάζεσαι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Απογείωσε την παραγωγικότητα σου κάνοντας 5 έξυπνες αλλαγές στον χώρο όπου εργάζεσαι

Αυτές οι συμβουλές παραγωγικότητας θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το καλύτερο περιβάλλον για να παραμείνεις συγκεντρωμένη και αποτελεσματική.

Τι μας κάνει περισσότερο παραγωγικές ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι; Το γεγονός ότι έχουμε τον χώρο μας, την ησυχία και τη βολή μας ή μήπως τελικά απ' όπου κι αν εργαζόμαστε, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που αποσπούν την προσοχή μας; Η αλήθεια είναι πως -σύμφωνα με τους career experts- oι καλύτερες συμβουλές για να είσαι παραγωγική κατά τη διάρκεια της εργασίας σου όταν δουλεύεις από το σπίτι επικεντρώνονται σε όλα όσα μπορούν να σε κρατούν συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνεις.

Υπάρχουν πολλές πρακτικές που ενισχύουν τη συγκέντρωση, καθώς -μη γελιόμαστε- αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μας κάνουν να χρονοτριβούμε την ώρα που δουλεύουμε. Οι περισπασμοί πολλοί, πολλές όμως είναι και οι ιδέες που ενισχύουν την αρμονία του περιβάλλοντος στο οποίο εργαζόμαστε και μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τον χρόνο εργασίας μας με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Γιατί και τα τακτά διαλείμματα χρειάζονται, και το κους κους με τους συναδέλφους (ακόμη κι από το messenger) και το lunch brake...

paragogikotikata fecro2

Δουλεύεις από το σπίτι; Πώς να δημιουργήσεις έναν φωτεινό και άνετο χώρο που θα σε εμπνέει

Αλλά αν το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι είναι ακατάστατο, άσχημα φωτισμένο, θορυβώδες ή ακόμα και καταθλιπτικό, το να θέλεις να παραμείνεις συγκεντρωμένη αποτελεί έναν καθημερινό αγώνα. Η εικόνα ενός καθορισμένου χώρου εργασίας μακριά από περιοχές που έχει περισσότερη φασαρία από φωνές και ενοχλητικούς ήχους (τηλεόραση, παιδικό δωμάτιο, κουζίνα, μπαλκόνι κλπ) είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσεις να δουλεύεις ακόμα κι από το σπίτι. Δεν χρειάζεται να είναι ένας τεράστιος χώρος, αλλά πρέπει να είναι αρκετά ήσυχος κατά τις ώρες εργασίας σου και ιδανικά να περιλαμβάνει «ένα παράθυρο» για την ανακούφιση από την καταπόνηση των ματιών από την οθόνη του υπολογιστή σου.

1. Αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό το φυσικό φως

Ένα φωτεινό δωμάτιο επηρεάζει όχι μόνο τη διάθεσή αλλά και την παραγωγικότητά μας. Το φυσικό φως ενισχύει το wellbeing και τον ενθουσιασμό μας. Ιδανικά θα πρέπει να τοποθετήσεις το γραφείο σου λοιπόν δίπλα σε ένα παράθυρο για να απολαύσεις όλα τα οφέλη του φωτός. Ωστόσο, το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να σε τυφλώνει και να δυσκολεύει την εστίασή σου στην οθόνη του υπολογιστή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Τα στόρια και οι κουρτίνες σκίασης μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

2. Τακτοποιημένο γραφείο = καθαρό μυαλό


https://www.instagram.com/p/CZacudwJuuF

Ένας ακατάστατος χώρος εργασίας μπορεί να αποσπά εύκολα την προσοχή! Το να ξοδεύεις χρόνο ψάχνοντας για βασικά πράγματα μέσα στο χάος μπορεί επίσης να σε κάνει να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Η οργάνωση ενός γραφείου και η τακτοποίησή του θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου όταν εργάζεσαι από το σπίτι και θα μειώσει το άγχος. Η απομάκρυνση των καθημερινών άχρηστων πραγμάτων όπως σημειωματάρια, ανεπιθύμητη αλληλογραφία και ολοκληρωμένες λίστες είναι εύκολη, αλλά για ένα πραγματικά καθαρό γραφείο, αξίζει επίσης να τακτοποιήσεις και τα μόνιμα εξαρτήματα. Ένας τρόπος για να διατηρήσεις ένα γραφείο τακτοποιημένο είναι να κρύψεις όλα τα καλώδια που σχετίζονται με τον υπολογιστή ή το κινητό σου. Κράτα το ως συμβουλή!

3. Βάλε μέσα όλη την προσωπικότητά σου

Σε μεγάλους, εταιρικούς χώρους γραφείων, η διακόσμηση πρέπει να ταιριάζει σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων, αλλά στο σπίτι μπορείς να αντέξεις οικονομικά να εξατομικεύσεις το γραφείο σου ανάλογα με την καριέρα και τον ρόλο σου. Το γραφείο στο σπίτι είναι ένας απίστευτα ατομικός χώρος, καθώς ο καθένας μας έχει εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις ως προς το τι βελτιώνει το εργασιακό του περιβάλλον και αυξάνει την παραγωγικότητα του. Τα γραφεία στο σπίτι πρέπει να είναι μέρη εντελώς διαφορετικά από τη ζωή του υπόλοιπου σπιτιού. Όταν μπαίνεις στο γραφείο σου, είτε πρόκειται για ένα ξεχωριστό δωμάτιο είτε ακόμα και για μια γωνιά στο σαλόνι σου, θα πρέπει να αισθάνεσαι συνδεδεμένη με οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις εκείνη την ημέρα. Ο τρόπος με τον οποίο διακοσμείς και επιπλώνεις αυτόν τον χώρο θα πρέπει να είναι άνετος και εμπνευσμένος, είτε περιβάλλεσαι από φυτά, διακοσμητικά στοιχεία και φωτιστικά είτε είναι ενας χώρος κομψός με απλώς ένα σημειωματάριο και ένα laptop.

4. Επένδυσε σε μια εργονομική καρέκλα

Εάν περνάς έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα στην ίδια καρέκλα, αξίζει να επενδύσεις σε ένα κάθισμα που θα υποστηρίζει τη μέση και την πλάτη σου σωστά. Μια σωστή καρέκλα γραφείου μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη στάση του σώματος, να μειώσει τον πόνο στην πλάτη, την πίεση των γοφών και να αυξήσει την παραγωγικότητά σου, λένε οι ειδικοί. Το ελάχιστο που πρέπει να αναζητήσεις από οποιαδήποτε καρέκλα γραφείου είναι η ρύθμιση ύψους, η περιστροφή, η οσφυϊκή υποστήριξη και τα ροδάκια. Στόχευσε σε ένα ύψος καρέκλας που επιτρέπει στα πόδια σου να ακουμπούν επίπεδα στο πάτωμα με τους γοφούς σου παράλληλα με τα γόνατα. Ωστόσο, το βασικό σημείο που πρέπει να θυμάσαι είναι να κινείσαι, να τεντώνεσαι και να σηκώνεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

5. Φρόντισε να έχεις τόσο το δυνατόν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους

Για να επιτύχεις να έχεις μια ατμόσφαιρα γεμάτη ηρεμία την ώρα που εργάζεσαι και να σε βοηθά στην εστίαση, προτείνω πάντα να ξεκινάς ...με την αποθήκευση. Χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα κουτιά σε ντουλάπες, συρτάρια, κλπ δίνοντας την επιλογή της κλειστής αποθήκευσης, μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο την εστίασή σου στα αναγκαία. Αυτό σου επιτρέπει επίσης να κρύβεις τα πιο λειτουργικά αντικείμενα όπως εκτυπωτές και παλιά αρχεία και σου επιτρέπει να βλέπεις στον χώρο σου μόνο όμορφα αντικείμενα που σε εμπνέουν. Δοκίμασέ το!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Japandi: Το νέο deco trend που προάγει το neutral και την απλότητα μέσα στο σπίτι μας

Very Peri: Το χρώμα του 2022 μόλις ανακοινώθηκε από την Pantone-Πώς θα το εντάξεις στο σπίτι σου

5 τρόποι για να γίνεις η καλύτερη νοικοκυρά, εύκολα και χωρίς κόπο!