Το νέο trend στη διακόσμηση αναβιώνει το ελληνιστικό style στο design του σπιτιού μας

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το νέο trend στη διακόσμηση αναβιώνει το ελληνιστικό style στο design του σπιτιού μας

Πώς με 5 διακοσμητικές κινήσεις μπορείς να έχεις δώσεις φινέτσα, κλασικότητα και ζωντάνια στο σπίτι σου.

Φέτος, βλέπουμε μια γενική αναβίωση εκπληκτικών στυλ διακόσμησης που μιλούν για την ανάγκη μας για μια φανταστική απόδραση. Μη ξεχνάμε πως ο κόσμος -πέρα ​​από το κατώφλι μας- συνεχίζει να παρουσιάζει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης μας για δημιουργία, είναι ο σχεδιασμός του σπιτιού που το 2022 λαχταράει συναρπαστικές, άνετες και πολυτελείς λεπτομέρειες που μεταμορφώνουν το καταφύγιό μας και μας χαρίζει όσα χρειαζόμαστε.

Ως εκ τούτου, πολλές τάσεις επανεμφανίζονται για να προσκαλέσουν μια αίσθηση ατομικότητας, δίνοντας χαρακτήρα στους χώρους μας. Μια τέτοια αναβίωση είναι το ελληνιστικό στυλ. Αυτή την διακοσμητική τάση τη συναντήσαμε πολύ τη δεκαετία του 80 και έδωσε ένα ιδιαίτερο στυλ σε κάθε σπίτι.

Ταπετσαρία στην οροφή; Γιατί να υιοθετήσεις το deco trend του 2022 (+10 ιδέες για να εμπνευστείς)

Τι είναι το ελληνιστικό σχέδιο

hellenistic decor6

Το ελληνιστικό σχέδιο είναι εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από την Αρχαία Ελλάδα. Η ελληνορωμαϊκή τέχνη, η γλυπτική και οι μυθικές παραστάσεις αποτελούν βασικό στοιχείο αυτού του κλασικού στυλ σχεδίασης. Τα πάντα, από κορινθιακές στήλες μέχρι ταπετσαρίες με νεοκλασική έμπνευση, «καλωσορίζονται» με ανοιχτές αγκάλες για τους λάτρεις της τέχνης και της ελληνικής μυθολογίας. Αυτό το στυλ σχεδίασης ενθαρρύνει την πολυτέλεια μέσα από την τέχνη και τη γλυπτική. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που πειραματίζονται με αυτό το στυλ σχεδίασης καλούνται να κάνουν ένα βήμα πίσω στο χρόνο ενσωματώνοντας μοντέρνα στοιχεία που επιτρέπουν στο σχέδιο να φαίνεται ζεστό και σουρεαλιστικό.

Γιατί επιστρέφει;

hellenistic decor5

Το ελληνιστικό σχέδιο ήταν ένα δημοφιλές στυλ που εφαρμόστηκε σε πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια κατά τη δεκαετία του 1980. Αυτό το στυλ σχεδίασης ακτινοβολούσε πολυτέλεια με τις φανταστικές προτομές και τις εκπληκτικές κολώνες που δημιουργούσαν έναν αέρα κλασικότητας σε πολλούς χώρους. Σύμφωνα με το Pinterest, αυτή η τάση επιστρέφει. Για να μιλήσουμε με αριθμούς οι αναζητήσεις για "Κορινθιακούς κίονες" αυξήθηκαν κατά 40%, οι αναζητήσεις για "ελληνική τέχνη αγαλμάτων" τριπλασιάστηκαν ενώ οι αναζητήσεις για ταπετσαρίες "με θέμα την Αφροδίτη” αυξήθηκαν κατά 180%.

Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι αυτή η τάση επανεμφανίζεται λόγω της επιθυμίας για κλασικούς χώρους. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν βρεθεί σε κλειστούς χώρους τα τελευταία χρόνια. Χωρίς πρόσβαση σε θεματικά πάρκα, ταινίες και άλλη δημόσια ψυχαγωγία, οι άνθρωποι έλκονται να φέρουν στο σπίτι τους στοιχεία εμπνευσμένα από τη φαντασία και τις παραδόσεις. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε έμπνευση ή να αποδράμε από την πραγματικότητα ξανά και ξανά. Ευτυχώς, το ελληνιστικό design δημιουργεί μια απόδραση και παράλληλα ένα πολυτελές περιβάλλον στο οποίο θέλουμε να χαλαρώσουμε!

Πώς μπορείς να διακοσμήσεις το σπίτι σου;

Το ελληνιστικό σχέδιο ευνοεί τα κλασικά στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας. Για να πετύχεις αυτή την εμφάνιση στο χώρο σου, θα πρέπει να αντλήσεις έμπνευση από την αρχαία ελληνική διακόσμηση, ενώ παράλληλα θα βουτήξεις σε κάποιες από τις συναρπαστικές παραδόσεις και τη μυθολογία.

1. Κορινθιακές στήλες

Ένας τρόπος για να δημιουργήσεις μια ελληνιστική εμφάνιση είναι προσθέτοντας κορινθιακές κολώνες. Οι μικρότερες κολώνες μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον χώρο της αυλής σου ή μέσα στο σπίτι ως βοηθητικό τραπεζάκι σαλονιού. Μεγαλύτερες faux κολώνες μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στις εισόδους ή σε όλο το χώρο σου για να δημιουργήσουν έναν αέρα πολυτέλειας.

2. Προτομές Ελλήνων θεών

hellenistic decor2 1

Η ελληνιστική διακόσμηση αποτίει φόρο τιμής στους αρχαίους Έλληνες θεούς και θεές και σου επιτρέψει να δημιουργήσεις μια αίσθηση φαντασίας στον χώρο σου. Οι θεοί και οι θεές ακολουθούν τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, αναβιώνοντας έτσι στον χώρο σου το φανταστικό με το σουρεαλιστικό ταυτόχρονα.

3. Μπολ με φρούτα

Μια απλή και οικονομική λύση για να φέρεις το ελληνιστικό design στον χώρο σου είναι να στολίσεις τις επιφάνειες με μπολ με φρούτα. Συχνά σε αρχαιοελληνικές απεικονίσεις, μπολ με φρούτα όπως μήλα και σταφύλια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπαραχθεί το παρελθόν. Δοκίμασε να προσθέσεις ένα εκλεπτυσμένο και μοντέρνο μπολ στο τραπέζι σου και γεμίστε το με νόστιμα φρούτα. Πρόσθεσε ζεστασιά στη χρωματική σου παλέτα δημιουργώντας παράλληλα μια εκπληκτική εμφάνιση.

4. Βάζα

hellenistic decor8

Τα αγγεία ήταν must have στην Αρχαία Ελλάδα. Αν και χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση αγαθών, αυτά τα βάζα χρησίμευαν επίσης ως μέσο αφήγησης ιστοριών με τα περίπλοκα ζωγραφισμένα σχέδιά τους. Αν αγαπάς την ελληνιστική περίοδο, αναζήτησε οπωσδήποτε δοχεία και βάζα που τιμούν αυτό το στοιχείο της ελληνικής ιστορίας! Επίλεξε κρεμ ή λευκά κομμάτια από πήλινα ή αγγεία για να δημιουργήσεις μια λεπτή αλλά κομψή πινελιά για μια μοντέρνα αντίληψη αυτής της διακόσμησης.

5. Ταπετσαρία νεοκλασικής έμπνευσης

hellenistic decor 9

Αν θέλεις κάτι διακριτικό, δοκίμασε ταπετσαρίες που περιέχουν σύμβολα της θεάς Αφροδίτης. Αν δεν θέλεις να βάλεις στον τοίχο σου απεικόνιση της ίδια της Ελληνίδας θεάς, παίξε με τον ρομαντισμό όπως με στοιχεία από τριαντάφυλλα, περιστέρια ή σπουργίτια, για παράδειγμα, σε αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν το aqua, το απαλό πράσινο και το μπλε, το κόκκινο, το ροζ και το βιολετί. Όπως με κάθε σχέδιο, το κλειδί είναι να μην υπερβάλλεις. Μερικά βασικά κομμάτια θα κρατήσουν το σπίτι σου μοντέρνο και όχι κιτς. Το ελληνιστικό σχέδιο είναι μια διασκεδαστική και πολυτελής τάση που πολλοί σχεδιαστές χαίρονται να βλέπουν στα σπίτια. Με μια αίσθηση φαντασίας και χλιδής, αυτό το κλασικό στυλ είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός χαλαρωτικού και συναρπαστικού χώρου που σίγουρα θα εμπνεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ