5 μυστικά για να βρεις τα φυτά σου όπως τα άφησες όταν φεύγεις για πολλές ημέρες από το σπίτι

5 μυστικά για να βρεις τα φυτά σου όπως τα άφησες όταν φεύγεις για πολλές ημέρες από το σπίτι

Μικρά, καθημερινά μυστικά που θα δώσουν τη λύση σε ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν αφήνουμε τα φυτά απότιστα πολύ καιρό.

Οι λάτρεις-ιδιοκτήτες φυτών γνωρίζουν καλά ότι το να διατηρείς τα φυτά υγιή όσο λείπεις από το σπίτι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται ακρίβεια στην ποσότητα νερού και φωτός και φυσικά οι κατάλληλες θερμοκρασίες.

Δεδομένου ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου συνηθίζουν να ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, η Lindsay Pangborn, κηπουρός στο Bloomscape, αναφέρει ότι το κλειδί για να τα διατηρήσεις ζωντανά όσο λείπεις είναι να διασφαλίσεις ότι τα φυτά βιώνουν τις ίδιες συνθήκες. Η ειδικός μοιράστηκε στο WellAndGood μερικά χρήσιμα tips τα οποία αξίζει να δοκιμάσεις όταν λείψεις σε διακοπές.

Μία floral designer εξηγεί γιατί τα λουλούδια είναι το αντίδοτο στην κακή ψυχολογία

5 tips για να διατηρηθούν τα φυτά σου σε βέλτιστη κατάσταση όσο λείπεις

1) Διατήρησε τη θερμοκρασία ίδια

Η Pangborn συνιστά να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σπιτιού στην ίδια θερμοκρασία όπως όταν είσαι στο σπίτι. «Οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να στρεσάρει σοβαρά το φυτό σου», υποστηρίζει η ειδικός.

2) Άφησε τα στόρια ανοιχτά

Άφησε τα στόρια ανοιχτά για να επιτρέψεις στα φυτά να απορροφήσουν το φυσικό φως. Η Pangborn προτείνει να προσαρμόσεις τη θέση του φυτού, ώστε να μην λαμβάνει υπερβολικά πολύ φως. «Για τα φυτά που χρειάζονται πλήρη ηλιακή ακτινοβολία, απομακρύνετέ τα από τα παράθυρα κατά μερικά εκατοστά, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν φως χωρίς να εξαντλούν την παροχή νερού τόσο γρήγορα».

3) Δημιούργησε ένα υγρό περιβάλλον

Τοποθέτησε ένα στρώμα από βότσαλα σε ένα δίσκο και πρόσθεσε νερό στην κορυφή των βοτσάλων. Στη συνέχεια, βάλε τα φυτά από πάνω, αναφέρει η Pangborn. «Καθώς το νερό εξατμίζεται από το δίσκο, αυξάνει την υγρασία στον αέρα και τα βότσαλα εμποδίζουν τη γλάστρα να κάθεται απευθείας στο νερό».

4) Τοποθέτησε τα φυτά εξωτερικού χώρου στη σκιά

Όπως και με τα φυτά εσωτερικού χώρου, η ειδικός συμβουλεύει να τα ποτίσεις καλά πριν φύγεις και να τα μεταφέρεις σε μια σκιερή περιοχή, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

5) Επένδυσε σε εργαλεία ποτίσματος

Για μικρά φυτά εσωτερικού χώρου που απαιτούν συχνό πότισμα, η Pangborn συνιστά να επενδύσεις σε εργαλεία ποτίσματος, όπως τριχοειδείς ψάθες και βολβούς ποτίσματος, που μπορείς να βρεις στα περισσότερα καταστήματα ειδών κηπουρικής.

Πηγή κεντρικής: pexels.com