Πώς να σχεδιάσεις το σπίτι σου για να απογειώσεις την παραγωγικότητά σου

Πώς να σχεδιάσεις το σπίτι σου για να απογειώσεις την παραγωγικότητά σου

4 είναι τα μυστικά για να είσαι όχι μόνο παραγωγική αλλά και να νιώθεις ελεύθερη μέσα στο σπίτι σου.

Σ' ένα σπίτι -το οποίο τυγχάνει και γίνεται κάποιες φορές και ο χώρος εργασίας μας- η δημιουργικότητα είναι το ζητούμενο. Έχοντας μια δημιουργική διάθεση τα πάντα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έτσι όταν δίνεις μεγάλη σημασία στον τρόπο που θα διακοσμήσεις τον χώρο όπου ζεις και εργάζεσαι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος και η παραγωγικότητά σου να αγγίξει το maximum των δυνατοτήτων σου!

Τι είναι άραγε η δημιουργικότητα;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτές οι «στιγμές αναλαμπής» είναι αποτέλεσμα του εγκεφάλου μας που δημιουργεί νέες συνδέσεις μεταξύ των πληροφοριών που έχει ήδη -πράγματα που ίσως γνωρίζεις ήδη από την παιδική σου ηλικία, την εργασιακή σου εμπειρία, τις σπουδές, τα χόμπι σου κλπ-. Όσον αφορά τη δουλειά, η δημιουργικότητα είναι η δημιουργία νέων ιδεών που είναι χρήσιμες. Αλλά για να βρείς μια χρήσιμη ιδέα, πρέπει πρώτα να βρεις εκατοντάδες νέες ιδέες ή συνάψεις.

Όσοι δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας μένουν το ίδιο παραγωγικοί με εκείνους που πάνε στο γραφείο

Το περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό των συνδέσεών μας και το πόσο υψηλής ποιότητας είναι αυτές οι συνδέσεις. Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο σπίτι που καλλιεργεί αυτή τη δημιουργικότητα; 4 είναι τα μυστικά:

1. Άφησε χώρο ν' αναπνέεις

Κυριολεκτικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος του μυαλού είναι απαραίτητος για τη δημιουργικότητα, δεν θα έπρεπε ίσως να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο φυσικός χώρος είναι εξίσου χρήσιμος. Σε μια μελέτη του 2007 για το Journal of Consumer Research, οι Meyers‐Levy και Zhu διαπίστωσαν ότι το ύψος της οροφής επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

psilotavana.jpg

Τα υψηλότερα ανώτατα όρια μπορεί να προκαλέσουν σκέψεις που σχετίζονται με την ελευθερία, κάτι που βοηθά τον εγκέφαλο να ταξινομεί ελεύθερα πολλά κομμάτια δεδομένων για να βρει κοινά σημεία ή νέες συνδέσεις μεταξύ τους, με άλλα λόγια, τη δημιουργικότητα! Αν είσαι αρκετά τυχερή να έχεις μέσα στο σπίτι σου ψηλά ταβάνια, τότε δεν θα φυλακίζεις ποτέ την ελευθερία της σκέψης σου. Εάν όχι, μπορείς απλώς να κάνεις πολλές «βόλτες» στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου για να αποκτάς έμπνευση. Φρόντισε λοιπόν αυτά τα ανοικτά μέρη του σπιτιού σου να τα διακοσμείς με τον πιο ωραίο τρόπο.

2. Ενσωμάτωσε χρώματα

Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες για το πώς το χρώμα επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, με μια μελέτη μάλιστα να υποδεικνύει ότι το κόκκινο χρώμα μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα ενώ οι μπλε αποχρώσεις μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

xroma.jpg

Μια άλλη μελέτη έδειξε πώς ο κίτρινος φωτισμός μπορεί να είναι πιο ισχυρός από τον λευκό φωτισμό για δημιουργικότητα. Η ενσωμάτωση χρώματος στο χώρο μας μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες επιφάνειες - ακόμα και μερικά πολύχρωμα μαξιλάρια ή ένα ριχτάρι μπορεί να βοηθήσει - αλλά το να περιλαμβάνεις χρώμα στο χώρο σου μπορεί να προκαλέσει νέες σκέψεις και να τονώσει τον εγκέφαλό σου με διαφορετικό τρόπο.

3. Φτιάξε μια γωνιά διαλογισμού

Σκέψου την εντατική δημιουργική δραστηριότητα σαν ένα σπριντ: είσαι ολυμπιονίκης του μυαλού. Πρέπει να αποδώσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνεις αυτό για 10 ώρες συνεχόμενα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μόνο την ψυχική αντοχή να το κάνουμε αυτό για μία ή δύο ώρες το πολύ. Όπως ένας αθλητής χρειάζεται να ξεκουράζει το σώμα του, οι εργαζόμενοι δημιουργικοί άνθρωποι πρέπει να ξεκουράζουν το μυαλό τους.

yoga_gonia.jpg

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το επιτύχεις είναι ο διαλογισμός. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ο βραχυπρόθεσμος διαλογισμός, 30 λεπτά την ημέρα για επτά ημέρες, βελτίωσε πραγματικά την απόδοση της δημιουργικότητας. Όταν δουλεύεις από το σπίτι, γιατί να μην έχεις μια γωνιά διαλογισμού ή μια καρέκλα στην οποία μπορείς να αποσυρθείς και να μεταβείς σε λειτουργία διαλογισμού; Ιδέα και ... τροφή για σκέψη!

4. Φέρε το έξω... μέσα!

Γνωρίζουμε πόσο καλό κάνουν τα φυτά για την ανανέωση του αέρα του σπιτιού μας, αλλά ξέρεις ότι κάνουν καλό και στον εγκέφαλό σου; Μια παγκόσμια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε περιβάλλοντα με φυσικά στοιχεία όπως τα φυτά όχι μόνο ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο ευεξίας, αλλά ήταν επίσης 15% πιο δημιουργικοί συνολικά.

gonia_me_fyta.jpg

Επομένως, εάν εργάζεσαι από το σπίτι είτε από επιλογή είτε με κυβερνητική εντολή, δοκίμασε να κρατήσεις μια φτέρη δίπλα στο γραφείο σου ή κάνε το brainstorming σου δίπλα σε μια monstera.

monstera.jpg

Όποιες και αν είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς για να καλλιεργήσεις τη δημιουργικότητά σου ενώ εργάζεσαι από το σπίτι, να θυμάσαι ότι έχει ήδη στον εγκέφαλό σου όλα όσα χρειάζεσαι για να έχεις δημιουργικές ιδέες. Απλά πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να αφήσεις αυτόν τον εγκέφαλό ...να τις ελευθερώσει!