Τα μεγάλα λάθη που κάνεις και δεν σου πετυχαίνει το ψωμί

Τα μεγάλα λάθη που κάνεις και δεν σου πετυχαίνει το ψωμί

Όλα τα αίτια που κρύβονται πίσω από τις αποτυχημένες σου προσπάθειες.

Λίγο ή πολύ όλες γνωρίζουμε πως το να φτιάξεις σωστά το ψωμί στο σπίτι δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγεις με ένα καρβέλι που δεν φούσκωσε ποτέ, ένα που έγινε εξαιρετικά σκληρό, ένα ψωμί που είναι ακόμα άψητο στη μέση και τα συναφή.

Κακά τα ψέματα, υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνεις και δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται ωστόσο να ανησυχείς, αφού θα τα μοιραστούμε σήμερα μαζί σου ώστε να μην τα ξανακάνεις όταν θα φτιάξεις ξανά σπιτικό ψωμί.

PSOMI

Το παράξενο μυστικό της γιαγιάς για να καθαρίζεις λεκέδες και βρωμιά με ψωμί

Τα λάθη που κάνεις και δεν σου πετυχαίνει το ψωμί

https://www.instagram.com/p/CZMt9SApLHV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

1) Δεν είναι κάθε τύπος αλευριού το ίδιο

Τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές είχαν στη διάθεσή τους μόνο το κοινό αλεύρι. Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει σήμερα, αφού μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι ολικής αλέσεως, αλεύρι αμυγδάλου κ.ά. Οφείλεις λοιπόν να προσέξεις ιδιαίτερα τη δοσολογία και την εκτέλεση της συνταγής αφού κάθε αλεύρι έχει διαφορετική σύσταση.

2) Δεν χρησιμοποιείς τη σωστή ποσότητα λίπους

Αν χρησιμοποιείς προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, είναι πολύ πιθανό να μην έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις διαφορετική δοσολογία και είναι πολύ πιθανό το ψωμί σου να μη γίνει όπως πρέπει. Ιδανικά επίλεξε βούτυρο με περιεκτικότητα 70% σε λίπος.

3) Βάζεις ελάχιστη ή πολύ ζάχαρη

Τα σάκχαρα λειτουργούν ουσιαστικά ως καύσιμο για τη μαγιά. Η μαγιά χρειάζεται τη ζάχαρη για να λειτουργήσει και να βοηθήσει το ψωμί σου να φουσκώσει. Εάν δεν υπάρχει η σωστή ποσότητα ζάχαρης, η μαγιά δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα το ψωμί να μη φουσκώσει αρκετά.

4) Υποτιμάς την υγρασία

Η ποσότητα των υγρών στη ζύμη σου παίζει τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ζύμη να είναι «κολλώδης» όταν την πλάθεις. Αυτό σημαίνει ότι έχεις την σωστή αναλογία υγρών και άρα περισσότερες πιθανότητες να ψήσεις ένα νόστιμο καρβέλι ψωμιού.

Πηγή κεντρικής: pexels.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: