Αν βλέπεις τα φυτά σου να μαραίνονται χρησιμοποίησε αυτά τα κόλπα για να τα επαναφέρεις

Αν βλέπεις τα φυτά σου να μαραίνονται χρησιμοποίησε αυτά τα κόλπα για να τα επαναφέρεις

Ίσως έχεις πολλά πράγματα στο σπίτι που μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά σου να πάρουν και πάλι τα πάνω τους.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια αγαπημένη προσθήκη σε κάθε δωμάτιο, βοηθώντας στη ζωντάνια του χώρου, στην προσθήκη χρώματος και ακόμη και στη βελτίωση της διάθεσής μας. Αλλά όταν τα φυτά μας αρχίζουν να πέφτουν και να μαραίνονται, αυτό είναι το πιο αποκαρδιωτικό που μπορεί να αντικρύσουμε.

Όπως τα γεμάτα φυλλώματα φυτά μάς κάνουν να νιώθουμε ευημερία έτσι και ένα φυτό που αργοπεθαίνει μπορεί να μας γεμίσει θλίψη. Βλέποντάς το όμως να μαραίνεται δε σημαίνει πως πεθαίνει. Ευτυχώς, οι ειδικοί στα φυτά έχουν δημιουργικές προσεγγίσεις που μπορείς να ακολουθήσεις για να αναζωογονήσεις αμέσως τα φυτά σου, συμπεριλαμβανομένης μιας τακτικής που πιθανώς δεν έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις.

Φτιάξε μια πραγματική όαση δροσιάς στο σπίτι σου ακολουθώντας 6 μυστικά διακόσμησης

Πιθανότατα έχεις πολλά εργαλεία που μπορούν να σώσουν τα φυτά σου και δεν το ξέρεις

fyta.jpg

Τα φυτά μπορεί να είναι δύσκολα, απαιτώντας συνεχή φροντίδα, ειδικά όταν αρχίζουν να μαραίνονται ή να πέφτουν. Αλλά προτού κατευθυνθείς στο τοπικό σου φυτώριο, οι ειδικοί στα φυτά συμβουλεύουν να αναζητήσεις ορισμένα προϊόντα οικιακής χρήσης. Το σκόρδο, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των προσβολών από παράσιτα, ενώ το αλάτι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία των κιτρινισμένων φύλλων και της έλλειψης μαγνησίου. Και η τοποθέτηση ενός σφουγγαριού στο κάτω μέρος της ζαρντινιέρας μπορεί επίσης να ελέγξει τις τυχόν σάπιες ρίζες. Αλλά αν δεν υπάρχουν σημάδια σφαλμάτων και οι ρίζες φαίνονται καλές, το φυτό σου μπορεί να αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό πρόβλημα και η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η σύνδεση μιας αξιόπιστης συσκευής που έχεις στο σπίτι.

Το φυτό σου μπορεί να μαραθεί λόγω αφυδάτωσης

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένα για να ευδοκιμήσουν. Εάν τα φυτά σου δεν έχουν νερό, αυτό θα μπορούσε να τα κάνει να πέσουν και να χάσουν τη λάμψη τους. Για να το καταπολεμήσεις, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση υγραντήρα για να αυξήσεις την ποσότητα υγρασίας στον αέρα.

Ο Stephen Webb, συντάκτης και ιδρυτής του Garden's Whisper, λέει: «Αυξάνοντας τεχνητά την υγρασία γύρω από το φυτό, μπορείτε να βοηθήσετε το φυτό να ενυδατωθεί και να ανακάμψει από τις συνθήκες ξηρασίας». Τα φυτά μπορούν στη συνέχεια να προσλαμβάνουν περισσότερη υγρασία από τον αέρα, σε αντίθεση με το να την προσλαμβάνουν κυρίως από τις ρίζες τους. «Αυτό όχι μόνο βοηθά το φυτό σας να ευδοκιμήσει, αλλά θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη λόγω των λιγότερο συχνών ποτισμάτων», συνεχίζει.

Υπάρχουν ορισμένα φυτά που επωφελούνται από αυτή την προσέγγιση

«Ενώ όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται υγρασία, εκείνα των οποίων το φυσικό περιβάλλον είναι σε πιο τροπικά ή φυσικά υγρά κλίματα θα χρειαστούν αυτή την υγρασία στον αέρα για να ευδοκιμήσουν». Το monstera, τα αερόφυτα, οι φτέρες, οι ορχιδέες και τα φιλόδενδρα είναι μερικά μόνο από τα φυτά που θα εκτιμήσουν έναν υγραντήρα - ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος κατά τους ξηρότερους χειμερινούς μήνες-. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και φυτά που δεν χρειάζονταο τόση υγρασία όπως είναι τα παχύφυτα ή οι κάκτους, τα οποία είναι συνηθισμένα σε "άνυδρες περιοχές".

Λάβε υπόψη αυτές τις προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα για τα φυτά σου

Εάν είσαι έτοιμη να χρησιμοποιήσεις τον εύχρηστο υγραντήρα σου για να σώσεις τα φυτά που μαραίνονται, οι ειδικοί έχουν μερικά επιπλέον στοιχεία που πρέπει να προσέξεις. Το να διατηρείς τη συσκευή καθαρή είναι το κλειδί, καθώς και να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα ορυκτών, λέει ο Webb. Επιπλέον, όταν πρόκειται για το νερό που χρησιμοποιείς, μη γεμίζεις τον υγραντήρα μόνο από τον νεροχύτη. «Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείς απεσταγμένο νερό στον υγραντήρα για να αποφύγεις περαιτέρω καταπόνηση του φυτού με νερό της βρύσης που μπορεί να περιέχει χλώριο ή άλλες χημικές ουσίες», εξηγεί ο Webb.

igrandiras.jpg

«Τοποθέτησε τη συσκευή κοντά στο φυτό, αλλά όχι τόσο κοντά που να μπορεί ν' αγγίξει κάποιο φύλλο», σημειώνει ο Webb. Επίσης, φρόντισε να χρησιμοποιείς τον υγραντήρα με φειδώ, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα και μύκητες. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση υγραντήρα για 4-5 ώρες για να αποφευχθούν αυτές οι αυξήσεις και η υπερβολική υγρασία του δωματίου. Η λειτουργία του υγραντήρα το απόγευμα και η διακοπή πριν από τη νύχτα είναι προτιμότερο, καθώς τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν τόση υγρασία τα βράδια.