Το λάθος με το air fryer και πού πρέπει να το τοποθετείς στην κουζίνα

Το λάθος με το air fryer και πού πρέπει να το τοποθετείς στην κουζίνα

Όλα τα μυστικά για να γίνει ακόμη πιο οικονομικό το μαγείρεμα με φριτέζα αέρος.

Η φριτέζα αέρος (air fryer) είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής συσκευή τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί έντονα στο άμεσο μέλλον. Έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το καταναλωτικό κοινό αφού προσφέρει εξίσου νόστιμα πιάτα με τις κλασικές μεθόδους με πολύ πιο γρήγορο, υγιεινό τρόπο και φυσικά με μειωμένη κατανάλωση ρεύματος.

Το φαγητό που έχει παρασκευαστεί σε φριτέζα αέρος είναι πολύ μικρότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά και έχει λιγότερες θερμίδες (έως και 80% λιγότερες) από τα τρόφιμα που έχουν τηγανιστεί στο τηγάνι ή σε συμβατική φριτέζα.

https://www.instagram.com/p/CrvvdEchQfP

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την ανοιξιάτικη σεζόν και δεν χρησιμοποιούμε συσκευές θερμότητας, οι λογαριασμοί του ρεύματος εξακολουθούν να είναι «φουσκωμένοι» επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα.

Εσύ άραγε γνωρίζεις πως μπορεί να καταναλώνεις πολύ περισσότερη ενέργεια φυλάσσοντας τo air fryer σε λάθος σημείο;

Πώς θα εξοικονομήσεις χρήματα αλλάζοντας θέση στο air fryer

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αντικαταστήσει τον φούρνο με φριτέζα αέρα σε μια προσπάθεια να κρατήσουν υπό έλεγχο το κόστος του ρεύματος κάθε μήνα. Το μαγειρικό αυτό gadget έχει γίνει απαραίτητο για πολλές οικογένειες, αφού χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια και παράλληλα αποτελεί έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

Αυτό που οι περισσότερες από εμάς αγνοούν είναι πως η ακριβής θέση του air fryer στην κουζίνα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος. Ο Nicholas Auckland, από το Trade Radiators, ανέφερε στη The Sun πως τα νοικοκυριά πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το σημείο όπου θα τοποθετηθεί η φριτέζα αέρος.

Το θερμόμετρο είναι το μυστικό για το τέλειο αρνάκι φούρνου

«Οι φριτέζες αέρος πρέπει να τοποθετούνται σε ανθεκτικούς στη θερμότητα πάγκους κουζίνας και τουλάχιστον 13 εκατοστά μακριά από τον τοίχο και άλλες συσκευές/αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες 200 C στο εσωτερικό, επομένως εκπέμπουν πολλή θερμότητα και πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μη ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά για να αποφευχθεί η καύση», τονίζει ο ειδικός.

Μια φριτέζα αέρα 1.000 W απαιτεί περίπου 45 λεπτά λειτουργίας για να ψήσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, ανάλογα πάντα με το μέγεθος. Αν υπολογίσεις το ρεύμα που καις σε μηνιαία βάση το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 40 ευρώ. Έρευνες αποδεικνύουν πως μια φριτέζα αέρος απαιτεί κατά μέσο όρο λιγότερο από το μισό ηλεκτρικό ρεύμα για να μαγειρέψει την ίδια ποσότητα φαγητού, εάν τη συγκρίνουμε με τον φούρνο.

Πηγή κεντρικής: Pexels.com