Το ξύδι είναι το μυστικό που έψαχνες για να γίνει μαλακό το χταπόδι

Το ξύδι είναι το μυστικό που έψαχνες για να γίνει μαλακό το χταπόδι

Όλα τα tips για ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά την περίοδο της Σαρακοστής.

Μετράμε ήδη αντίστροφα για το φετινό Πάσχα και σε λίγα 24ωρα θα ξεκινήσει και επίσημα η Σαρακοστιανή νηστεία. Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση επιτάσσει να καταναλώνουμε νηστίσιμα φαγητά με τα θαλασσινά, τη λαγάνα και τον χαλβά να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων.

Το χταπόδι είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή στη χώρα μας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι. Οι περισσότερες από εμάς κάνουν ορισμένα λάθη στο μαγείρεμα με αποτέλεσμα να βγει σκληρό σαν λάστιχο.

Τα απόλυτα μυστικά για ένα μαλακό χταπόδι

Αν το χταπόδι είναι φρέσκο και όχι κατεψυγμένο θα πρέπει να είναι καλά χτυπημένο. Η απόψυξη του χταποδιού θα πρέπει να γίνεται σταδιακά οπότε φρόντισε να το βγάλεις αποβραδίς από την κατάψυξη. Φύλαξέ το σκεπασμένο σε ένα πιάτο χωρίς να προσθέσεις νερό και λίγες ώρες πριν το μαγειρέψεις άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς θα το μαγειρέψεις στην κατσαρόλα: Βράσε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό και αλάτι, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να εξατμιστούν. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίξε λίγο λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σώταρέ τα καλά.

Πρόσθεσε κρασί ή νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγοβράσε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 30 λεπτά).

Για ένα κιλό χταπόδι υπολόγισε 35-40 λεπτά μαγείρεμα. Το 70% της σύστασής του είναι νερό γι' αυτό έχε υπόψιν πως ο όγκος του θα μειωθεί αρκετά μετά το βράσιμο.

Tips

1) Αν δεν θέλεις να παραβράσεις το χταπόδι, αλλά να το κάνεις μαλακό και νόστιμο, ρίξε στην κατσαρόλα το φελλό την ώρα που το βράζεις με κρασί.

2) Μην αλατίσεις ποτέ το χταπόδι από την αρχή επειδή κατά το μαγείρεμα θα συρρικνωθεί με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα υγρά του και να στεγνώσει.

Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκο το κόκκινο κρέας

Πηγή κεντρικής: pexels.com