Ποιο μέλι δεν κρυσταλλώνει και γιατί να μην φοβάσαι την κρυστάλλωση

Ποιο μέλι δεν κρυσταλλώνει και γιατί να μην φοβάσαι την κρυστάλλωση

Η διαδικασία για να επαναφέρεις το ζαχαρωμένο μέλι είναι πολύ πιο απλή απ' ότι φανταζόσουν.

Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αρκετό νερό για να κρατήσει τη ζάχαρη διαλυμένη για πάντα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και υφή, ανάλογα με τον τύπο του μελιού. Τα μέλια που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη θα κρυσταλλωθούν πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σύνηθες (και φυσιολογικό) το μέλι να κρυσταλλώνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλι είναι νοθευμένο ή κακής ποιότητας αντίθετα σημαίνει ότι το μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο.

Το έξυπνο κόλπο για να ξεκολλήσεις το κερί από το βαζάκι

Ποιο μέλι δεν κρυσταλλώνει

meli9.jpg

α) Πευκόμελο

Το πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι πολύ χαμηλή.

β) Μέλι Ελάτου

Το μέλι ελάτου δεν κρυσταλλώνει ποτέ και διατηρεί την παχύρρευστη μορφή του ακόμη και αρκετά χρόνια μετά.

Πώς θα αποκρυσταλλώσεις το μέλι

Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η απλούστερη μέθοδος για να το επαναφέρεις είναι η χρήση μπεν-μαρί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε ολόκληρο το βάζο μέσα σε ζεστό νερό, αφού κλείσουμε πολύ καλά το καπάκι, και να το αφήσουμε να λιώσει αργά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μην κρυσταλλώνει το μέλι είναι η αποθήκευση σε σκιερό ντουλάπι, σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το ηλιακό φως.

Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, αν δεν είστε λάτρης της υφής και της εμφάνισης, είναι δυνατό να αφαιρέσετε τους κρυστάλλους. Η απλούστερη μέθοδος απαιτεί ζεστό νερό και ένα μπολ. «Απλώς προσθέστε το βάζο σας με μέλι στο μπολ και μετά γεμίστε το με ζεστό νερό από τη βρύση μέχρι να φτάσει περίπου το μισό ύψος του βάζου», εξηγεί ο Weintraub. Ανοίξτε προσεκτικά το βάζο και ανακατέψτε το μέλι με ένα κουτάλι μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με τον βαθμό κρυστάλλωσης, αλλά θα δημιουργήσει την πιο λεία και σταθερή υφή, λέει ο Weintraub. Επιπλέον, αφού το μέλι αποκρυσταλλωθεί, η υφή του θα πρέπει να είναι ακριβώς όπως η αρχική του συνοχή. Το κλειδί είναι να αφιερώσετε χρόνο και να ανακατέψετε αργά για να αποφύγετε να μπει κατά λάθος νερό στο βάζο, μοιράζεται η Weintraub. Από εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γλυκαντικό όπως θα κάνατε συνήθως στις αγαπημένες σας συνταγές με μέλι.Πηγή κεντρικής: pexels.com