Έξι αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια για να γιορτάσεις σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Νέλλη Καλαμαρά
Έξι αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια για να γιορτάσεις σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Η ιταλική κουζίνα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς κουζίνες στον κόσμο, και ιδίως στην Ελλάδα, που λόγω των κοινών μεσογειακών γευστικών μας καταβολών την αγαπάμε και λίγο παραπάνω.

Είναι γεγονός πως οι Έλληνες, και δεν θα βγάλω καθόλου τον εαυτό μου απέξω, αγαπάμε πολύ την κουζίνα της γείτονος. Και εδώ που τα λέμε πως να μην αγαπάς βαθιά μια αέρινη πίτσα με αυθεντικό ιταλικό ζυμάρι ωρίμανσης, μία al dente χειροποίητη pasta, μία αυθεντική Cotoletta alla Milanese, ένα φινετσάτο Vitello Tonnato; Παράλληλα όμως είναι επίσης αλήθεια πως η ιταλική κουζίνα έχει κακοποιηθεί φρικτά στη χώρα μας, ιδίως τη δεκαετία του ’90 με την «καρμπονάρα» να κολυμπάει στην κρέμα γάλακτος και το κακής ποιότητας μπέικον, την πίτσα να γνωρίζει κάθε πιθανή παραλλαγή από λαδωμένο και κακοφτιαγμένο ζυμάρι, για να μη μιλήσουμε και για άλλα πιο δύσκολα τεχνικά και ακόμη χειρότερα κακοποιημένα πιάτα. Σήμερα όμως, και εδώ και καιρό, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά και η Αθήνα μας τουλάχιστον διαθέτει μερικά εξαιρετικά ιταλικά εστιατόρια, άλλα με αυθεντικό ιταλικό πρόσημο και άλλα λίγο πιο μεσογειακά ή πειραγμένα. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα δικά μου αγαπημένα, αν και σε επόμενα άρθρα θα μιλήσουμε και πιο αναλυτικά για κάποια από αυτά και για πολλά ακόμη εξίσου εξαιρετικά σε διάφορα μέρη της Αθήνας.

Monzu.jpg

Monzù

Αν με ρωτήσεις «Πού να πάω για ιταλικό dinner στα βόρεια;» σίγουρα το Monzù στην Κηφισιά θα βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις απαντήσεις μου για δύο βασικούς λόγους. Η πανέμορφη μονοκατοικία που το φιλοξενεί και η πάντα μαγική κουζίνα του σεφ Γιάννη Λιόκα. Είμαι μεγάλη fan της κουζίνας του Λιόκα και δεν το έχω κρύψει ποτέ, αφού αποτελεί έναν από εκείνους τους σεφ που καταφέρνει να είναι «νόστιμος» και «δημιουργικός» στην τέλεια ισορροπία, χωρίς κομπασμούς, φιοριτούρες και άνευ λόγου κινήσεις εντυπωσιασμού. Τον έχουμε μέσα στα χρόνια δοκιμάσει σε διάφορες κουζίνες, αλλά η ιταλική -θα μου επιτρέψετε να πω- θεωρώ πως είναι το απόλυτο φόρτε του, κάτι που είχε γίνει εμφανές ήδη από την εποχή του Nolita. Στο Monzù λοιπόν μέσα στο ατμοσφαιρικό αρχοντικό του 19ου αιώνα με τον πανέμορφο κήπο (στον οποίο μόλις κατασκευάστηκε και μία γυάλινη «αίθουσα», ώστε να μπορούμε να τον χαιρόμαστε και το χειμώνα), ο Γιάννης Λιόκας κάνει τα δικά του μαγικά στην κουζίνα με ξεκάθαρο ιταλικό στυλ, αλλά χωρίς να λείπουν τόσο οι μεσογειακές γενικά όσο και οι ελληνικές συγκεκριμένα αναφορές.

Gnocchi.jpg

Giorgio Locatelli: Ο κριτής του MasterChef Italia που η γιαγιά του τον ξόρκιζε μη γίνει μάγειρας

Προσωπικά αγαπημένα πιάτα από το μενού το εξαίσιο Vitello Tonnato με γλώσσα από μοσχάρι γάλακτος, μαγιονέζα τόνου και κάπαρη Σύρου, το ιδιαίτερο Καλαμάρι σε ταλιατέλες με σάλτσα μυρωδικών, λεμόνι και γαλάκτωμα από το μελάνι του, τα πληθωρικά Νιόκι Πατάτας με κάστανα, καπνιστή κρέμα πατάτας, Σαν Μιχάλη και σάλτσα μαύρης τρούφας και το Αρνί με lardo di Colonnata (το φημισμένο ιταλικό λαρδί από το ομώνυμο χωριό) λαχανάκια Βρυξελλών, kohlrabi και γευστική σάλτσα Caesar. Εννοείται πως η πίτσα εδώ, που βγαίνει απευθείας από τον ξυλόφουρνο, είναι απόλυτο “must”. Να σημειώσουμε πως φέτος, πέρα από το κλασσικό dinner menu, παρουσιάστηκε και ένα degustation menu, που κάνει την εμφάνισή του κάθε Τετάρτη και είναι μία πολύ ωραία πρόταση για να γευτείς σε ένα δείπνο όλη τη φιλοσοφία του σεφ στο τραπέζι σου, καθώς και ένα comfort lunch menu για το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα.

Info: Λ. Κηφισίας 317, 2106200495

mercato.jpg

Mercato

Και από τα βόρεια προάστια θα σε μεταφέρω στην άλλη ακριβώς άκρη της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Mercato του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, όπου οι Ιταλοί σεφ Sergio Favata και Roberto Canata κάνουν τα δικά τους μικρά θαύματα σε ένα εστιατόριο με συγκλονιστική θέα και εξίσου συγκλονιστικό φαγητό. Στην περίπτωση του Mercato όμως δεν θα σου μιλήσω για την εμπειρία του δείπνου, αλλά για την καλύτερη εμπειρία brunch που έχεις ζήσει ποτέ στη ζωή σου και θα σου το πω με το χέρι στην καρδιά πως αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας. Ο νέος λοιπόν Executive Chef του resort, Απόστολος Δήμου, εμπνεύστηκε και υλοποίησε κάτι που όμοιό του, τουλάχιστον εγώ, δεν έχω ξαναζήσει. Κάθε Κυριακή «στήνει» με τη βοήθεια των σεφ του εστιατορίου φυσικά μία κανονική αγορά, ένα “mercato”, όπου μπορείς να βρεις ό,τι περνάει από το μυαλό σου.

Mercato.jpg

Από μία τεράστια ποικιλία από τυριά και αλλαντικά απευθείας από Ιταλία -μερικά εκ των οποίων δεν νομίζω πως μπορείς να βρεις ούτε στα πιο ψαγμένα ελληνικά ντέλι-, σαλάτες κάθε είδους και στρείδια και γαρίδες και θαλασσινά και σος μέχρι live δημιουργίες από bruschetta και ζαχαροπλαστείο. Μην το φαντάζεσαι όμως σαν έναν ακόμη εντυπωσιακό buffet, γιατί δεν έχει καμία σχέση, αφού αυτό που έχουν κάνει ουσιαστικά είναι πως έχουν ανοίξει τις κουζίνες και έχουν δημιουργήσει μέσα διάφορα stands/μαγαζιά όπου οι σεφ επί τόπου κάνουν τα μαγικά τους. Από το live παρασκευαστήριο pasta fresca μέχρι τις professional ψησταριές με τα prime beef briskets, εγώ θα σου πω πως θα ήθελα να ζήσω για πάντα μέσα σε αυτό το ζαχαροπλαστείο με τις σοκολάτες που τρέχουν από εδώ και από εκεί και από κάτω βάζεις παγωτό μηχανής και marshmallows και οριακά αφήνεις το παιδί σου να φάει πρώτο (μην με κρίνεις μέχρι να πας!). Αλήθεια, σου είπα πως έχει και kid’s club;

Resto News: Γαστρονομικά events, νέα μενού & νέα πιάτα, vegan ζαχαροπλαστική & πολλά ακόμη!

giacomo_kifisia_22_1.jpg

Giacomo

Επίσης ένα από τα πολύ αγαπημένα μου ιταλικά των βορείων προαστίων. Η πολύ κομψή εσωτερική του σάλα σε ταξιδεύει λίγο σε άλλη εποχή με τους πολυελαίους και τις γύψινες λεπτομέρειες, τα λευκά λινά τραπεζομάντηλα και τα ξύλινα πατώματα, τους πίνακες στους τοίχους και αυτήν την άκρως εντυπωσιακή μπάρα (που δεν στέκεται εκεί μόνο για εφέ, καθώς και τα κοκτέιλ εδώ είναι υψηλού επιπέδου). Το σέρβις όσες φορές έχω βρεθεί εκεί είναι άψογο και το φαγητό είναι ξεκάθαρα ιταλικό με έμφαση στην εποχικότητα. Προσωπικό μου αγαπημένο πιάτο εδώ η Cacio e Pepe με χοντρό bucatini και τυρί pecorino romano από πάνω. Ένα πιάτο που πάντα εδώ αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο που κρύβεται στην απλότητα. Πάρα πολύ καλή και η Cotoletta alla Milanese σε κρούστα παρμεζάνας. Το Giacomo έχει ένα κουκλίστικο αδερφάκι και στην Πάρο, οπότε άμα το καλοκαίρι σε βγάλει ο δρόμος σου φαντάζομαι πως είναι αντιστοίχων προσόντων με το αθηναϊκό.

Info: Λεβίδου 11, Κηφισιά, 2108014007

CUPOLA.jpg

Cupola

Ας κατηφορίσουμε και λίγο προς κέντρο τώρα για ένα διαχρονικά αγαπημένο ιταλικό σε ένα μικρό πεζόδρομο του Παγκρατίου, που το καλοκαίρι βγάζει τα τραπεζάκια του έξω και συγκεντρώνει από μοντέρνες οικογένειες και ζευγάρια μέχρι χαλαρές παρέες και φίλους, που το αγαπούν για τις αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες του, τις εξαιρετικές pasta fresca του και τη χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα από την οποία έχει αφαιρεθεί κάθε «δήθεν» στοιχείο και έχει μείνει μόνο η ουσία. Και ο εσωτερικός χώρος με τις σκούρες ξύλινες επιφάνειες και την ανοικτή κουζίνα είναι ζεστός και φιλόξενος και προσωπικά μου αρέσει πολύ το πατάρι. Εδώ μη χάσεις την Carbonara την αυθεντική και πεντανόστιμη με καπνιστή pancetta, κρόκο αυγού και pecorino. Οι πίτσες, όπως είπαμε και παραπάνω είναι στα απόλυτα must, με πολλές διαφορετικές παραλλαγές, ενώ πιάτα όπως η εικονιζόμενη Fregola με γαρίδες και σαφράν σίγουρα αξίζει της προσοχής σου. Ελληνικές και ιταλικές ετικέτες κρασιών θα συνοδεύσουν όμορφα το αυθεντικό ιταλικό σου δείπνο.

Info: Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444

OVIO.jpg

Ovio

Με το όνομα του να σημαίνει «ξεκάθαρο», ή τουλάχιστον έτσι μου είχαν πει το 2019 νομίζω που άνοιξε φίλοι που γνωρίζουν την ιταλική, το κουκλίστικο αυτό ιταλικό εστιατόριο, με τον εσωτερικό «κρεμαστό» κήπο και ένα πατάρι-μπαλκόνι που κάπως νομίζεις πως θα βγει η Ιουλιέτα αναζητώντας τον Ρωμαίο της, φέρει την υπογραφή του no-introductions-needed chef Πάνου Ιωαννίδη. Η κουζίνα του, φυσικά ιταλική αλλά και με αρκετές πιο μεσογειακές αναφορές και ισορροπημένες δόσεις μαγειρικής δημιουργικότητας, βγάζει πίτσες εννοείται από ξυλόφουρνο τόσο σε αυθεντικές συνταγές όσο και σε άλλες με πιο twisted ταμπεραμέντο, φανταστικά arancini τραχανά lahmacun, εξαιρετικά ριζότο, όπως αυτό με το καμένο λάχανο και τα raspberries, και λαχταριστές pasta, όπως η Pomodoro με βασιλικό σε spaghetti chitarra. Το Tonno Tonnato -κατά το Vitello Tonnato- με καπνισμένο φιλέτο τόνου εδώ είναι στα must!

Info: Απόλλωνος 4, Αθήνα, 2114115755

la gratella.jpeg

La Gratella

Και για το τέλος να σε ξαναγυρίσω λίγο στα βόρεια, αλλά όχι τόσο βόρεια, στη δική μου γειτονιά, το Χαλάνδρι, όπου μία αυθεντική ιταλική Trattoria ξεκίνησε το 2014 στο Ναύπλιο, έγινε hit, και ήρθε και στην Αθήνα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από τότε υπηρετεί πιστά και νόστιμα την αυθεντική ιταλική κουζίνα σε μία cosy παλιά μονοκατοικία, το εσωτερικό της οποίας θα σε κάνει να αισθανθείς άνετα από το πρώτο λεπτό με τις σωστές αποστάσεις στα τραπέζια και τα όμορφα διακοσμητικά στοιχεία. Στο La Gratella όλα είναι φρέσκα και χειροποίητα, ενώ πολλές πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από την Ιταλία. Εξαιρετική η πίτσα με ζύμη ωρίμανσης 72 ωρών και τα φρέσκα ζυμαρικά. Προσωπικό αγαπημένο το ριζότο alla millanese με γαρίδες και η Cacio e Pepe που εδώ έχω δοκιμάσει με fusilli και πολύ μου άρεσε.

Info: Ομήρου 21, Χαλάνδρι, 210 6851200

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.