Breaking News: Ο Κουκούμαβλος επιστρέφει στην εστιατορική σκηνή της Σαντορίνης!

Νέλλη Καλαμαρά
Breaking News: Ο Κουκούμαβλος επιστρέφει στην εστιατορική σκηνή της Σαντορίνης!

Ένα από τα πλέον εμβληματικά εστιατόρια στην ιστορία της Σαντορίνης, ο Κουκούμαβλος, ανοίγει ξανά τις πόρτες του και η ελληνοκεντρική fusion κουζίνα του Νίκου Πουλιάση μπαίνει εκ νέου στο προσκήνιο.

Η Σαντορίνη μέσα στα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί -και διαρκώς εξελίσσεται- χωρίς αμφιβολία σε γαστρονομικό προορισμό, με τα περσινά Michelin-starred openings στο νησί να βάζουν και την τελική σφραγίδα. Αυτό που είναι σαφές βέβαια είναι πως ο ξενοδοχειακός τομέας πρωταγωνιστεί σε αυτήν την άνθιση της γαστρονομίας στο νησί, αφού το συντριπτικό ποσοστό των σημαντικότερων εστιατορίων φιλοξενείται στα πανέμορφα και υπερπολυτελή resort του νησιού του ηφαιστείου. Υπό αυτήν τη συνθήκη βλέπουμε τον Όμιλο Katikies και τα εμβληματικά ξενοδοχεία του να κλέβουν τη γαστρονομική παράσταση, και όχι μόνο στη Σαντορίνη, αφού μετά την αναβίωση της Σελήνης πριν 2 χρόνια, το Botrini’s Santorini το περσινό καλοκαίρι, και το πριν μόλις λίγο καιρό ανακοινωθέν Botrini’s Mykonos που αναμένεται να ανοίξει το Μάιο, μόλις ανακοινώθηκε πως ο ιστορικός Κουκούμαβλος αφενός ανοίγει ξανά (να θυμίσουμε πως είχε κλείσει το 2019 προς μεγάλη λύπη όλων των ορκισμένων λάτρεων της sui generis κουζίνας του Νίκου Πουλιάση) και αφετέρου βρίσκει το νέο και παντοτινό του σπίτι εντός του συγκλονιστικού Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι.

Σπονδή: Μία επίσκεψη στο εμβληματικό εστιατόριο και μία κουβέντα με τον Απόστολο Τραστέλη

Koukoumavlos-1.jpg

Η αναγέννηση λοιπόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου Κουκούμαβλου είναι γεγονός. Μέσα σε ένα σκηνικό κυκλαδίτικης κομψότητας και μινιμαλιστικής φινέτσας, χτισμένο σε ένα από τα πιο προνομιούχα σημεία της Καλντέρας και με θέα που κόβει την ανάσα στο απέραντο της θάλασσας και τη μεγαλοπρέπεια του ηφαιστείου, ο Κουκούμαβλος υποδέχεται την ένδοξη νέα εποχή του.

Koukoumavlos-2.jpg

Ο Κουκούμαβλος γεννήθηκε το μακρινό 1989, σε μία Σαντορίνη πολύ διαφορετική από αυτή που σήμερα γνωρίζουμε, όταν ένας νέος αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος και τολμηρός σεφ, ο Νίκος Πουλιάσης, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Αυτό ήταν ο Κουκούμαβλος, που ήταν γραφτό να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά εστιατόρια όλων των εποχών. Ο Νίκος Πουλιάσης ήταν αυτοδίδακτος, όμως κάποιες φορές το πηγαίο ταλέντο και η αγάπη για τη μάθηση μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικά με τα πτυχία. Η sui generis κουζίνα του, οι τολμηροί συνδυασμοί του, η καινοτόμος σκέψη του και οι διαρκείς πειραματισμοί του προσέφεραν στους επισκέπτες ένα μοναδικό οπτικό και γευστικό ταξίδι και στο εστιατόριο πολυάριθμα βραβεία.

Τελικά το κρασί κάνει το ποτήρι ή το ποτήρι το κρασί;

Nikos-Pouliasis-(left)-Ettore-Botrini-(right).jpg

Ο Νίκος Πουλιάσης (αριστερά) και ο Έκτορας Μποτρίνι (δεξιά)

Έτσι σήμερα, τον Μάρτιο του 2023, το εμβληματικό εστιατόριο της Σαντορίνης εντάσσεται στην οικογένεια Katikies και βρίσκει το νέο, και παντοτινό, τού σπίτι στο πανέμορφο σκηνικό του Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι. Η μακρά και στενή φιλία του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι, executive chef του Ομίλου Katikies, και του εξαιρετικού σεφ Νίκου Πουλιάση επισφραγίζεται μέσα από αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική για το γαστρονομικό τοπίο της Σαντορίνης συνεργασία, που έρχεται να ανεβάσει τον πήχη του κυκλαδίτικου fine dining και να ξαναδώσει στον Κουκούμαβλο τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων εστιατορίων της Ελλάδας. Τα καλύτερα υλικά από τη γη και τη θάλασσα της χώρας μας μεταμορφώνονται σε μοναδικά πιάτα, έτοιμα να ταξιδέψουν τους απαιτητικούς επισκέπτες της Σαντορίνης στο χρόνο και το χώρο και να τους προσφέρουν μία συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.