Ισχυρή «βροχή» από αστέρια Michelin αναμένεται αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη!

Νέλλη Καλαμαρά
Ισχυρή «βροχή» από αστέρια Michelin αναμένεται αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη!

Τα Culinary Journeys του Daios Cove, ένα από τα σημαντικότερα gastro festivals της χώρας μας, επιστρέφουν για 5η χρονιά και μαζί φέρνουν ονόματα-θρύλους της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.

Νομίζω πως έχει τύχει ξανά να αναφερθούμε μέσα από αυτήν την στήλη στην τεράστια σημασία των γαστρονομικών φεστιβάλ γενικώς, και όταν διοργανώνονται από σημαντικά hospitality brands ειδικώς. Ο λόγος είναι διττός, καθώς και ο premium τουρισμός που διαμένει σε αυτά τα πολυτελή ξενοδοχεία έχει την ευκαιρία να γευτεί την ελληνική γαστρονομία και να γίνει ο καλύτερος «πρεσβευτής» της στο εξωτερικό, αλλά συνάμα και οι διάσημοι σεφ που ταξιδεύουν από τα πέρατα του κόσμου για να συμμετάσχουν στα φεστιβάλ έρχονται σε επαφή, συγχρωτίζονται και συνεργάζονται με τους Έλληνες σεφ, πειραματίζονται και δοκιμάζουν τις ελληνικές γεύσεις και τα υλικά και, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, διαφημίζουν την Ελλάδα μας και την κουζίνα μας στους απέραντους και σημαντικούς γαστρονομικούς τους κύκλους σε κάθε γωνιά της γης.

daios-cove_3.jpg

Τα Culinary Journeys, που διοργανώνονται για 5η πλέον χρονιά στο μαγευτικό Daios Cove, ανήκουν χωρίς αμφιβολία στην παραπάνω κατηγορία, γι’ αυτό άλλωστε και η διοργάνωση θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας μας. Κορυφαίοι σεφ από όλο τον κόσμο αλλά και από πολυβραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη και εγγυώνται μεγάλες γαστρονομικές συγκινήσεις για τους ορκισμένους foodies που έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν τα ονόματα-θρύλους που θα συναντήσουμε φέτος στο φεστιβάλ. Ένα έχω να σου πω, δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε αστέρια Michelin!

Eclectic Living: το concept που ήρθε να αναβαθμίσει την έννοια της premium φιλοξενίας

CJ_ChristianLeSquer_Food_01.jpg

Πιο αναλυτικά, τα Culinary Journeys στο Daios Cove είναι ένας θεσμός, που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών “ενώσεων”, προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ' έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού: τη γαστρονομία. Ας δούμε όμως ποιοι θα είναι οι σεφ που θα δημιουργήσουν φέτος στο μαγικό σκηνικό του Cove και θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες από τη γαλλική υψηλή γαστρονομία μέχρι την ιδιαίτερη βραζιλιάνικη κουζίνα, από την sustainable κουζίνα που σέβεται τα τοπικά υλικά μέχρι την ελληνική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών. Οι διάσημοι σεφ θα δημιουργήσουν signature πιάτα στο Ocean Restaurant και στο RHO ενισχύοντας την γαστρονομική κουλτούρα του Daios Cove με καινοτόμες προτάσεις, εμπνευσμένοι από τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας. Να σημειώσουμε πως το πρώτο event της σειράς Culinary Journeys έλαβε ήδη χώρα με το βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Luca Piscazzi από το Pelagos στην Αθήνα.

The Light of Apollo: μία performance art παράσταση σε ένα από τα κορυφαία resorts της Μυκόνου

Οι σεφ και οι ημερομηνίες

Luca-Piscazzi-portrait-02.jpg

28 Απριλίου: Luca Piscazzi - Pelagos Restaurant*, Αθήνα

Ο γεννημένος στη Ρώμη και βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ ξεκίνησε την καριέρα του σε ένα ιταλικό στο Λονδίνο, προτού εργαστεί σε βραβευμένα με την πολυπόθητη διάκριση εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο. Στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε ως head chef στο πλευρό της θρυλικής σεφ Anne-Sophie Pic στο εστιατόριό της - La Dame de Pic London. Στο πρώτο του ατομικό εγχείρημα ως head chef στο εστιατόριο Pelagos στην Αθήνα, το εστιατόριο απέσπασε το πρώτο του αστέρι Michelin. Το Daios Cove είναι η αφετηρία του γαστρονομικού concept του σεφ με το όνομα Pelagos on Tour, μια σειρά γαστρονομικών εκδηλώσεων με έμπνευση από μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας - η οποία φέτος είναι η Κρήτη.

CJ_ChristianLeSquer_01.jpg

4 Ιουνίου: Christian Le Squer – Le Cinq ***, Παρίσι

Ο Christian Le Squer μεγάλωσε στη Βρετάνη, όπου εξερεύνησε τη μαγειρική μέσα από την προετοιμασία φρέσκων ψαριών και λαχανικών της υπαίθρου. Η αγάπη του για τη γαλλική κουζίνα τον οδήγησε στο Παρίσι, όπου ανακάλυψε τον κόσμο της γαλλικής υψηλής γαστρονομίας. Γνωστός για την υποδειγματική του συνέπεια, η οποία του χάρισε 3 αστέρια Michelin επί 12 συνεχόμενα χρόνια, ο Christian Le Squer είναι σήμερα σεφ στο Le Cinq, στο Four Seasons Hotel George V στο Παρίσι.

CJ_AlexAtala_01.jpg

29 Ιουνίου: Alex Atala - D.O.M.**, Σάο Πάολο

Ο βραβευμένος Βραζιλιάνος σεφ Alex Atala, με καριέρα πάνω από 30 χρόνια, απογειώνει τις γεύσεις της πατρίδας του σε νέα επίπεδα παγκοσμίως. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, το βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριό του στο Σάο Πάολο, D.O.M., περιλαμβάνεται στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το 2015, ο Alex έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος σεφ που έχει εστιατόριο δύο αστέρων στον οδηγό Michelin. Το 2021, κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα των διάσημων βραβείων Best Chef Awards. Ο σεφ Alex Atala είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου ATÁ, μια πρωτοβουλία που συγκεντρώνει μια διακεκριμένη διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με το φαγητό, το μαγείρεμα, την παραγωγή και τη φύση. Εκτός από τα βραβευμένα εστιατόρια D.O.M. και Dalva e Dito, ο Atala διατηρεί επίσης το Bio, στόχος του οποίου είναι να χρησιμοποιεί το 100% κάθε συστατικού στην κουζίνα του, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση στην κατανάλωση.

2021_SSV_46#Meurice

23 Ιουλίου: Αmaury Bouhours - Le Meurice**, Παρίσι

Μετά τις σπουδές του στη Soissons Hospitality School, ο Αmaury Bouhours ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της γαστρονομίας ως ασκούμενος στο Louis XV - Alain Ducasse στο Μονακό. Επόμενος σταθμός του Amaury ήταν η θέση του Commis Chef στο εστιατόριο Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι, όπου διδάχθηκε διαδοχικά από τους Christophe Moret, Christophe Saintagne και Romain Meder. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε τη θέση του Head Chef de Partie και στη συνέχεια του Junior Sous-Chef πριν πλαισιώσει τον Adrien Trouilloud ως Sous-Chef στο Lasserre. Ο Amaury είναι σήμερα Chef de Cuisine στο Le Meurice. Ο Alain Ducasse δήλωσε σχετικά με την ανάθεση των ηνίων της επιχείρησης στον Amaury: «Αν επέλεξα τον Amaury, ήταν επειδή έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα νέο στάδιο στη ζωή του εστιατορίου στο Le Meurice».

Hisanobu-Shigeta-(c)Thirty-Dirty-Fingers.jpg

3 Αυγούστου: Hisanobu Shigeta - Spoon Restaurant, Παρίσι

Ο Hisanobu Shigeta φοιτούσε σε σχολή μόδας στο Τόκιο, πριν αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη μαγειρική κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ως εργαζόμενος σε χώρους εστίασης. Αφού απέκτησε εμπειρία στο Τόκιο σε ένα ιταλικό εστιατόριο, στη συνέχεια εντάχθηκε στο εστιατόριο Beige του Alain Ducasse, όπου ανακάλυψε τη γαλλική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια των 6 ετών στο Beige, ο Hisanobu έμαθε γαλλικά και έγινε chef de partie πριν μετακομίσει στη Γαλλία για να εργαστεί ως βοηθός σεφ στα Benoit και Jules Verne, καθώς και στο Blue Hill Farm του Dan Barber στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Hisanobu Shigeta είναι Head Chef στο Spoon by Alain Ducasse στο Παρίσι.

Jessica Préalpato, 13 septembre 2021

3 Αυγούστου: Jessica Préalpato - Carlton Tower Jumeirah, Λονδίνο

Γαλουχημένη με croustades και άλλες γλυκές λιχουδιές από τον φούρνο του πατέρα της στο χωριό Mont-de-Marsan, η Jessica Préalpato πήρε πτυχίο μαγειρικής από το Hotel School του Biarritz, πριν εργαστεί δίπλα σε διάφορους διάσημους σεφ, ξεκινώντας με τον Philippe Labbé στο διάσημο La Chèvre d'Or στο Eze στην Κυανή Ακτή. Η Jessica εντάχθηκε στην ομάδα Ducasse τον Νοέμβριο του 2015 με αποστολή να αναπτύξει, σε συνεργασία με τον επικεφαλής chef de cuisine Romain Meder της ADPA, επιδόρπια για το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο του Plaza. Η Jessica είναι η δημιουργική δύναμη πίσω από το ‘Desseralité’ του Alain Ducasse, με έμφαση στην ουσιαστική φύση των πρώτων υλών, ενώ ανέλαβε πρόσφατα ως σύμβουλος σεφ στο Carlton Tower Jumeirah του Λονδίνου.

DJ_PavlosKiriakis_01jpg.jpg

18 Αυγούστου: Παύλος Κυριάκης - The Zillers*, Αθήνα

Ο Παύλος Κυριάκης σπούδασε μαγειρική στην Αθήνα και εργάστηκε στο εστιατόριο Σπονδή 2* Michelin για 6 χρόνια, όπου θήτευσε δίπλα στους Arnaud Bignon**, Eric Frechon***, William Mahi***, Michel Del Burgo***. Έχει εργαστεί σε παγκοσμίου φήμης εστιατόρια του εξωτερικού σε Ευρώπη και Αμερική, όπως το Pierre Gagnaire*** στο Παρίσι, στο Benu*** στο San Francisco με τον Corey Lee και στο Azurmendi *** στο Bilbao με τον Eneko Atxa. Από το 2016 έως το 2019 κατείχε τη θέση του Executive Chef στο Lycabettus Restaurant του ομίλου Andronis στη Σαντορίνη, το οποίο κάθε χρόνο βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα και με 2 αστέρια από το FNL Guide. Το 2022 κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin ως Executive Chef στο The Zillers στην Αθήνα.

Alexandre-SEMPERE-(c)-Julien-Mouffron-Gardner-03036.jpg

17 Σεπτεμβρίου: Alexandre Sempere - Les Ombres, Παρίσι

Ο Alexandre Sempere συνδυάζει τους πυλώνες της φιλοσοφίας του Ducasse, τη Μεσόγειο, τη νεωτερικότητα και τη φυσικότητα, για να αναπτύξει πρωτότυπους και γκουρμέ συνδυασμούς. Ο Alexandre Sempere, που έχει διατελέσει sous-chef του Romain Meder στο Plaza Athénée, επιλέχθηκε από τον σεφ Alain Ducasse για να αναλάβει τα ηνία της κουζίνας στο Les Ombres, μαζί με τον chef patissier Jérémy Schotte. Ο καταξιωμένος σεφ εξυμνεί τα βιολογικά προϊόντα και πειραματίζεται με τεχνικές εκχύλισης, αφυδάτωσης και ζύμωσης για να δημιουργήσει μια ζωντανή γευστική εμπειρία.

samoilis.jpg

21 Σεπτεμβρίου: Γιώργος Σαμοΐλης - Cantina, Σίφνος

Αρχικά μοριακός βιολόγος με PhD στη βιοχημεία, ο Γιώργος Σαμοΐλης στράφηκε στη γαστρονομία όταν μαγείρεψε για φίλους του στη Σίφνο, ένα νησί συνώνυμο της πλούσιας γαστρονομίας της Ελλάδας, εμποτισμένο με την κληρονομιά του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Έχοντας επίσης ζήσει και εργαστεί στη Βραζιλία και σε άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής, ο αρχικός ιδρυτής και Head Chef του Ω3 Fish and Wine Bar εστιάζει στη βιωσιμότητα, την τοπικότητα και την εποχικότητα. Το δεύτερο εγχείρημα του Γιώργου Σαμοΐλη είναι το φημισμένο εστιατόριο Cantina στη Σίφνο, βραβευμένο για τα εξαιρετικά πιάτα και τη zero-waste προσέγγισή του, που διαμορφώνει τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.

Xenakis1.jpg

21 Σεπτεμβρίου: Γκίκας Ξενάκης - Aleria Restaurant, Αθήνα

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θήβα, οι πρώτες παιδικές αναμνήσεις του Γκίκα Ξενάκη περιλαμβάνουν καλό και υγιεινό φαγητό και τον χαλαρό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου. Η αίσθηση αυτής της προέλευσης και των απλών υλικών αποτελεί βασικό στοιχείο των δημιουργιών του στην κουζίνα. Απόφοιτος της σχολής μαγειρικής Le Monde, ο Ξενάκης έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εξαίρετους σεφ. Ως Head Chef στο πολυβραβευμένο Aleria, ο Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και την ποικιλομορφία της με το ξεχωριστό δημιουργικό του στιλ.

daios-cove_9.jpg

Τα νέα του resort

Το resort έκτασης 205 στρεμμάτων περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από ευρύχωρα δωμάτια, σουίτες και βίλες σε αρμονία με το περιβάλλον με κάθε κατάλυμα να διαθέτει απεριόριστη θέα στα καταγάλανα νερά του όρμου και του Αιγαίου. Ο κάθε χώρος διαμονής διαθέτει μαρμάρινο μπάνιο, king-size κρεβάτια, μπαλκόνια και κήπους, ακόμη πολλά διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα ενισχύοντας την απόλαυση των διακοπών.

rho.jpg

Στην καρδιά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, επτά ξεχωριστά εστιατόρια και μπαρ σερβίρουν πιάτα από διάφορες γαστρονομικές παραδόσεις, φτιαγμένα με τα καλύτερα τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Τα δύο καινούργια εστιατόρια Taverna και RHO προσφέρουν εκλεπτυσμένη λιτότητα με απαράμιλλο design και θέα στον μαγευτικό κόλπο του Daios Cove. Οι εμπνευσμένες δημιουργίες στην Taverna εξυμνούν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα ενώ στο RHO γευόμαστε την ωμή, ακατέργαστη πρώτη ύλη με ιδιαίτερες τεχνικές μαγειρικής. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τον νέο χώρο ευεξίας και καινοτομίας του KĒPOS by Goco, kids club, κέντρο θαλάσσιων σπορ, θερμαινόμενη infinity pool και ιδιωτική παραλία με άμμο που προσφέρει διάφορες δραστηριότητες.

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία φιλοξενίας του Daios Cove έχουν η προσοχή στη λεπτομέρεια και η άψογη αισθητική. Από το μοναδικό εστιατόριο, pool και lounge bar Ocean, που σερβίρει γεύσεις με την υπογραφή της ομάδας Ducasse Conseil έως τον μινιμαλιστικό, σύγχρονο χώρο του Culinary School και τα έργα τέχνης της Saatchi Art, κάθε σημείο και κάθε χώρος έχει δημιουργηθεί για να συνεισφέρει ουσιαστικά σε μια μοναδική εμπειρία διακοπών.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.