Ελούντα: εκεί όπου οι μύθοι έχουν χτιστεί σε πραγματικά γερές βάσεις

Νέλλη Καλαμαρά
Ελούντα: εκεί όπου οι μύθοι έχουν χτιστεί σε πραγματικά γερές βάσεις
@kounelly

Εκεί που κορυφαία διεθνή γαστρονομικά brands και βραβευμένα εστιατόρια συναντούν την ουσιαστική πολυτέλεια στην πιο αυθεντική της μορφή βρίσκουμε το μύθο του Elounda Peninsula.

Είναι αλήθεια πως λόγω της φύσης της δουλειάς μου έχω την τύχη να επισκέπτομαι πολύ συχνά κορυφαία ξενοδοχεία και resorts της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού κάποιες φορές, κάτι που θα έχεις διαπιστώσει και εσύ, εάν μου έχεις κάνει την τεράστια τιμή να με παρακολουθείς στα social και να με διαβάζεις στα άρθρα μου στα media μέσα στα πολλά (20 στον αριθμό) τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζομαι εύκολα, και το λέω με την ίδια φυσικότητα που θα το έλεγε ένας άνθρωπος που δουλεύει σε ένα καλό ζαχαροπλαστείο, και ως εκ τούτου δύσκολα θα εντυπωσιαστεί από ένα περίτεχνο γλυκό. Πρόσφατα λοιπόν βρέθηκα για πρώτη φορά για τρεις ημέρες στην Ελούντα της Κρήτης και βίωσα από κοντά την εμπειρία Elounda Peninsula, αλλά και Elounda Mare, και έχω να δηλώσω πραγματικά εντυπωσιασμένη.

Ένα μικρό «διαμαντάκι» φιλοξενίας στη Σκύρο με τη γαστρονομική υπογραφή του Άγγελου Λάντου

aerial1.jpg

Και εξηγούμαι αμέσως. Οι άνθρωποι της δικής μου γενιάς, που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, έχουν τη λέξη «Ελούντα» στο μυαλό του απολύτως συνυφασμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις πολυτελείς διακοπές των κορυφαίων πολιτικών ανδρών της εποχής εκείνης. Η «Ελούντα» ως περιοχή συνολικά είναι στο μυαλό μας ένας μύθος, ένα θέρετρο για τους movers & shakers εκείνων των ετών. Ο μύθος αυτός όμως τελικά -και πλέον μπορώ να το πω με βεβαιότητα- χτίστηκε πάνω σε πολύ γερές βάσεις, σε μία αληθινά κορυφαία εμπειρία φιλοξενίας, που η ιδιοκτήτρια των μοναδικών αυτών resorts οικογένεια, η οικογένεια Κοκοτού, ήξερε πως να μεταφέρει από εποχή σε εποχή και να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα των leading ξενοδοχείων του κόσμου.

Η κορυφαία «γιορτή» της γαστρονομίας επιστρέφει στη Χαλκιδική με πρωταγωνιστές πολυάστερους σεφ!

main_pool_kids_pool_night.jpg

Εδώ λοιπόν, σε ένα από τα ομορφότερα locations της χώρας μας, o «μύθος» είναι απτή πραγματικότητα και συνδυάζει αβίαστα και με περισσή άνεση το old-class charm με τις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης ξενοδοχειακής σκηνής. Σίγουρα είναι δύσκολο να παραμένεις επίκαιρος εδώ και 40 χρόνια, και σίγουρα πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από τότε που ο Σπύρος και η Ελιάνα Κοκοτού οραματίστηκαν και έκαναν πράξη τα πρώτα bungalows με ιδιωτική πισίνα στον κόσμο (όχι στην Ελλάδα, στον κόσμο!), όμως η νέα γενιά της οικογένειας, ο Φώτης, ο Ηλίας και η Μαρίνα Κοκοτού, δείχνουν να ξέρουν καλά πως η μετάβαση ενός μύθου στη νέα του εποχή είναι σοβαρή υπόθεση και πρέπει να σέβεται το παρελθόν ώστε να πατήσει με σιγουριά στο μέλλον. Εδώ η ισορροπία είναι αριστοτεχνική, σαν κέντημα στο χέρι, και η εμπειρία μαγική σε κάθε πιθανό επίπεδο.

sky.jpg

Πριν περάσουμε στα ομολογουμένως πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα που έχουμε να πούμε για αυτό το φανταστικό 3ήμερο στην μυθική Ελούντα, δράττομαι της ευκαιρίας να σου πω δύο μόλις λόγια για τα απίθανα νέα της Sky Express, που μας ταξίδεψε με άνεση, ασφάλεια και πρωτίστως μεγάλη οικολογική συνείδηση μέχρι την Κρήτη. Το πρώτο που έμαθα και με ενθουσίασε είναι πως πλέον η πρόσβαση στα VIP Lounges της εταιρείας είναι κάτι που μπορείς να επιλέξεις να αγοράσεις ακόμη και εάν ταξιδεύεις με οικονομικό ναύλο, γεγονός που προσωπικά βρίσκω εκπληκτική ιδέα, καθώς η ελευθερία της επιλογής είναι πολύ όμορφο πράγμα.

sky2.jpg

Επίσης, στο ίδιο κλίμα και χέρι χέρι με την zero waste και sustainability-centred δέσμευση της εταιρείας, πλέον μπορούμε να επιλέξουμε εάν θέλουμε να φάμε ή όχι στο αεροπλάνο, και έτσι να μην επιβαρυνόμαστε άσκοπα με το κόστος αυτό στο εισιτήριό μας. Έτσι με το Drinks & Bites Pre-order επιλέγουμε από τα διαθέσιμα -και πολύ νόστιμα να το πούμε γιατί τα δοκιμάσαμε- γεύματα, που δεν απαιτούν θερμική επεξεργασία και έτσι μειώνουν κι άλλο την κατανάλωση ενέργειας, τα πληρώνουμε κατά την κράτηση και τα απολαμβάνουμε στην πτήση μας. Ένα πρώτο βήμα για τη μείωση του food waste, που στις αεροπορικές εταιρείες αγγίζει τους 4 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο!

Sumosan-aerial.jpg

Η αφορμή για να βρεθούμε στην Κρήτη λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα στο Elounda Peninsula, δόθηκε λόγω της έλευσης στο εντυπωσιακό all suites & villas resort ενός διεθνώς διάσημου restaurant brand, του λονδρέζικου Sumosan, που άνοιξε τις πόρτες του μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή μας. Ένα από τα κορυφαία ιαπωνικά εστιατόρια στον κόσμο λοιπόν, μετά το Λονδίνο, την Κουρσεβέλ, τη Ντόχα, το Ντουμπάι, και μερικές ακόμη πολύ προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες ανά την υφήλιο, προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ελούντα, ίσως στο πιο προνομιακό σημείο του υπερπολυτελούς Elounda Peninsula, σε μία μικρή τεχνητή «χερσόνησο» που μπαίνει μέσα στη θάλασσα και κάπως κρέμεται πάνω από τα τιρκουάζ νερά της, χαρίζοντας 360 θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Classic-Sumosan-surprise-lobster-salad.jpg

Με το άνοιγμα του Sumosan το Elounda Peninsula έγινε το πρώτο resort στην Ελλάδα με δυο πολυβραβευμένα διεθνή εστιατόρια στις εγκαταστάσεις του (το άλλο είναι το Il Borro Tuscan Bistro, το οποίο άνοιξε πέρσι και για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο παρακάτω). Το διάσημο ιαπωνικό εστιατόριο έκανε λοιπόν την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας ως Sumosan Elounda, σερβίροντας όλα τα signature πιάτα που το διεθνές κοινό του έχει αγαπήσει, όπως τη θεϊκή Sumosan Surprise Lobster Salad και το Wagyu Filler Sando, αλλά και μία ιδιαίτερη ποικιλία από αριστοτεχνικά φτιαγμένο sushi, σε ένα μενού σχεδιασμένο από τον Executive Chef του Sumosan Bubker Belkhit.

Sumosan-Wasabi-prawns-with-an-exotic-fruit-salsa.jpg

Εμείς είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε πολλά και εξαιρετικά από το μενού, που παρά τις ελάχιστες ημέρες λειτουργίας του εστιατορίου ήταν όλα υπέροχα. Καθώς δεν μπορώ να σου αναφέρω όλα τα πιάτα, αφού έχουμε πολλά να πούμε ακόμη, θα αρκεστώ να σου πω πως η Classic Sumosan Lobster Surprise Salad μάλλον λέγεται «surprise» γιατί είναι τεράστια έκπληξη το πόσο θεϊκά νόστιμη μπορεί να είναι μία σαλάτα. Επίσης οι Wasabi Prawns με σως εξωτικών φρούτων είναι ο τέλειος συνδυασμός φινέτσας και νοστιμιάς, με τις εντάσεις του πιάτου να είναι αριστοτεχνικά φροντισμένες.

sumosan.jpg

Το sushi selection, εκτός του ότι δεν χορταίνεις να το βγάζεις φωτογραφίες, είχε μέσα εξαιρετικές προτάσεις με την ποικιλία τους να σου δίνει μία πλήρη εικόνα της φιλοσοφίας της κουζίνας. Προσωπικά λάτρεψα τα California rolls με βασιλικό καβούρι και τα Spicy Tuna με wasabi tobiko που ήταν τόσο όσο ακριβώς τους πρέπει spicy. Ειδική μνεία -πράγμα σπάνιο για εμένα στο θέμα dessert - θέλω να κάνω στην out-of-this-world Pavlova που ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές την ονειρεύομαι.

Il-Borro-Tuscan-Bistro-Elounda.jpg

Όπως είπαμε όμως και παραπάνω το Sumosan δεν είναι το μοναδικό διάσημο διεθνές gastro brand που θα συναντήσει κανείς εδώ, αφού ήδη από πέρσι το Elounda Peninsula έχει υποδεχθεί το Il Borro Tuscan Bistro της οικογένειας Ferragamo. Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά εστιατόριο που ανοίγει η ultra-famous οικογένεια ανά τον κόσμο και ακολουθεί την πολύ επιτυχημένη λειτουργία των αντίστοιχων Il Borro Tuscan Bistro στο Λονδίνο, την Τοσκάνη, τη Φλωρεντία και το Ντουμπάι.

ilborro.jpg

Η ιδέα και το γαστρονομικό πρόγραμμα του εστιατορίου προέρχεται από το διάσημο αγρόκτημα 700 στρεμμάτων Il Borro στην Τοσκάνη, το οποίο ανήκει στον Ferruccio Ferragamo, γιο του θρύλου της ιταλικής μόδας Salvatore Ferragamo. Το μενού έχει δημιουργηθεί από τον Executive Chef Andrea Campani, και αντικατοπτρίζει τη farm-to-table φιλοσοφία του κτήματος. Η τοποθεσία είναι και πάλι εκπληκτική με το κομψό σκηνικό σε γήινους τόνους να στεφανώνεται από τη θέα στη θάλασσα που απλώνεται παντού γύρω σου. Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πιάτα ξεκάθαρου ιταλικού flair, συνοδεύθηκαν από τα εμβληματικά κρασιά του κτήματος Il Borro στην Τοσκάνη.

ilborro2.jpg

Η ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και προσούτο από την Τοσκάνη αποτέλεσε την ιδανική εισαγωγή, πριν περάσουμε στο καλαμάρι από τις θάλασσες της Κρήτης με ολόφρεσκο κολοκυθάκι μαριναρισμένο σε σος pesto, ενώ η πίτσα al tartufo με το θεϊκό ζυμάρι σίγουρα θα κερδίσει μία θέση στην καρδιά ακόμη και του πιο απαιτητικού pizza lover.

ilborro3.jpg

Στα κυρίως τα linguini με αστακό, τομάτα και βασιλικό, είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που αποδεικνύουν περίτρανα πως η δεινότητα του δημιουργού λάμπει ακόμη πιο φωτεινά δια της απλότητας και πως η πρώτη ύλη αποτελεί πάντα το Α και το Ω για ένα πιάτο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη γευστική σου μνήμη.

oldmill.jpg

Στο πλαίσιο της διαμονής μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και το πολυβραβευμένο και ιστορικό εστιατόριο Old Mill στο ξενοδοχείο Elounda Mare, που φέτος συμπληρώνει τα 30 χρόνια λειτουργίας και είναι χτισμένο σε έναν παλιό μύλο πάνω από τη θάλασσα. Το εστιατόριο με τα περισσότερα βραβεία στο νησί της Κρήτης ουσιαστικά προσφέρει μία fine dining εκδοχή της κρητικής γαστρονομίας, που εκφράζεται σε πιάτα όπως η Κρύα σούπα αρακά με φέτα σε φύλλο και χαρουπόμελο που βλέπεις στη φωτογραφία.

yachtclub.jpg

Τέλος, και πάλι στο Elounda Mare πήραμε μία γεύση και από το επίσης πολλάκις βραβευμένο Yacht Club, ακριβώς πάνω από την αμμώδη παραλία του ξενοδοχείου και με πανοραμική θέα στον πανέμορφο κόλπο του Μιραμπέλο. Εδώ συναντούμε έναν εμπνευσμένο συνδυασμό ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με τους εξαιρετικούς τοματοκεφτέδες σε κρέμα φέτας και τα Σκιουφιχτά του "Κρούστα" με ταρτάρ μοσχάρι και καλοκαιρινή τρούφα να κλέβουν την παράσταση.

https://www.instagram.com/p/CtZL4LrIrhl/

Επειδή όμως, όπως πάντα όταν ενθουσιάζομαι μακρηγορώ ακατάπαυστα και φοβάμαι μη σε κουράσω, θα ήθελα να προσπαθήσω να κλείσω με δύο τρεις πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές για τη συνολική εικόνα των resort και της κορυφαίας εμπειρίας που μπορεί κανείς να βιώσει εδώ. Όπως είπα και παραπάνω στο πανέμορφο Elounda Peninsula, που είναι και το πιο πρόσφατο και boutique ξενοδοχείο της οικογένειας, το old time class συναντά την ουσιαστική πολυτέλεια στην πιο αυθεντική εκδοχή της.

elounda5.jpg

Έτσι ξύλινα πατώματα και ρομπούστα έπιπλα πάνε χέρι χέρι με προσωποποιημένο σέρβις και τεράστια γενναιοδωρία χώρου σε βίλλες, σουίτες και κοινόχρηστους χώρους που μας θυμίζουν το γνωστό “space is luxury” που τείνουμε συχνά να ξεχνάμε τα τελευταία χρόνια. Μαγευτικά αμμώδη κολπάκια και απλωμένες lagoon πισίνες συνδιαλέγονται αρμονικά με τις private pools που απολαμβάνουν όλα τα «δωμάτια» του συγκεκριμένου resort, ενώ το γήπεδο golf που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτό και το Porto Elounda δημιουργεί το ομορφότερο και πιο πράσινο φυσικό τοπίο που ενώνει τα δύο εκπληκτικά properties.

sixsenses.jpg

Στο Porto Elounda βρίσκεται δε και το διάσημο παγκοσμίως Six Senses Spa με εγκαταστάσεις που συναρπάζουν, δωμάτια θεραπείας με θέα στη θάλασσα και τους καταπράσινους κήπους των ξενοδοχείων, αλλά και δύο έργα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου να βάζουν τη δική τους πινελιά και να προσθέτουν ειδικό βάρος στον ήδη μαγικό χώρο. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τις θεραπείες, οι οποίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές, με τους θεραπευτές να εκπαιδεύονται από το mother brand ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις κορυφαίες υπηρεσίες που εγγυάται η υπογραφή Six Senses.

elounda45.jpg

Κλείνοντας, μην ξεχάσω να σου αναφέρω για την απίστευτη εμπειρία του να κολυμπάς στα σμαραγδένια νερά της Σπιναλόγκα, στα οποία φτάνεις με το εκπληκτικής ομορφιάς ιστιοπλοϊκό «Ελιάνα», το οποίο οι επισκέπτες του resort μπορούν να κλείσουν για εξορμήσεις και εκδρομές tailor-made στις επιθυμίες τους και να ζήσουν ένα πραγματικά μοναδικό experience.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.