Αστική πολυτέλεια και υλικά του Αιγαίου ενώνονται σε μία νέα άφιξη στο Κολωνάκι

Νέλλη Καλαμαρά
Αστική πολυτέλεια και υλικά του Αιγαίου ενώνονται σε μία νέα άφιξη στο Κολωνάκι

Οι ιδιοκτήτες του αγαπημένου Αλλού Γυαλού στη Σύρο έριξαν άγκυρα στη Μηλιώνη και δημιούργησαν το Casta Diva τους σε ένα κτήριο με τη δική του προσωπική ιστορία.

Όταν πρωτοάκουσα για το Casta Diva, που μετρά μόλις λίγες εβδομάδες στην καρδιά του Κολωνακίου, κάπως θεώρησα πως μιλάμε για ιταλικό concept, όμως το όνομά του -που σημαίνει «Αγνή Θεά»- παραπέμπει στις αγνές πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από τη Σύρο και το Αιγαίο στην κουζίνα του ολοκαίνουριου εστιατορίου, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ιδιοκτήτες του πολύ γνωστού Αλλού Γυαλού στη Σύρο μετέφεραν την αγάπη τους για την ελληνική γαστρονομία στην Αθήνα και δημιούργησαν το νέο τους «τέκνο» στο κτήριο που φιλοξενούσε το ιστορικό Πρυτανείο στην οδό Μηλιώνη.

Η επιστροφή του Θοδωρή Παπανικολάου απογειώνει την ιταλική κουζίνα στα βόρεια προάστια

6.jpg

«Ήταν το όνειρό μας», λέει η Λέττα Φουρνιστάκη, συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου, «να μπορούμε να απολαμβάνουμε το συριανό ψάρι μας, το αυθεντικό ολόφρεσκο νησιωτικό ψάρι, στην Αθήνα. Τα καΐκια μας και οι ψαροτουφεκάδες μας στη Σύρο πλέον εργάζονται και για το Casta Diva, τόσο απλά, και τα ψάρια φτάνουν κάθε μέρα στην κουζίνα μας. Γι’ αυτό έχουμε και πολλά πιάτα ημέρας, γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις πάντα τι θα βγάλει η θάλασσα». Και όντως το ψάρι εδώ είναι πραγματικά υπέροχο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα πιάτα που δοκιμάσαμε. Το μενού δεν έχει βέβαια μόνο ψάρι και θαλασσινά, αλλά γενικά αγαπάει πολύ τη θάλασσα και έτσι είπαμε να αφήσουμε τις προτάσεις με κρέας για την επόμενη φορά.

Γεωμετρικός κυβισμός και εκλεκτική πολυτέλεια σε μία νέα ξενοδοχειακή άφιξη στο νησί της Πάρου

casta_diva.jpg

Καθώς ο καιρός έχει ανοίξει, πήραμε θέση στον πεζόδρομο και κάπως ένιωσα πως το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά πια, όμως μία βόλτα στον εσωτερικό χώρο σε κάνει να σκέφτεσαι πως οπωσδήποτε θα έρθεις στο Casta Diva και το χειμώνα. Πέτρα, ξύλο, βελούδο, σωστά μελετημένος φωτισμός, ένα γυάλινο κελάρι με πάνω από 180 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και ένα πολύ όμορφο μπαρ, όλα υπό το άγρυπνο βλέμμα της απόλυτης diva, της Μαρία Κάλλας, που παρακολουθεί από τον τοίχο. Εκτός από το ισόγειο, υπάρχουν δύο ακόμη επίπεδα, με τον τρίτο όροφο να λειτουργεί κυρίως για μικρά προσωπικά ή επαγγελματικά gatherings.

casta_diva.jpg

Στην κουζίνα ο Άκης Σουλτάνης, στενός συνεργάτης των ιδιοκτητών από τη Σύρο και με ενδιαφέρουσα προϋπηρεσία σε σημαντικά εστιατόρια των νησιών μας, κάνει τα δικά του μαγικά ενώνοντας την ελληνική και τοπική πρώτη ύλη και έμπνευση με μικρά ασιατικά twists, όπου και όσο χρειάζεται, χωρίς υπερβολές. Η εμπειρία ξεκινά απαραιτήτως με χειροποίητο ψωμί, προζύμι και χαρούπι, που έρχεται παρέα με βούτυρο infused με λιαστή τομάτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ προσωπικά θα σου πω πως αυτό το ψωμί με την signature ταραμοσαλάτα του Casta Diva είναι εμπειρία. Η εικονιζόμενη ταραμοσαλάτα παντρεύεται με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και αρτύζεται με τραγανά mini pops πατάτας και είναι ένα μικρό ποίημα αληθινής γεύσης.

casta_diva3.jpg

Είπαμε πως μείναμε μόνο στις θαλασσινές γεύσεις, οπότε δεν έχω άποψη για τα κρεατικά, αν και η κρεατόπιτα σχάρας και η σούπα κοκοράκι που είδα στο μενού θα αποτελέσουν σίγουρα λόγους επαρκείς για να επισκεφθώ ξανά άμεσα το εστιατόριο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, εδώ τα πιάτα ημέρας έχουν την τιμητική τους, ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, οπότε το σεβίτσε δράκαινας με jalapeno, αγγουράκι, τοματάκι, ψητό καλαμπόκι και ένα ήπιο dressing εσπεριδοειδών ήρθε ως ενδεικτικό της δημιουργικής φιλοσοφίας του σεφ και ήταν πράγματι ένα πολύ σωστό πιάτο.

casta_diva4.jpg

Παραμένουμε στο τερέν των ωμών με την εικονιζόμενη σαλάτα με sashimi από στήρα από την Σύρο να είναι πολύ καλά ισορροπημένη και να έχει όμορφες οξύτητες από το ponzu, ενώ η φρεσκάδα του ψαριού ήταν αυταπόδεικτη. Προσωπικά -αν και δεν είμαι φίλος γενικά- αγάπησα το καψαλισμένο μπρόκολο με dressing από ταχίνι, ενώ αν είσαι λάτρης των πληθωρικών γεύσεων θα σύστηνα σίγουρα να δοκιμάσεις την καψαλισμένη συναγρίδα που έρχεται λεπτοκομμένη, κάθεται πάνω σε ξεψαχνισμένο ελληνικό μπλε καβούρι, περιχύνεται με χειροποίητο lemon kosho sauce και αρτύζεται με λίγο χαβιάρι.

casta_diva6.jpg

Η robata έχει επίσης την τιμητική της στο Casta Diva με το «σουβλάκι» από γαρίδες ημέρας να είναι τόσο όσο χρειάζεται πικάντικο με ένα spicy dressing από yuzu, ελαιόλαδο και σκόρδο να δίνει ακόμη μεγαλύτερη ένταση εάν θέλει κανείς. Στην ίδια μορφή έρχεται και το ψάρι ημέρας, που στη δική μας περίπτωση ήταν συναγρίδα, με το ψήσιμο να είναι εξαιρετικό και το ψάρι να παραμένει ζουμερό και πεντανόστιμο. Η robata βγάζει και καλαμάρι και wagyu καλαμάκια, οπότε ανάλογα με τις προτιμήσεις σου κατευθύνεσαι σε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.

casta_diva1.jpg

Θεωρώ όμως πως εάν έπρεπε να επιλέξω ένα και μόνο πιάτο θα ήταν ξανά και ξανά η ροφομακαρονάδα -και αυτό πιάτο ημέρας- όπου χειροποίητα ζυμαρικά έχουν βράσει στην εντέλεια και έχουν δέσει αριστοτεχνικά με το ολόφρεσκο και τόσο ζουμερό ψάρι σε ένα πιάτο που κερδίζει εύκολα ακόμη και τους πιο απαιτητικούς και μας θυμίζει πως πάντα τελικά η μαγεία κρύβεται στην απλότητα και αναδεικνύεται μέσα από την ποιότητα των υλικών.

casta_diva08.jpg

Στα γλυκά συναντούμε τρεις όμορφες επιλογές με την «Αμαρτία» με σοκολάτα γάλακτος, πραλίνα φουντουκιού, τραγανό μπισκότο και σορμπέ σοκολάτας υγείας να αξίζει απόλυτα την αμαρτία που θα κάνεις, αλλά και την πάβλοβα με σως από λουκούμι τριαντάφυλλο να μιλά απευθείας στην πιο νοσταλγική πλευρά της καρδιάς μας.

Info: Μηλιώνη 7, Κολωνάκι, 2103616294. Ανοικτά από το μεσημέρι.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.