Αέρας από Ίμπιζα πνέει στο Μετς σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο με fine dining διάθεση
Μπλε σκούροι τόνοι, ατμοσφαιρική αύρα, φυσικά υλικά, έντονα διαδραστική πρόθεση, μία sophisticated cocktail list και μία κουζίνα που φαίνεται να μην αγαπά τα σύνορα στο πολύ νέο Humain by Jul’s.
Το είχα ακούσει, είχα διαβάσει γι’ αυτό, το είχα δει στα social media, όμως δεν είχε τύχει να το επισκεφθώ, άλλωστε το αδιαμφισβήτητα πολύ όμορφο Humain by Jul’s -το ελληνικό «αδελφάκι» του Jul’s που σημειώνει τεράστια επιτυχία στην Ίμπιζα εδώ και πάνω από πέντε χρόνια- στο Μετς πρόσφατα έκλεισε τον πρώτο του χρόνο. Έτσι, βρέθηκα εκεί μία ήσυχη Δευτέρα βράδυ, που δυστυχώς ακόμη ο καιρός δεν επέτρεπε να πάρουμε θέση στην καταπράσινη και αέρινη ταράτσα του, όμως ίσως και καλύτερα γιατί ο εσωτερικός χώρος είναι από τους πλέον ατμοσφαιρικούς αυτή τη στιγμή στην πόλη.
Δύο lunch menus με διάσημες υπογραφές για μεσημέρια με απαράμιλλο στυλ και απίθανη θέα
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πρακτικά. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης Χρήστος Φώτος (βλ. Albion, Stinking Bishop, Interni Mykonos) συνεργάστηκε με τους Ίλαν και Τζεμ Ακιούζ και δημιούργησαν το Jul’s της Ίμπιζα, το οποίο πρεσβεύει την ελληνική κουζίνα επί ισπανικού εδάφους με τεράστια επιτυχία ήδη από το 2018. Μάλιστα ετοιμάζεται πυρετωδώς -as we speak- ένα νέο Jul’s στο Λονδίνο. Γύρω στο 2020 βρήκαν το εντυπωσιακό νεοκλασσικό που σήμερα στεγάζει το Humain στο Μετς, αλλά με την πανδημία όλα πήγαν πίσω, και έτσι το πολύ ενδιαφέρον αυτό εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα πριν κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.
Πάπια στη σούβλα και απίθανα cocktails σε ένα ολοκαίνουριο meeting point στα βόρεια προάστια
Ο Χρήστος Φώτος έχρησε αρχηγό της ανοικτής κουζίνας του τον ικανότατο Αλέξανδρο Ροβάκη και η σκούρα μπλε-γκρι σάλα, με τo θεατρικό design, τα custom-made έπιπλα και αντικείμενα, τον προσεκτικά μελετημένο φωτισμό, το διαδραστικό μπαρ και τα εξαισίως fine dining vibes απέκτησε ζωή και υπόσταση. Η είσοδος βρίσκεται επί της οδού Άγρας και όχι στην πιο κεντρική Αρχιμήδους, και το τονίζω, για να μην την πατήσεις όπως εγώ που περίμενα 20 λεπτά στη λάθος πόρτα, περιμένοντας να ανοίξει το ήδη ανοικτό εστιατόριο!
Πριν πω οτιδήποτε για το φαγητό και τα -ομολογουμένως πολλά- πιάτα που δοκιμάσαμε, θέλω να σταθώ σε δύο πράγματα. Πρώτον στο συνολικό ενδιαφέρον που μου προκάλεσε το εστιατόριο, καθώς πέρα από το design, το σέρβις, τις γεύσεις, τα ποτά, την ατμόσφαιρα, ή μάλλον χάρη σε όλα αυτά τα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, το Humain κερδίζει τις εντυπώσεις από κάθε άποψη. Έχει στιβαρό concept, είναι δυνατό στα σημεία, ενισχύει τη διάδραση τόσο με την κουζίνα όσο και με το μπαρ, και γενικά σε κάνει περισσότερο «κοινωνό» παρά απλό «επισκέπτη» μίας εμπειρίας που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.
Το δεύτερο στο οποίο θέλω να μείνω είναι το μπαρ, και ως μπάρα και ως cocktail menu. Συνήθως το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρομαι όταν μιλάω για εστιατόρια δεν είναι το μπαρ, όμως εδώ το ίδιο το concept του Humain σε οδηγεί προς τα εκεί. Πλην του γεγονότος πως η ρομπούστα μπάρα από σκούρο γρανίτη ξεκάθαρα ορίζει το χώρο, ενώ είναι σχεδιασμένη να προσφέρει μελλοντικά τη δυνατότητα για DIY grilling experiences με custom-made ατομική κατασκευή εξαερισμού για κάθε θέση, το μπαρ εδώ συμμετέχει ενεργά στο γαστρονομικό story-telling.
Έτσι, η cocktail list, που φέρει την υπογραφή των εξαιρετικών Βασίλη Σγουρομάλλη και Δημήτρη Καραπάνου, αριθμεί 8 διαφορετικές signature επιλογές, οι οποίες και προσφέρονται ιδανικά για pairing και μία από αυτές -το #8 συγκεκριμένα που είναι zero-proof cocktail- αποτελεί και το welcome drink του εστιατορίου. Να σημειώσουμε δε πως στο πλαίσιο του interaction και της θεατρικής διάθεσης που διαπνέει όλο το Humain, το μενού των cocktails συνοδεύεται από ένα σετ 8 διαφορετικών κύβων από διάφορα φυσικά υλικά, των οποίων το υλικό, η υφή, το βάρος κλπ συνάδουν με το cocktail που εκπροσωπεί ο καθένας.
Ας περάσουμε όμως και στο προκείμενο, γιατί η φυσική μου ροπή προς τη μακρηγορία εντείνεται ακόμη περισσότερο όταν κάτι μου τραβά αβίαστα το ενδιαφέρον. Στην ανοικτή κουζίνα λοιπόν ετοιμάζεται ένα μενού που μιλά εξίσου στο μάτι όσο και στη γεύση. Πρωταγωνιστές τα εξαιρετικά υλικά και οι άρτιες τεχνικές που δίνουν πιάτα fine dining διάθεσης αλλά και αρκετά cool άποψης. Η Ελλάδα βγαίνει αρκετά μπροστά σε σημεία, αλλά δεν μονοπωλεί το μενού, το οποίο δείχνει να μην έχει μεγάλη διάθεση για σύνορα και εθνικές ταμπέλες.
Προσωπικά ξεχώρισα με διαφορά το Καβούρι με μαγιονέζα ρόκας σε σούπα από αβοκάντο, ένα πιάτο με ωραίες ισορροπίες και δροσερή αύρα, που ενώ περιλαμβάνει αρκετά υλικά δεν θυσιάζει το καβούρι στο βωμό των γευστικών εντυπώσεων. Η προσθήκη πικλαρισμένου τσάγαλου δίνει αυτό το κάτι διαφορετικό, ενώ το chip από πλαγκτόν στην κορυφή παίζει όμορφα το παιχνίδι των υφών.
Επίσης στα must-taste το Γαρίδα-Αστακός, που είναι μία τέλεια συμμετρική ορθογώνια «πλακέτα» από ωμή γαρίδα αρωματισμένη με ginger και μυρωδικά και με pop (βλ. pop corn χωρίς το corn) από αμάρανθο στην επιφάνεια στο ένα πιάτο και ένα tacos γεμισμένο με κεμπάπ αστακού με μαγιονέζα σουμάκ και miso στο έτερο πιάτο. Μία πανέξυπνη και αλληλοσυμπληρούμενη διλογία με μεγάλο νικητή τη λεπτότητα και τη φινέτσα των γεύσεων, αλλά και της εικόνας.
Πάρα πολύ καλό και το tartare μοσχάρι με μαγιονέζα ρόκας και σούπα από άγριο σκόρδο και τρούφα, όπου η τρούφα συμπλήρωνε χωρίς να σκεπάζει και το κρέας διατηρούσε τον σημαντικό πρωταγωνιστικό του ρόλο αβίαστα και χωρίς περιστροφές. Αμέσως πριν από το tartare εμάς μας είχε σερβιριστεί και το ψωμί, μία ωραία φοκάτσια και ένα milkbread με γλυκάνισο, και προσωπικά καθόλου δεν ντράπηκα να βουτήξω λίγο ψωμί μέσα στην σούπα του άγριου σκόρδου και δικαιώθηκα πανηγυρικά από το λαχταριστό αποτέλεσμα.
Στα κυρίως ερωτεύτηκα την τερίνα αρνί που σερβίρεται στον ζωμό του και συνοδεύεται από έναν αφρό από φρικασέ μυρωδικών και ένα χαριτωμένο baby gem μαρούλι και φύτρες από άνηθο. Ένα πιάτο τόσο τεχνικά όσο και γευστικά άρτιο και στιβαρό, με πλήρεις και γεμάτες γεύσεις, που δύσκολα ξεχνάς και θα επέστρεφες και μόνο για αυτό. Το μενού είναι a la carte, αλλά φυσικά και μπορείς να ζητήσεις μία πρόταση σε degustation, που κατά τη γνώμη μου είναι και ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις μία ολοκληρωμένη εμπειρία και να καταλάβεις όλη τη φιλοσοφία της κουζίνας, τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα επισκεφθείς το Humain. Γιατί λογικά, μία δεν θα σου είναι αρκετή.
Info: Αρχιμήδους & Άγρας 43, Μετς, 2107010040
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
