Οι premium κοπές συναντούν τους φρέσκους αστακούς σε ένα νέο εστιατόριο στο Νέο Ηράκλειο
Το πολύ νέο Moocasa ενώνει τη στεριά με τη θάλασσα σε ένα λαχταριστό “steak & lobster” concept, που δεν συναντούμε αλλού στην Αθήνα και πολύ μας άρεσε.
Το surf n turf είναι ένα concept που πλέον συναντούμε πολύ συχνά, ιδίως σε μορφή μεμονωμένων πιάτων και περισσότερο σε πιο fine dining εστιατόρια, όπου οι άκρως ταλαντούχοι και δημιουργικοί σεφ βρίσκουν τους πιο υπέροχους τρόπους να ενώνουν τη γη και τη θάλασσα. Όμως δεν είχαμε κάποιο εστιατόριο που να βάζει αυτή τη λογική στο επίκεντρο της ύπαρξής του, και πόσω μάλλον με το πολύ συγκεκριμένο concept του “steak & lobster”.
Σοβαρό bar food, ιδιαίτερα cocktails και σύγχρονη ελληνική κουζίνα στην πιο αληθινή εκδοχή της
«Θέλαμε να βγάλουμε τη γραβάτα από τον αστακό», μας λέει χαριτωμένα η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, η κ. Έφη Σίψα, εννοώντας -και επιτυγχάνοντας θα πω εγώ- να καταφέρει να βάλει τον αστακό σε ένα πιο comfort και casual context. Το ολοκαίνουριο Moocasa βέβαια δεν είναι ένα steak & lobster joint, μην το φανταστείς έτσι, αφού το νέο αυτό εστιατόριο έχει πολύ προσεγμένη και μάλλον μαξιμαλιστική διακόσμηση, με το λευκό και σκούρο μάρμαρο, το φυσικό ξύλο, το βελούδο στις καρέκλες και τους καναπέδες, τους λαμπερούς πολυελαίους και τις custom-made προθήκες/συντηρητές κρασιών να δίνουν το τέμπο, αλλά συνάμα τη ζεστή και φιλόξενη διάθεση να δημιουργεί μία όμορφη και εξωστρεφή ισορροπία.
Δύο lunch menus με διάσημες υπογραφές για μεσημέρια με απαράμιλλο στυλ και απίθανη θέα
Εδώ θα έρθεις από νωρίς για brunch ή lunch και θα μείνεις μέχρι αργά το βράδυ για dinner, wines and cocktails, ορισμένες φορές και μετά μουσικής, αφού Παρασκευή και Σάββατο έχει και live μουσική. Το πρωτοποριακό του για εμάς concept είναι πολύ δημοφιλές στο εξωτερικό και ουσιαστικά καταφέρνει όντως να «εκδημοκρατίσει» ως ένα βαθμό το lobster dining. Να πούμε πως οι αστακοί και τα όστρακα έρχονται ζωντανά από τη Βρετάνη, ενώ υπάρχει και κατεψυγμένος αστακός από την Τζαμάικα που είναι και πιο προσιτός οικονομικά. Οι κοπές είναι και ελληνικές από την Ελασσόνα, όπως το T-bone και το Porterhouse, αλλά και από τις πρωταγωνίστριες premium meat παραγωγικές ζώνες, όπως Wagyu από Ιαπωνία και Αυστραλία, Black Angus από Αμερική και Ουρουγουάη κλπ.
Μία εκτενέστατη λίστα κρασιών και σαμπάνιας από όλο τον κόσμο θα αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό του γεύματος ή του δείπνου σου, ενώ μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα από cocktails -επιμελημένη από τον ταλαντούχο Γιάννη Βλάχο- θα σε βάλει σε σοβαρά διλήμματα. Μεγάλη επιλογή από Negroni για τους λάτρεις του είδους και αρκετά signature -κάποια ιδανικά για pairing με φαγητό- όπως το Bacon Mary που δοκίμασα εγώ και ενθουσιάστηκα, του οποίου το tomato blend έχει μέσα τρεις τύπους τομάτας αλλά και μαρμελάδα από μπέικον και υγρό καπνό και σίγουρα θα μιλήσει απευθείας στην καρδιά κάθε fan των τολμηρών γεύσεων.
Δεν χρειάζεται καν να πω πως δοκιμάσαμε σχεδόν το μισό μενού, ίσως και περισσότερο, και προχωρώ άμεσα στην προσωπική μου must-taste list από τα άκρως λαχταριστά πιάτα του Γιάννη Τρυφωνη. Πρώτο και καλύτερο, και από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει γενικά, το lobster roll με σως ταρτάρ και chilli μέσα σε φρυγανισμένο brioche bread. Αυτό που το κάνει τόσο καλό και με βλέπεις τόσο κάθετη είναι το γεγονός πως πάρα πολύ συχνά αυτό το ομολογουμένως πολύ δημοφιλές πλέον πιάτο καταλήγει να είναι μαγιονέζα και ψωμί, χωρίς καν να καταλαβαίνεις που ήταν ο αστακός. Εδώ το πλούσιο κρέας του αστακού έχει στιβαρή παρουσία και η φινετσάτη σως ταρτάρ συνοδεύει χωρίς να κυριαρχεί, ενώ τα chilli flakes δίνουν αυτό το μικρό όμορφο kick που πολύ του πάει και το βουτυρένιο ψωμάκι έχει τη θέση της βάσης που του αρμόζει.
Πάρα πολύ ωραία τα όστρακα Fine de Claire -που όπως είπαμε έρχονται ζωντανά από τη Βρετάνη- που τα δοκιμάσαμε και σε ωμή εκδοχή με sour cream, bacon και χαβιάρι και σε ψητή σε μία πειραγμένη ελαφρώς βερσιόν των Rockefeller.
Ένα αμερικάνικο Black Angus γίνεται tataki με καπνιστή μαγιονέζα, tobiko, truffle ponzu και τηγανητό κρεμμύδι και το απολαμβάνεις αβίαστα με το ωραίο του δάγκωμα και την πολύ καλή ποιότητα του κρέατος να πρωταγωνιστούν. Οι τραγανές πατάτες paillasson εδώ τηγανίζονται σε λίπος πάπιας και είναι εξαιρετικά νόστιμες και crispy, ενώ πίσω τους κρύβουν πολύ μεγάλη προετοιμασία για το ένα λεπτό που σου παίρνει να τις απολαύσεις και να τις εξαφανίσεις χωρίς τύψεις.
Τα μοσχαρίσια nigiri προτείνονται σε διάφορες εκδοχές, όπως αμερικανικό wagyu με mango chutney, grass-fed tenderloin με μαγιονέζα τρούφας, Black Angus Flap με λευκό miso ή το εικονιζόμενο Black Angus picanha με teriyaki, όλες εκ των οποίων -ανεξαρτήτως γούστου- αντανακλούν επάξια την υψηλή ποιότητα του κρέατος.
Αλλά στο Moocasa μπορεί να έρθεις για όλα τα παραπάνω, όμως ένα πιάτο είναι και θα παραμείνει ο «βασιλιάς» της βραδιάς, αφού άλλωστε σε αυτό στηρίζεται και όλο το concept. Το άκρως θεατρικό Steak & Lobster είναι ένας μεγάλος δίσκος που περιλαμβάνει ένα prime steak και έναν αστακό Τζαμάικας (φυσικά μπορεί να γίνει με όποια κοπή και όποιον αστακό επιθυμείς, ανάλογα με τη διάθεση και το budget σου, αλλά αυτό είναι η βασική πρόταση), και συνοδεύεται από πολύ καλές τηγανητές πατάτες, λιωμένο αρωματικό βούτυρο, moocasa sauce και μία mesclun salad, και είναι για δύο άτομα, ενώ υπάρχει και ατομικό. Δεν βάζω τιμές ποτέ σε αυτή τη στήλη, όμως θέλω να πω πως η τιμή αυτού του πιάτου για τα δύο άτομα είναι εξαιρετικά λογική και νομίζω πως εκεί οφείλεται μεταξύ άλλων και το γεγονός πως το εστιατόριο ήταν σχεδόν γεμάτο μία τυχαία Τετάρτη βράδυ.
Στο κομμάτι των γλυκών υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά εμένα με ξέρεις χρόνια πιά και δεν θα σου κρυφτώ, πάρα πολύ ωραία και η πάβλοβα, πάρα πολύ ωραίο και το βάσκικο cheesecake, αλλά εδώ θα έρθεις για το Sweet Symphony, ένα XL πύργο από ζουμερό σοκολατένιο κέικ με αλμυρή καραμέλα και τρείς γεύσεις παγωτό. Άλλωστε είπαμε εδώ το concept είναι μαξιμαλιστικό, και καλό είναι όταν απολαμβάνουμε να απολαμβάνουμε all the way!
Info: Μαρίνου Αντύπα 62-66, Ν. Ηράκλειο, 2102750006
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
