Ιαπωνική κουζίνα αξιώσεων με φόντο τον Λυκαβηττό και την φωτισμένη Αθήνα στα πόδια μας

Νέλλη Καλαμαρά
Ιαπωνική κουζίνα αξιώσεων με φόντο τον Λυκαβηττό και την φωτισμένη Αθήνα στα πόδια μας

Το Ronin του Μανώλη Κωνιωτάκη πιάνει πόστο για το καλοκαίρι στην αέρινη ταράτσα του The Duke Boutique Suites και συναρπάζει με την εξαιρετική ιαπωνική κουζίνα του, που πολύ μας είχε λείψει.

Ο Μανώλης Κωνιωτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που έμαθε στην Αθήνα τη γοητεία της Japanese fusion κουζίνας στο πάλαι ποτέ πρώτο Freud Oriental στο Κολωνάκι. Πριν από κάτι περισσότερο από έναν χρόνο άνοιξε το Ronin, και πάλι στην ίδια συνοικία, βρίσκοντας μάλιστα τον παλιό του σεφ και φέρνοντας τον ξανά στην Ελλάδα από τη Μάλτα, όπου εργαζόταν. Το Ronin μας θύμισε πόσο αγαπάμε την αξία της κορυφαίας πρώτης ύλης και της λιτότητας, όταν μιλάμε για ιαπωνική κουζίνα, και ειδικά για το καλοκαίρι «σκαρφάλωσε» σε ένα μικρό και υπέροχο rooftop με απευθείας θέα στο Λυκαβηττό και συναρπάζει χωρίς περιστροφές.

Guest chefs, music events, νέες αφίξεις, δημιουργικά cocktails και άλλα νέα από όλη την Ελλάδα

14-1.jpg

Εδώ λοιπόν, που ακόμη και τις πιο ζεστές καλοκαιρινές νύχτες στην πόλη, φυσάει ένα ελαφρύ δροσερό αεράκι, απολαμβάνουμε την κουζίνα που ο Μανώλης Κωνιωτάκης ξέρει να σερβίρει όπως την αγαπάει ο ίδιος, και είναι πραγματικά υπέροχη. Με τη Χαρά, παλιά γνώριμη και εκείνη από το πρώτο μαγαζί, στη σάλα, όλα κυλάνε ρολόι και όσο πέφτει το βράδυ και τα φώτα ανάβουν στον Λυκαβηττό και την πόλη, το σκηνικό γίνεται απολύτως ειδυλλιακό.

Διάσημα αθηναϊκά εστιατόρια και οι βραβευμένοι δημιουργοί τους κάνουν απόβαση στην Κρήτη

20250625210016.jpg

Εμείς ξεκινήσαμε με ένα καλοφτιαγμένο cocktail -συγκεκριμένα μία ελαφρώς πειραγμένη Geisha- από την σωστά compact λίστα, ενώ συνεχίσαμε με μία επιλογή σε Ασσύρτικο, που πολύ όμορφα έδεσε με τις καθαρά ψαροφαγικές γεύσεις με τις οποίες συνεχίσαμε.

1751310085020-668564599-ronin-june25-39.jpg

Στο επίκεντρο εδώ βρίσκεται το sushi, και αποτελεί πυλώνα και ξεκάθαρο λόγο να βρεθείς στο Ronin, αφού η πρώτη ύλη είναι κορυφαία και πρωταγωνιστεί χωρίς ιδιαίτερα φτιασίδια, τουλάχιστον στις περισσότερες προτάσεις του μενού. Τα κοψίματα αριστοτεχνικά, η παρασκευή εξαιρετική, η εμπειρία κορυφαία.

20250625210855.jpg

Αρχής γενομένης με την must-order Kani Salad με εξωτικές νότες μάνγκο και πλούσιες μπουκιές καβουριού ανάμεσα σε τέλεια κομμένες λωρίδες αγγουριού και μία αέρινη mayo-garlic sauce. Δροσερή και απίστευτα νόστιμη, η σαλάτα αυτή είναι η τέλεια αρχή μίας πολλά υποσχόμενης συνέχειας.

20250625210949.jpg

Εξαιρετικά εντυπωσιακή σε παρουσίαση και επική σε γεύση η πρόταση του Aji Tataki με τέλεια τεμαχισμένη την σχεδόν «ομιλούσα» τσιπούρα που έχει αναμειχθεί με φρέσκο κρεμμυδάκι και lime και έρχεται μαζί με μία ιδανική σε ένταση ponzu ginger sauce.

20250625211252.jpg

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο εξαιρετικό τηγάνι του Ronin που νοστιμίζει χωρίς να βαραίνει ούτε στο ελάχιστο, κάτι που αντανακλάται περίτρανα και στις άκρως λαχταριστές Ebi Tempura και στα Crispy Rice Sushi Bites σε δύο εκδοχές ψαριού με σολομό και τόνο, λίγο spicy και θεϊκά νόστιμα.

20250625214341.jpg

Η τέχνη του «μαχαιριού» του Ronin πρωταγωνιστεί στα sashimi με το Sashimi Toro, εάν είναι διαθέσιμο την ημέρα που θα βρεθείς εκεί, να είναι η απόλυτη επιλογή και η απόδειξη πως όταν η πρώτη ύλη είναι κορυφαία και η διαχείρισή της σωστή, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για ένα θεϊκό αποτέλεσμα.

20250625214853.jpg

Στα nigiri πήγαμε με το σολομό και με το μπρικ, με το ρύζι τόσο τέλεια δεμένο και τόσο άψογο, που εντυπωσιάζει, ενώ τρώγεται εξίσου εύκολα και με chop sticks και φυσικά με το χέρι.

20250625214617.jpg

Στα uramaki (δηλαδή τα inside out) ρολάκια φυσικά υπάρχουν αρκετές επιλογές και ειλικρινά νομίζω πως με όποια και να πας μόνο χαρούμενος ή χαρούμενη θα φύγεις, αφού ό,τι δοκιμάσαμε ήταν ειλικρινώς υποδειγματικό, χωρίς περιττολογίες και πυροτεχνήματα, αλλά μικρές μπουκιές αληθινής απόλαυσης. Εμείς πήραμε τα Crunchy Salmon με φρέσκο κρεμμυδάκι, μία σχεδόν ανεπαίσθητη mayo και τραγανά tempura flakes και με τα top -κατά την ταπεινή μου γνώμη- Amai με γαρίδα tempura, αβοκάντο και καπνιστό χέλι γλασαρισμένο με μία ελαφριά caramel sauce.

20250625220701.jpg

Δεν χρειάζεται να είσαι ψαγμένος γνώστης της ιαπωνικής κουζίνας για να απολαύσεις την εμπειρία Ronin, χρειάζεται απλώς να σου αρέσει το καλό φαγητό και φυσικά να σου αρέσει το sushi, αλλά και να μην σου αρέσει εδώ δεν μπορεί παρά να το αγαπήσεις! Φιλική συμβουλή, αφού ολοκληρώσεις το δείπνο σου, πάρε το χρόνο σου και ένα ακόμη ποτήρι κρασί και αφέσου στα τόσο cool vibes ενός rooftop restaurant που συνδυάζει την εγγενή κομψότητα με την οικεία ατμόσφαιρα.

Info: Χέρσωνος 8, Κολωνάκι, 2162024700

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.