Σε ένα νέο εστιατόριο στο Γαλάτσι οι λουκουμάδες φέτας & τα ντολμαδάκια θυμίζουν μεσημέρια Κυριακής
Με το όνομα «Elea» έρχεται να μας συστηθεί ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο στο Γαλάτσι που τιμά την ελληνική κουζίνα μέσα από τα λαχταριστά πιάτα του Μιχάλη Μερζένη.
Είναι εποχή που οι νέες αφίξεις έρχονται να διαδεχτούν η μία την άλλη και η ελληνική κουζίνα θα έχει την τιμητική της στη νέα σεζόν, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα. Αρχής γενομένης από το Elea που άνοιξε πολύ πρόσφατα στο Γαλάτσι και σκοπεύει να μας ανοίξει την όρεξη με αληθινή ελληνική κουζίνα δια χειρός του γνωστού για την καθαρότητα των γεύσεων του σεφ Μιχάλη Μερζένη.
All-day εμπειρίες σε μία καλά κρυμμένη στοά με art deco στοιχεία στο κέντρο της πόλης
Στο νέο Elea Mediterranean Cuisine, η ελιά, το σύμβολο της ελληνικής γης, της λιτότητας και της σοφίας, γίνεται η «παντιέρα» μιας νέας προσέγγισης κουζίνας. Η «σημαία» μιας διάθεσης με έμφαση στις καθαρές γεύσεις, στις προσεγμένες πρώτες ύλες και σε ένα τραπέζι που ενώνει γειτονιές, φίλους και γενιές. Στο φιλήσυχο και φιλόξενο Γαλάτσι, σε μια γειτονιά με γνήσιο αθηναϊκό παλμό και ανθρώπους που αγαπούν την αυθεντικότητα, το Elea μαγειρεύει με ουσία, σερβίρει με ψυχή και αφηγείται ιστορίες μέσα από κάθε πιάτο.
Πέντε νέα από την πόλη και τον κόσμο για να βάλουμε στην ατζέντα μας τις ερχόμενες ημέρες
Το Elea δεν επιχειρεί να «επανεφεύρει» την ελληνική κουζίνα, αλλά να την τιμήσει. Είναι το εστιατόριο που «ανήκει» στη γειτονιά. Όχι επειδή είναι κοντά, αλλά επειδή νιώθει κοντά. Μιλώντας σε ένα κοινό που αγαπά τη λεπτομέρεια, τη φρεσκάδα και την ανεπιτήδευτη ποιότητα, αναδεικνύει έναν νεανικό χαρακτήρα μέσα από την απλή καλλιτεχνική, προσεγμένη παρουσίαση των πιάτων του όσο και από τη σύγχρονη αισθητική του χώρου του.
Όχι, το μενού του δεν χαράζει νέες ανεξερεύνητες διαδρομές. Αντίθετα, μένει με απόλυτη σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση στη χαρά του καλού, προσιτού και απροσποίητου φαγητού, μαγειρεμένου με ελληνική ψυχή και τεχνική ακρίβεια. Αποφεύγοντας τις υπερβολές, εστιάζει στο νόημα, στη νοστιμιά, στη σωστή τεχνική και στην ευγενική παρουσίαση. Στην πραγματική δημιουργία που δεν χρειάζεται θόρυβο, αλλά μόνο αλήθεια.
Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία φαγητού mix & match, προσαρμοσμένη στο σύγχρονο κοινό που αγαπά το «μοιράζομαι». Εδώ, τα πιάτα δημιουργούνται κυρίως για να μπουν στο κέντρο του τραπεζιού, να δοκιμαστούν, να συζητηθούν, να συνδέσουν. Κάθε γεύμα είναι μια μικρή συλλογική στιγμή, όπως τότε που στρώναμε όλοι μαζί το τραπέζι για να το απολαύσουμε κι όχι να το ποστάρουμε.
Άλλωστε, με επαγγελματικό και επιχειρησιακό background από το χώρο του fashion, αφού βρίσκονται πίσω από την επιτυχία διαρκείας τόσο του 57 Fashion Bar όσο και του 57 Fashion Café, οι ιδιοκτήτες του Elea, Παναγιώτης Λάλος και Χρυσούλα Βασιλοπούλου, ποντάρουν «ελληνικά», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όπως και στη μόδα έτσι και στο φαγητό, το ζητούμενο δεν είναι η επίδειξη, αλλά το στιλ που έχει ψυχή.
Στην κουζίνα, ο «Άσωτος» chef Μιχάλης Μερζένης, ο δημιουργός πίσω από το viral εστιατόριο του Παγκρατίου, υπογράφει εδώ μια δημιουργική αλλά βαθιά ελληνική πρόταση. Με εμπειρία, αίσθηση ισορροπίας και σεβασμό στην πρώτη ύλη, ο Μερζένης πιστεύει πως «όσο λιγότερα βάζεις, τόσο περισσότερα λες».
Στο Elea, κάθε πιάτο είναι μια άσκηση καθαρότητας: τίποτα περιττό, τίποτα τυχαίο. Μόνο γεύση, υφή και μνήμη. Από τους λουκουμάδες φέτας με μαρέγκα δυόσμου και τα χειροποίητα ντολμαδάκια στη φωτιά που κλείνουν το μάτι στη νεανική ματιά της κουζίνας, μέχρι τις απλές, τίμιες ελληνικές προτάσεις που θυμίζουν Κυριακές στο σπίτι, η υπογραφή του chef είναι διακριτική, αλλά πανταχού παρούσα.
Οι σαλάτες δροσίζουν με φρούτα και βότανα, τα ορεκτικά παίζουν με κλασικούς συνδυασμούς, ενώ τα κυρίως πιάτα φέρνουν στο τραπέζι τη γη και τη θάλασσα, χωρίς να τις διαχωρίζουν. Πιάτα όπως, οι καρδιές μαρουλιού, με ρόκα, ροδάκινο, ψητό ταλαγάνι και dressing ρακόμελου, το φιλέτο τόνου με λαδολέμονο και χόρτα εποχής, ή τα σκιουφικτά με πικάντικο λουκάνικο και καμένο βούτυρο, αποκαλύπτουν μια κουζίνα που σκέφτεται κλασικά ελληνικά, αλλά μιλάει σύγχρονα.
Επιλέγοντας τη σιωπηλή κομψότητα, το Elea σχεδιάστηκε σαν το φιλόξενο σπίτι που σε κάνει να θέλεις να μείνεις λίγο παραπάνω. Τα ζεστά υλικά, οι φυσικοί τόνοι, το φως που πέφτει γλυκά στα τραπέζια, τα διακοσμητικά που θυμίζουν μεν Ελλάδα, αλλά χωρίς την ευκολία των κλισέ αντικειμένων, αλλά και οι ψαγμένες μουσικές επιλογές (με συχνά DJ sets) ενώνουν σε αυτό το εστιατόριο το παλιό με το νέο χωρίς προσπάθεια. Όπως ακριβώς και οι γεύσεις του.
Info: Σύρου 13–15, Γαλάτσι, 210 2923401
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 18:00 – 00:00
Σάββατο – Κυριακή: 13:00 – 00:00
Δευτέρα: Κλειστά
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
