To Athens Rum & Whisky Festival κλείνει 10 χρόνια και έρχεται ανανεωμένο και καλύτερο από ποτέ

Νέλλη Καλαμαρά
To Athens Rum & Whisky Festival κλείνει 10 χρόνια και έρχεται ανανεωμένο και καλύτερο από ποτέ

Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου όλοι οι λάτρεις του ουίσκι και του ρούμι δίνουμε ραντεβού στο Amalias 36 για τα 10 χρόνια του Athens Rum & Whisky Festival.

Το Athens Rum & Whisky Festival έχει καθιερωθεί ως το πιο premium φεστιβάλ αποσταγμάτων στην Ελλάδα. Φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια και επιστρέφει στις 12 & 13 Δεκεμβρίου στο Amalias 36, Σύνταγμα, προσφέροντας μια εξαιρετική συλλογή από δεκάδες κορυφαία ρούμια και ουίσκι, κορωνίδες στις κατηγορίες τους. Το νεοκλασικό στολίζεται χριστουγεννιάτικα, δημιουργώντας μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα με το mood του Φεστιβάλ.

Yesterday’s: Ένα ολοκαίνουριο μπαρ φέρνει τα πιο αβίαστα cool ‘90s vibes στην Ηλιούπολη

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα υπέροχο occasion για να δοκιμάσουμε ξεχωριστά αποστάγματα, να περάσουμε καλά με φίλους, να απολαύσουμε ένα after office ή να ολοκληρώσουμε τα εορταστικά μας ψώνια. Κατά τη διάρκεια του, θα βρούμε μοναδικά αποστάγματα, κοκτέιλ από το κορυφαίο Baba Au Rum (ένα από τα 50 καλύτερα bars του κόσμου) και μουσική από γνωστούς μουσικούς παραγωγούς, ενώ δεν θα λείπουν εκπλήξεις και happenings.

Το Σάββατο 8.00–11.00 θα απολαύσουμε ζωντανά το Κουαρτέτο του Periklis Aliopis. Ο κορυφαίος τρομπετίστας και οι συνεργάτες του θα μας ταξιδέψουν σε τζαζ μονοπάτια και γνώριμους ήχους που ταιριάζουν με το ύφος της εποχής και του Φεστιβάλ, ενώ δεν θα λείπουν και οι δικοί τους αυτοσχεδιασμοί.

Κοκορέτσι, φρυγαδέλι και "ορφανή" μακαρονάδα από τον Άρη Βεζενέ στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Με το εισιτήριο εισόδου μπορούμε να περιηγηθούμε στα μοναδικά Experience Rooms, να ζήσουμε tailor-made γευσιγνωσίες, να γνωρίσουμε τους Brand Ambassadors και να δοκιμάσουμε εμβληματικά αποστάγματα, καθώς και να παρακολουθήσουμε κάποια από τα σεμινάρια. Όλες οι δοκιμές πραγματοποιούνται με ποτήρι γευσιγνωσίας.

Το premium εισιτήριο μας δίνει επιπλέον πρόσβαση στο Premium Lounge, με σπάνια και ultra premium ρούμια και ουίσκι, ή limited edition εμφιαλώσεις, και την επιλογή σερβιρίσματος σε ποτήρι old fashioned με clear ice – Ice Up. Περιλαμβάνει επίσης πρόσβαση στα Premium Lounge Experience Rooms και σε Premium Lounge σεμινάρια. Στο In House Shop μπορούμε να αγοράσουμε τα αποστάγματα, ενώ στο coffee & food corner θα βρούμε σνακ και καφέ.

picture1.jpg

Experience Rooms

1. Johnnie Walker Blue Label Acoustic Room

Βιώνουμε το ultra-premium Johnnie Walker Blue Label, ένα blended whisky από σπάνια βαρέλια της Σκωτίας (μόνο 1 στα 10.000 βαρέλια έχει τον απαιτούμενο χαρακτήρα για το Blue Label). Στο Acoustic Room θα γνωρίσουμε τα αρώματα στο Perfume Bar με τους Brand Ambassadors της Diageo, Θωμαίς Μωυσίδου και Μαργαρίτα Σκιάφου. Ο αναγνωρισμένος σεφ Άνταμ Κοντοβάς δημιουργεί canape pairing, ενώ στο bar ο ταλαντούχος Νίκος Σουρμπάτης, World Class Greece Winner 2019, επιμελείται εκλεπτυσμένα κοκτέιλ. Η μουσική επιμέλεια είναι από Στέλιο Καραβίτη (Snatch) και Βασίλη Σεβδαλή (Chevy).

2. The Macallan Private Tasting Room (μόνο για Premium Lounge εισιτήρια, περιορισμένες θέσεις 10 άτομα ανά session. Θα ανακοινωθεί registration στα Social Media του Φεστιβάλ)

· A Night On Earth – The First Light (30 λεπτά)
Γνωρίζουμε την ετήσια εορταστική εμφιάλωση του 2025 από το The Macallan, εμπνευσμένη από τις παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Ζηλανδία και την πρώτη ανατολή του ηλίου για το νέο έτος. Γευσιγνωσία με νότες βανίλιας, μελιού και κόκκινων φρούτων, υπό την καθοδήγηση της Ναταλίας Λιβιτσάνου, The Macallan Brand Specialist.
Παρασκευή: 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 | Σάββατο: 17:00, 18:00

· Timeless Collections – Crafting Exceptional Oak Casks & The Influence of Sherry (30 λεπτά)
Γευσιγνωσία δύο επιλεγμένων εμφιαλώσεων και ενός Sherry από το οινοποιείο Valdespino, με παρουσίαση της δεξιοτεχνίας του The Macallan.
Παρασκευή: 21:00, 22:00 | Σάββατο: 21:00, 22:00

3. How To Bar Speakeasy Bar

Το ολοκαίνουργιο site των δημοσιογράφων Ντένης Καλλιβωκά και Ελένης Νικολούλιας μας βάζει στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι του χώρου του μπαρ, των κοκτέιλ και των αποσταγμάτων σε έναν Speakeasy χώρο. Θα δοκιμάσουμε ποικιλία από ρούμια και ουίσκι.

picture4.jpg

4. Orientalist Spirits Experience Room

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το καταναλωτικό κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα Orientalist Spirits υπό την καθοδήγηση της Manon Kapfer και της ομάδας των Orientalist Spirits. Δοκιμάζουμε βραβευμένα artisan spirits από την Ασία και κοκτέιλ, φτιαγμένα από εκλεκτά και ηθικά προερχόμενα συστατικά, εμπνευσμένα από το ταξίδι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.

5. Cava Canava – In House Shop

Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε επί τόπου ότι δοκιμάσουμε στο Φεστιβάλ και να το μοιραστούμε τις γιορτινές μέρες με φίλους.

Photobooth

Αποτυπώνουμε τη στιγμή σε αναμνηστική φωτογραφία με themed props και μοιραζόμαστε την εμπειρία στα social media.

6. Cocktails από Baba Au Rum

Δοκιμάζουμε signature κοκτέιλ από το πολυβραβευμένο Baba Au Rum, μεταξύ αυτών και το Highball με Artisan Sparkling Water (έξτρα cost)

Η Έκθεση

Στον 2ο όροφο του Amalias 36 φιλοξενούνται δεκάδες σπουδαίες ετικέτες ρούμι και ουίσκι από όλο τον κόσμο. Μυούμαστε στα πιο εκλεκτά dark spirits, ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις και εκπαιδεύουμε την παλέτα μας σε αρώματα και γευστικούς συνδυασμούς.

Σεμινάρια & Γευσιγνωσίες

1. Whisky & Chocolate Pairing – Whisky Beat

Τρία single malt whiskies σε ιδανικό ταίριασμα με εκλεκτές σοκολάτες.

2. Η Ιστορία των Φόρων του Ουίσκι στη Σκωτία

Ανακαλύπτουμε πώς οι φόροι στο ουίσκι διαμόρφωσαν την παραγωγή, την κατανάλωση και τον χαρακτήρα των σκωτσέζικων αποσταγμάτων.

3. Το Πρώτο Ελληνικό Ουίσκι

Μάθαίνουμε την ιστορία του πρώτου ελληνικού ουίσκι από τον δημιουργό του, Ανέστη Ζαμανόπουλο, γνωρίζουμε τη διαδικασία παραγωγής και δοκιμάζουμε το ξεχωριστό απόσταγμα.

4. To Appleton και το Jamaican Negroni

Storytelling class με τον Κωσταντίνο Βασιλακόπουλο, expert στο ρούμι. Εκεί που το ρούμι συναντά το Νο1 cocktail, το Negroni.

5. Σεμινάριο – Γευσιγνωσία: Willett Distillery

Μικρή οικογενειακή αποστακτική στο Bardstown, Kentucky, που παράγει bourbon και rye whiskey από το 1936. Παραδοσιακοί χάλκινοι pot stills και American white oak βαρέλια δημιουργούν limited edition και single barrel εμφιαλώσεις. Δοκιμάζουμε 5 διαφορετικά variants και γνωρίζουμε την premium φιλοσοφία της μικρής παραγωγής.

picture3.jpg

Premium Lounge Σεμινάρια (πολύ περιορισμένες θέσεις)

6. Rosebank 31 YO – Ένα από τα Σπανιότερα Ουίσκι ( Περιορισμένες θέσεις μόνο για Premium Lounge εισιτήρια. Θα ανακοινωθεί registration στα Social Media του Φεστιβάλ)

Στο tasting θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Rosebank 31 Year Old, ένα από τα σπανιότερα single malt ουίσκι στον κόσμο. Προέρχεται από αποθέματα που παράχθηκαν πριν το ιστορικό αποστακτήριο Rosebank στο Falkirk, Lowlands της Σκωτίας, κλείσει το 1993. Η παραγωγή του παλιού Rosebank ήταν ιδιαίτερη: triple‑distillation και χρήση worm‑tub condensers, διαδικασίες σπάνιες για Scotch και βασικό στοιχείο του μοναδικού του χαρακτήρα.

Η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη, καθώς πρόκειται για limited‑edition φιάλες από τα τελευταία pre‑closure βαρέλια. Στην αγορά η τιμή του φτάνει περίπου τα 2.800€. Μια μοναδική ευκαιρία για όσους αγαπούν το ουίσκι να γευτούν μια ζωντανή ιστορία της παραδοσιακής Σκωτσέζικης αποσταγματοποιίας. Θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς στο shop του Φεστιβάλ. Στην Ελλάδα εισάγεται από την εταιρία LKC.

7. Introducing the Spirited Xchange 2.0 ( Περιορισμένες θέσεις μόνο για Premium Lounge εισιτήρια. Θα ανακοινωθεί registration στα Social Media του Φεστιβάλ)

Κατευθυνόμενη γευσιγνωσία από Θοδωρή Σπυρόπουλο και Μαργαρίτα Σκιάφου. Η δεύτερη έκδοση του Spirited Xchange ανατρέπει κάθε κατεστημένο στην τέχνη και την εμπειρία του ουίσκι, με αφετηρία μια απλή αλλά προκλητική ερώτηση: «Τι θα γινόταν αν;». Πηγαίνοντας πέρα από τα παραδοσιακά όρια, αυτή η συλλογή είναι μια πρόσκληση να επανανοηματοδοτήσουμε το τι μπορεί να είναι το ουίσκι. Κάθε γουλιά προσκαλεί τους λάτρεις του ουίσκι να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι, να εξερευνήσουν τα νέα σύνορα της γεύσης και της τέχνης, και να βιώσουν τη μαγεία που δημιουργείται όταν τολμήσουν να αναρωτηθούν «Τι θα γινόταν αν;». Την γευσιγνωσία κατευθύνει ο Θοδωρής Σπυρόπουλος, World Class Greece Winner 2014, Whisky Author & Whisky Aficionado μαζί με τη Μαργαρίτα Σκιάφου, Diageo Reserve Brand Ambassador.

8. Greek Whisky Association – Whiskology, Whisky & Mythology ( Περιορισμένες θέσεις μόνο για Premium Lounge εισιτήρια. Θα ανακοινωθεί registration στα Social Media του Φεστιβάλ)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ομάδα του Greek Whisky Association παρουσιάζει την νέα σειρά "Whiskology, Whisky & Myhtology" που εμφιαλώθηκε από το GWA. Whiskology – Whisky & Mythology - GWA’s Independent Bottling Trilogy. Μια συλλεκτική τριλογία που συνδέει το μύθο με το Whisky. Κάθε γράμμα του GWA ζωντανεύει μέσα από μια αρχαιοελληνική θεότητα ή οντότητα. Ένα ταξίδι από τα βάθη της γης όπου κοιμάται ο Εγκέλαδος , στα δάση του Πάνα, και ως τη θάλασσα του Ποσειδώνα.

Θα δοκιμαστούν τα παρακάτω :
-A for Awakening Beneath the Earth
-W for God of the Wild
-G for the God of Sea

9. Talisker Experience
( Περιορισμένες θέσεις μόνο για Premium Lounge εισιτήρια. First come- first serve)
Premium γευσιγνωσία με το Talisker Single Malt Whisky:
Talisker 10 YO, Talisker Storm, Talisker Port Ruighe, Talisker 18 YO, Talisker Distiller’s Edition, Talisker Special Releases 2023.

Λεπτομέρειες Φεστιβάλ

Ημερομηνίες: Παρασκευή & Σάββατο, 12 & 13 Δεκεμβρίου 2025
Ώρες: 17:00–00:00
Τοποθεσία: Amalias 36, Σύνταγμα, Αθήνα (απέναντι από το Ζάππειο)

Πρόσβαση:

· Μετρό & Τραμ: Σύνταγμα / Στήλες Ολυμπίου Διός

Κοντινά Parking: Κάντε κράτηση λόγω μεγάλου φόρτου

· Parking Platanos, Voulis 48 – 21 0324 4960

· Parking Συντάγματος, Φιλελλήνων 12, Αθήνα 105 57

· Parking Plaka, Δαιδάλου 23, Αθήνα 105 58

· Parking Aegean, Ξενοφώντος 4, Αθήνα 105 57

Εισιτήρια: more.com και στην είσοδο του Φεστιβάλ

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

DPG Network