5 ροφήματα για να «στεγνώσεις» χωρίς καν να κάνεις δίαιτα

Ερμιόνη Σαρρή
5 ροφήματα για να «στεγνώσεις» χωρίς καν να κάνεις δίαιτα

Βγάλε από τη ντουλάπα το παλιό σου jean!

Μπήκε το φθινόπωρο για τα καλά και έχεις βάλει στόχο να χάσεις τα κιλάκια που πήρες στις διακοπές. Αποφεύγεις τα λιπαρά και τα γλυκά, - προσπαθείς τουλάχιστον- γυμνάζεσαι όσο μπορείς και έχεις μειώσει τις μερίδες σου, ειδικά το βράδυ, ωστόσο ενδιάμεσα από τα γεύματα ψάχνεις ένα ρόφημα που θα σου αρέσει και δεν θα σε γεμίσει θερμίδες. Οι συσκευασμένοι χυμοί είναι γεμάτοι ζάχαρη (εντάξει, όχι όλοι), το ίδιο και τα αναψυκτικά (τα μη Light), τα οποία αντί να σε ξεδιψάσουν, σε διψούν ακόμα περισσότερο. Πίνεις τον καφέ σου, ακολουθεί και ένας δεύτερος αλλά πόσους να πιείς και μέσα στην ημέρα. Οπότε καταφεύγεις στο νερό και καλά κάνεις. Είναι όμως και αυτές οι περιπτώσεις που ο ουρανίσκος σου ζητά ένα ρόφημα με περισσότερη γεύση που να μπορεί να σε ενυδατώσει και να σε αποτοξινώσει παράλληλα.

Όχι 1 αλλά 5 ροφήματα έχουμε εδώ για σένα. Επίλεξε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα, τις γευστικές σου προτιμήσεις και τις ανάγκες του σώματός σου.

«Σπιτική» λεμονάδα με φλούδες λεμονιού και δυόσμο. Για να ακριβολογούμε «τύπου» σπιτική λεμονάδα, γιατί η λεμονάδα από μόνη της μας φέρνει στο μυαλό πολλή ζάχαρη. Για την ακρίβεια μπορείς να στύψεις 2 λεμόνια και να ρίξεις το χυμό τους στο μπλέντερ. Πρόσθεσε λίγα κομματάκια λεμονιού κομμένο σε λεπτές λωρίδες και 1 φύλλο δυόσμου. Χτύπησε καλά τα παραπάνω υλικά και αν θέλεις για να μην είναι πολύ πηκτό βάλε και λίγο νεράκι για να αραιώσεις το μείγμα. Παγάκια και ένα καλαμάκι και το ρόφημά σου είναι έτοιμο. Μπορείς άνετα να το πιείς είτε ως συνοδευτικό σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα , είτε να αποτελέσει και από μόνο του ένα μικρό σνακ με λίγες θερμίδες. Τι θα σου προσφέρει; Πέρα από την άφθονη βιταμίνη C και τις πολυφαινόλες, που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, περιέχουν και κάλιο μειώνοντας την κατακράτηση που σε ταλαιπωρεί τόσο καιρό. Τέλος λόγω των φυτικών ίνων μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο κατά της δυσκοιλιότητας που συχνά εμφανίζεται όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, ως ρόφημα που θα το πιείς ενδιάμεσα στα γεύματα μπορεί να σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Tι σημαίνει αυτό; Λιγότερες λιγούρες. Μπορείς να δοκιμάσεις να ρίξεις μέσα στην λεμονάδα σου blueberries, σμέουρα ή κάποιο άλλο φρούτο με γλυκιά γεύση αντί για λεμόνι.

512c0ac79e6ae5d17a216f08af81f1d7

Δώσε γεύση στο πράσινο τσάι με λεμόνι ή πορτοκάλι με κανέλα. Αν έχεις βαρεθεί το πράσινο τσάι ή θες να το πίνεις αλλά δεν σου αρέσει η γεύση του, δοκίμασε αντί να χρησιμοποιήσεις ζάχαρη ή μέλι ,να του δώσεις μια πιο «εναλλακτική» γεύση. Ο φυσικός χυμός λεμόνι όχι μόνο το κάνει πιο γευστικό αλλά ενισχύει την αποτοξινωτική του δράση. Αν και πάλι σου φαίνεται πικρό, γίνε ακόμα πιο δημιουργική, ανακατεύοντας το πράσινο τσάι σου με λίγο φυσικό χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφουτ. Η γεύση γίνεται πιο γλυκιά και τα οφέλη για τον οργανισμό συνεχίζουν να είναι τα ίδια. Η κανέλα μαζί με το χυμό πορτοκάλι μπορεί να κάνει το ρόφημά σου πιο απολαυστικό και να σε βοηθήσει να αποφύγεις και εκείνες τις λιγουρίτσες για κάτι γλυκό.

Σου αρέσουν τα πικάντικα ροφήματα; Πρόσθεσε λίγο τζίντζερ, είτε το δοκιμάσεις με την παραπάνω λεμονάδα, είτε με πράσινο τσάι, το τζίντζερ θα δώσει ένα boost στον μεταβολισμό και στην ενέργεια σου για να βγάλεις την ημέρα. Δεν είναι τυχαίο πως και στις καφετέριες μπορείς να πιείς πλέον λεμονάδα με πιπερόριζα. Αν δεν το έχεις ήδη δοκιμάσει, μια δοκιμή θα σε πείσει. Όπως όλα τα καυτερά, έτσι και το τζίντζερ σου αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσω της διέγερσης της έκκρισης των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων. Αν αναρωτιέσαι για την ποσότητα, ένα κομματάκι 2 εκατοστών είναι υπεραρκετό για να σου προσδώσει τα παραπάνω οφέλη.

Φυτικά γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου. Ίσως να μην ήταν η πρώτη σου σκέψη και όμως μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο ρόφημα τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι. Με ελάχιστες θερμίδες, δεν έχει καμία σχέση με το αγελαδινό γάλα στην γεύση. Με ελάχιστες θερμίδες περίπου 40-60 το ποτήρι είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες και μέταλλα, καθώς περιέχει και ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες και ελάχιστα λιπαρά.

Λουίζα. Καλά διάβασες.Μπορεί για σένα να μην αποτελούν τα βότανα πρώτη επιλογή, αλλά η λουίζα μπορεί να σε βοηθήσει στον αγώνα σου με τα περιττά κιλά και την κυτταρίτιδα. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μπορείς να προσθέσεις 3-4 φύλλα φρέσκια λουίζα και το αφήνεις για 4-5 λεπτά, το σουρώνεις και μπορείς να το πιείς. Ανάλαφρη γεύση και γλυκιά δεν χρειάζεται να προσθέσεις ούτε ζάχαρη ,ούτε κάποιο γλυκαντικό. Μέχρι και 2 φλιτζάνια μπορείς να καταναλώσεις την ημέρα και είναι υπεραρκετά. Δεν έχει θερμίδες και εκτός από την αποτοξινωτική της δράση μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, διώχνοντας την ένταση και το στρες.

Δοκίμασε τα παραπάνω ροφήματα, βρες αυτό που ταιριάζει σε εσένα και σύντομα θα δεις την διαφορά στην σιλουέτα σου.

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul