9 τροφές που μπορείς να φας αν είσαι αναιμική

Νάνσυ Μητσοστέργιου
9 τροφές που μπορείς να φας αν είσαι αναιμική

Θα σου δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι

Η αναιμία, σύμφωνα με τη διατροφολόγο διασημοτήτων Isabel Smith, είναι όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σώματος μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, περιορίζοντας έτσι τη ροή του οξυγόνου που απαιτούν οι μύες και οι ιστοί μας για να δουλεύουν όσο καλύτερα μπορούν. Τα σημάδια και τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, ζάλη, ευερεθιστότητα, λιγούρα, πιθανή δυσκολία στην αναπνοή, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή πονοκεφάλους. Ο κύριος ένοχος πίσω από αυτήν την κατάσταση; Ανεπάρκεια σιδήρου - και χάρη σε αυτό το μικρό πράγμα που ονομάζεται εμμηνόρροια, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Δες και αυτό: Τα σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι εθισμένη στο junk food

Αν νομίζεις πως είσαι αναιμική ή αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, μία επίσκεψη στον γιατρό σου θα πρέπει να είναι η πρώτη σου σκέψη. Όμως υπάρχουν και πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνη σου, όπως για παράδειγμα να προσαρμόσεις τη διατροφή σου ανάλογα.

Παρακάτω λοιπόν θα δεις εννέα τροφές που μπορείς να τρως αν έχεις αναιμία. Πάρε χαρτί, σημείωσε τις και ένταξέ τις στη διατροφή σου από αύριο κιόλας.

-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
-Ξηρούς καρπούς και σπόρους
-Κόκκινο κρέας
-Οστρακοειδή
-Κινόα
-Ψητό στήθος κοτόπουλο
-Φακές
-Αυγά
-Φασόλια σόγιας

Σε κάθε περίπτωση, κανόνισε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου, προκειμένου να είσαι σίγουρη γι’ αυτό και να σε συμβουλέψει και για οτιδήποτε άλλο μπορείς να κάνεις.

Διάβασε ακόμη: Γιατί πρέπει να έχεις φυτικές ίνες στη διατροφή σου;