Ήξερες πως υπάρχουν τροφές που καταστρέφουν το δέρμα σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ήξερες πως υπάρχουν τροφές που καταστρέφουν το δέρμα σου;

Και όμως συμβαίνει

Το ότι το δέρμα σου χρειάζεται την ίδια φροντίδα με το υπόλοιπο σώμα σου και τον οργανισμό σου, είναι κάτι που σίγουρα δεν περίμενες να μάθεις από εμάς. Ίσως όμως να μη γνώριζες πως υπάρχουν και τρόφιμα που καταστρέφουν το δέρμα σου, ομοίως με αυτά που δεν κάνουν καλό στην υγεία σου. Μία διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά είναι το ίδιο κακή για δέρμα και σώμα, γι’ αυτό πρέπει να επιλέξεις τι θα τρως και τι όχι.

Ποια είναι όμως αυτά τα τρόφιμα; Πάρε χαρτί και σημείωσε τι πρέπει να βγάλεις από τη διατροφή σου και τι να προσθέσεις.

Don’t: Επεξεργασμένη ζάχαρη
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει πολλές κοινές παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση και έχει επίσης συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και σημάδια γήρανσης του δέρματος. Βγάλε λοιπόν από την διατροφή σου τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, η σόδα, τα ζαχαρωτά, χυμούς φρούτων, δημητριακά με ζάχαρη, για να αποφύγεις την υπερβολική ινσουλίνη που διεγείρει τη φλεγμονή.

Δες και αυτό: Αλεύρι μπανάνας: Το νέο superfood που σε αδυνατίζει (video)

Do: Πες ναι στο ψάρι
Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα συμβάλλουν στη διατήρηση για ένα υγιές δέρμα. Είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και είναι εξαιρετικά για τη μείωση της φλεγμονής, διατηρώντας το δέρμα εύπλαστο και ενυδατωμένο.

Don’t: Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά και τα μη βιολογικά κρέατα και πουλερικά μπορούν να αλλάξουν την ορμονική ισορροπία στο σώμα σου επειδή μπορεί να περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά. «Εάν έχεις ακμή καλό θα ήταν να αποφεύγεις το γάλα, το τυρί, το παγωτό και τα μη βιολογικά κρέατα εκτός εάν είναι χωρίς αντιβιοτικά», αναφέρουν οι ειδικοί.

Do: Δώσε θετική ψήφο σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά
Τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής που ωφελεί τόσο το σώμα σου, όσο και το δέρμα σου. Οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου αβοκάντο, γλυκοπατάτες, πιπεριές, μπρόκολο και ντομάτες. Περιέχουν υψηλές δόσεις βιταμινών και θα αισθάνεσαι και πολύ καλύτερα που θα τρως υγιεινά.

Don’t: Στα τρόφιμα που καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα
Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων έχουν συσχετιστεί με καρκίνο του δέρματος και προχωρημένα σημάδια γήρανσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι πιθανό να περιέχουν φυτοφάρμακα. Αυτό περιλαμβάνει τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, το σέλινο, το σπανάκι, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κόψεις τα υγιεινά φρούτα και λαχανικά από τη διατροφή σου. Απλά προτίμησε τα βιολογικά προϊόντα.

Do: Στη μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να οδηγήσει σε ένα υγιές δέρμα. Όταν θες γλυκό λοιπόν, προτίμησε να φας λίγη μαύρη σοκολάτα.

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να συμβουλευτείς και τον γιατρό σου σε περίπτωση δερματικού προβλήματος για το τι μπορείς να τρως και τι όχι.

Διάβασε ακόμη: Απόκτησε επίπεδη κοιλιά κάνοντας αυτές τις αλλαγές. Όχι δίαιτα