3 εύκολα tricks για να φας υγιεινά κατά τη διάρκεια των γιορτών

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 εύκολα tricks για να φας υγιεινά κατά τη διάρκεια των γιορτών

Καλό το φαγητό, αλλά πρέπει να προσέξεις

Πολλοί θα συμφωνήσουν πως η περίοδος των διακοπών είναι μία μεγάλη διατροφική παγίδα. Ξεκινάει με τα πρώτα εορταστικά τσιμπολογήματα και καταλήγει στο πλούσιο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αντίστοιχα. Είναι ένα τέτοιο θρεπτικό ναυάγιο που πολλοί απλώς παραιτούνται εξ ολοκλήρου από την προσπάθεια να φάνε υγιεινά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι διαιτολόγοι όμως συμφωνούν ότι υπάρχει 100% ένας τρόπος για να απολαύσεις τα αγαπημένα σου φαγητά στις διακοπές χωρίς να εγκαταλείψεις όλους τους διατροφικούς σου στόχου για σχεδόν ένα μήνα.

#1. Μην προσπερνάς γεύματα για να προετοιμαστείς για ένα γερό δείπνο

Το να προσπερνάς το πρωινό και το μεσημεριανό σου γεύμα, γνωρίζοντας πως σε περιμένει ένα καλό και χορταστικό δείπνο, ακούγεται καλή ιδέα, όμως οι διατροφολόγοι λένε πως μπορεί να σε βγάλει εκτός προγράμματος. Αυτή η συνήθεια δημιουργεί προβλήματα τόσο για το σάκχαρό σου όσο και για τη μέση σου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μη εξαντλητική κατανάλωση φαγητού νωρίτερα μέσα στη μέρα θα μπορούσε να σε κάνει να φας ακόμη πιο πολύ. Η συμβουλή της; Φάε λοιπόν ένα καλά ισορροπημένο γεύμα για πρωινό και μεσημεριανό, προτού φτάσεις στο εορταστικό τραπέζι.

#2. Μείνε ενυδατωμένη

Με όλο αυτό το φαγητό και το αλκοόλ που υπάρχει αυτές τις μέρες, συχνά ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια των διακοπών, πράγμα που θα μπορούσε να μας κάνει να φάμε και να πίνουμε περισσότερο. Και αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες φορές αγνοείς την αίσθηση της δίψας για το φαγητό. Για να μην αναφέρουμε πως αν ξεχνάς να πίνεις κατά τη διάρκεια που πίνεις αλκοόλ, μπορεί να σε κάνει να πιεις περισσότερο και μετά να έχεις ένα απαίσιο hangover. Απόφυγε λοιπόν την αφυδάτωση, πίνοντας νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του δείπνου σου.

#3. Φάε μόνο τα φαγητά που σου αρέσουν και μην πιέζεις τον εαυτό σου

Όταν υπάρχει μπροστά σου ένα εορταστικό τραπέζι γεμάτο φαγητά ίσως σκεφτείς πως πρέπει να δοκιμάσεις από όλα είτε από υποχρέωση, είτε από παράδοση, είτε από συνήθεια. Όμως οι διατροφολόγοι αναφέρουν πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτά που βάζουμε στο σώμα μας. Εάν δεν είσαι 100% σίγουρη πως θα σου αρέσει, γιατί να το ρισκάρεις; Επέλεξε να φας από τα αγαπημένα σου μόνο.

Δες και αυτό: Noodles από ρεβύθια! Πώς μπορούν να σε κάνουν να αδυνατίσεις;