Καφές Decafeine: Σου κάνει,τελικά, καλό ή όχι;

Νατάσσα Σχοινά
Καφές Decafeine: Σου κάνει,τελικά, καλό ή όχι;

Η εναλλακτική για να περιορίσεις την κατανάλωση του καφέ

Οι άνθρωποι που αγαπούν τον καφέ, θέλουν οπωσδήποτε ένα ποτήρι το πρωί με το που ξυπνήσουν για να αρχίσουν να λειτουργούν. Πολλοί μπορεί να χρειαστούν και δεύτερο όσο πηγαίνουν προς το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα ίσως και να επιβάλλεται. Σιγά σιγά, όμως, αυτή η σχέση μπορεί να μετατραπεί σε εξάρτηση και γι’ αυτό κάποιος να θέλει να περιορίσει την ποσότητα που καταναλώνει σε καθημερινή βάση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόγος μπορεί ακόμη και να συνδυάζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως η αϋπνία.

Ο καφές έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως το γεγονός ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Επιστημονικές έρευνες αποδίδουν σε αυτόν το αίσθημα αυξημένης ενέργειας, τη βοήθεια στην καύση του λίπους, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2, και πολλά άλλα. Στον αντίλογο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κρύβεται πίσω από το αίσθημα καούρας ή και την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός, όπως ο σίδηρος.

Έχουμε, λοιπόν, να σου πούμε ότι μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη του καφέ, χωρίς, όμως να προσλαμβάνεις το υψηλό ποσοστό καφεΐνης που έχει, με τον γνωστό και μη εξαιρετέο «ύποπτο», τον ντεκαφεϊνέ. Είναι το εναλλακτικό είδος καφέ που, από τη μία, θα σε βοηθήσει να περιορίσεις ή ακόμη και να σταματήσεις την κατανάλωση του κανονικού καφέ, ενώ, από την άλλη, δε θα σου στερήσει τα οφέλη του.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ, παρόλο που έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τον καφέ, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού, με την προστασία των νευρώνων του εγκεφάλου, ακόμη και τη μείωση της θνησιμότητας, καθώς δρα ενάντια της κατάθλιψης και της φλεγμονής.

Το συμπέρασμα; Αν και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, το ντεφεϊνέ φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής επιλογή, λόγω των χαμηλών του ποσοστών σε καφεΐνη.