Δεν τρως κρέας; 4 τροφές γεμάτες πρωτεΐνη με τις οποίες μπορείς να το αντικαταστήσεις

Δεν τρως κρέας; 4 τροφές γεμάτες πρωτεΐνη με τις οποίες μπορείς να το αντικαταστήσεις

Ώρα να ξανακοιτάξεις τη διατροφή σου

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν ανάμεσά μας αυτοί που δεν τρώνε κρέας καθόλου, αυτοί που τρώνε μόνο ψαρικά και αυτοί που αποφεύγουν και όλα τα γαλακτοκομικά. Όμως δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τους vegetarian, τους pescetarian και τους vegan. Είμαστε εδώ για να σου πούμε πως αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τρως κρέας μπορείς να το αντικαταστήσεις με άλλες τροφές.

Τροφές που έχουν όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεσαι κάθε μέρα στη διατροφή σου. Ποιες είναι όμως αυτές που μπορούν να πάρουν τη θέση του κρέατος;

#1. Φακές

Ένα φλιτζάνι φακές ισοδυναμεί περίπου με 18 γραμμάρια πρωτεΐνης σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένα στήθος κοτόπουλο για παράδειγμα έχει 21,2 γραμ. πρωτεΐνης, και όπως βλέπεις και μόνη σου η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς υγείας, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 46γρ. πρωτεΐνης ημερησίως. Επιπλέον ένα φλιτζάνι φακές ικανοποιεί περισσότερο από το 60% της ποσότητας των φυτικών ινών που χρειάζεσαι.

#2. Βραστά αυγά

Κάθε αυγό σου δίνει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αυγά είναι το πιο εύκολο φαγητό που μπορείς να φτιάξεις μέσα στην ημέρα, αφού στην χειρότερη των περιπτώσεων θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα 10’ για να τα βράσεις. Μπορείς να τα φας σκέτα ή μέσα σε κάποια σαλάτα. Μπορείς να τα φας με αβοκάντο σε φέτες ψωμί ολικής αλέσεως. Όποιον τρόπο και αν διαλέξεις τα βραστά αυγά μπορούν να σου δώσουν αρκετή πρωτεΐνη, αλλά και να σε χορτάσουν.

#3. Γιαούρτι

Αν δεν τρως αυγά, τότε θα είναι κάπως δύσκολο να προσθέσεις πρωτεΐνη στο πρωινό σου. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το γιαούρτι, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό. Η συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης ποικίλλει από μάρκα σε μάρκα, αλλά ένα δοχείο ελληνικό γιαούρτι πρέπει να έχει περίπου 11 έως 14 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είτε θες να το συνοδεύσεις με κάτι αλμυρό, είτε με κάποιο γλυκό topping, το γιαούρτι είναι ιδανικό για φαγητό ή σνακ.

#4. Φασόλια

Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα φασόλια είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις κουζίνες ανά τον κόσμο. Όποιο είδος κι αν προτιμάς, τα φασόλια έχουν πολλές πρωτεΐνες. Για την ακρίβεια 2 φλιτζάνια κόκκινα φασόλια έχουν 26 γρ. πρωτεΐνης, που είναι περισσότερο από το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Άλλες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, η κινόα, ο αρακάς αλλά και τα φασολάκια.