Γιατί αποφάσισα να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου

Γιατί αποφάσισα να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου

Αν το «ψάχνεις» με τη διατροφή και σου αρέσει να ανακαλύπτεις και να δοκιμάζεις τις διατροφικές τάσεις που κάνουν ανά διαστήματα την εμφάνισή τους, τότε πιθανότατα έχεις ακούσει ή διαβάσει για τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνώριζες, είναι πως για πολλούς ανθρώπους, η στροφή σε μία διατροφή που δεν περιέχει γλουτένη αποτελεί βασική προϋπόθεση για μία καλύτερη καθημερινότητα. Βλέπεις, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη -κάτι το οποίο μπορεί να εξακριβώσει ο καθένας μας κάνοντας σήμερα τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις- ή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς αυτή. Αρκεί απλώς να αναφέρω ότι αρκετοί διατροφολόγοι θεωρούν πως η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) θα είναι η μεγαλύτερη διατροφική πρόκληση στον δυτικό κόσμο τα επόμενα χρόνια!

Στη δική μου περίπτωση, το ξεκίνημα προς μία Gluten Free Life, έγινε την περασμένη άνοιξη, όταν και άρχισα να περνάω περισσότερο χρόνο στο σπίτι και να μαγειρεύω πιο συχνά. Γιατί αποφάσισα να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου; Διότι ήθελα να διαπιστώσω αν τα «φουσκώματα» που αισθανόμουν όταν έτρωγα ψωμί, pancakes και διάφορα αρτοσκευάσματα, οφείλονταν σε αυτή -παρεμπιπτόντως, άλλο ευαισθησία στη γλουτένη και άλλο κοιλιοκάκη- και γιατί απλούστατα, ήθελα να δοκιμάσω τη διατροφική τάση για την οποία όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί μου μιλούσαν τα τελευταία χρόνια.

Είπα και εγώ «ναι», λοιπόν, σε μία gluten free καθημερινότητα και σε συνταγές χωρίς γλουτένη και ιδού πώς τα κατάφερα και τι έμαθα μέσα από αυτό το νέο διατροφικό «ταξίδι».

Λέγοντας «όχι» στις ακραίες λύσεις

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να θέλεις να ακολουθήσεις μία νέα διατροφική τάση, μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Το ζήτημα είναι να διασφαλίσεις ότι οι επιλογές που θα κάνεις, δεν θα επηρεάσουν την υγεία σου. Τα καλά νέα είναι πως αν θέλεις να ακολουθήσεις σήμερα μία διατροφή χωρίς γλουτένη, μπορείς να το κάνεις χωρίς να αλλάξεις ουσιαστικά το καθημερινό σου μενού, απλώς επιλέγοντας προϊόντα που… δεν τους λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη. Αυτό ακριβώς ήταν το πρώτο βήμα που έκανα όταν αποφάσισα να ανακαλύψω μόνη μου τι σημαίνει #GlutenFreeLife. Για την ακρίβεια, η πρώτη κίνηση που έκανα, ήταν να αντικαταστήσω τα άλευρα που είχα στην κουζίνα μου με Άλευρα Χωρίς Γλουτένη. Simple as that!

XWRIS GLOUTENI DIATROFI MESA

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνεις την καθημερινότητα σου gluten free

Στην περίπτωση που θέλεις ή σκέφτεσαι εδώ και καιρό να δοκιμάσεις τη διατροφή χωρίς γλουτένη, αλλά ανησυχείς ότι θα είναι δύσκολο ή πολυέξοδο να βρίσκεις και να αγοράζεις gluten free προϊόντα, σου έχω και άλλα θετικά νέα. Διότι σήμερα, αρκεί μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου για να «εξοπλίσεις» τα ντουλάπια της κουζίνας σου με τους κατάλληλους gluten free «συμμάχους» και μάλιστα, χωρίς να βγεις εκτός budget -όπως συμβαίνει συχνά με διάφορα άλλα food trends που κάνουν την εμφάνισή τους. Εγώ προτιμώ τα Άλευρα Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, μιας και μου επιτρέπουν να ετοιμάζω κάθε μέρα πολλά και διαφορετικά gluten free σνακ και γεύματα. Να αναφέρω απλώς ότι μπορείς να βρεις στα σούπερ μάρκετ Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη, Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη, Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη, ακόμη και Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix ) Χωρίς Γλουτένη.

XWRIS GLOUTENI DIATROFI MESA 2

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν στερούνται απόλαυσης

Το γεγονός ότι κάποιος ακολουθεί μία gluten free διατροφή, δεν σημαίνει πως στερείται τις αγαπημένες του γεύσεις. Αυτό ήταν κάτι που διαπίστωσα από τις πρώτες κιόλας σπιτικές, gluten free δημιουργίες που ετοίμασα. Δοκίμασε να γευτείς ένα ψωμί που έχει γίνει με αλεύρι χωρίς γλουτένη και θα διαπιστώσεις ότι… δεν του λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη. Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να βγάλεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου, είτε γιατί έχεις δυσανεξία σε αυτή ή μία ευαισθησία, είτε απλώς για να δοκιμάσεις πώς είναι η Gluten Free Life, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η καθημερινότητά σου θα συνεχίσει να είναι γευστική. Αν μάλιστα, θέλεις να εξελίξεις τις ικανότητές σου στη μαγειρική, τώρα που περνάς λίγο περισσότερο χρόνο στο σπίτι και προτιμάς τις σπιτικές επιλογές στη διατροφή σου, να αναφέρω απλώς ότι με τα Άλευρα Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, θα ετοιμάσεις από κέικ μέχρι chocolate muffins και από πίτσα μέχρι banana bread, ψωμάκια brioche, carrot cake, ντόνατς, μπισκότα με φυστικοβούτυρο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, pancakes… ακόμη και σουφλέ σοκολάτας. Όλα gluten free. Όπως μπόρεσες, λοιπόν, να διαπιστώσεις, η λίστα με τις συνταγές χωρίς γλουτένη που μπορείς να ετοιμάζεις κάθε μέρα, είναι απλά απίστευτα μεγάλη.

XWRIS GLOUTENI DIATROFI MESA 3

Αν διερωτάσαι τι «κέρδισα» από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να πω «ναι» σε μία #GlutenFreeLife, δεν θα γράψω πολλά. Θα μοιραστώ μαζί σου όμως, ότι ακόμη και αν δεν έχω δυσανεξία στη γλουτένη, αισθάνομαι λίγο πιο ανάλαφρη και λιγότερο «φουσκωμένη» όταν τρώω τα αγαπημένα μου -gluten free πλέον- αρτοπαρασκευάσματα! Ακόμη και κάτι τόσο απλό, ωστόσο, είναι αρκετό για να κάνει λίγο καλύτερη την καθημερινότητά μου -ειδικότερα αφού δεν χρειάζεται να στερούμαι τις αγαπημένες μου γεύσεις.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θα ήθελες να βγάλεις και εσύ τη γλουτένη από τη διατροφή σου, αλλά δεν ξέρεις πώς να κάνεις την αρχή, «εξόπλισε» καταλλήλως την κουζίνα σου για να ετοιμάσεις σήμερα κιόλας ένα λαχταριστό banana bread που… δεν του λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη!

#GlutenFreeLife #myloiagiougeorgiou #glutenfreerecipes