8 τροφές που δρουν σαν αντηλιακό και σε προστατεύουν

Τσακιρίδου Χριστίνα
8 τροφές που δρουν σαν αντηλιακό και σε προστατεύουν

Τα σταφύλια για παράδειγμα ενισχύουν το δέρμα ενώ παράλληλα έχουν υπέροχη γεύση.

Οι περισσότερες από εμάς αγαπούν την ηλιοθεραπεία αλλά όλες γνωρίζουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι η πρώτη λύση για να προστατευτείς από τα εγκαύματα, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, αν τα προσθέσεις στη διατροφή σου. Τα συστατικά που περιέχουν μπορούν να σου παρέχουν ένα επιπλέον «στρώμα» ασφάλειας έναντι στον καυτό ήλιο.

10 φρούτα που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου για ενυδάτωση στον καύσωνα

8 τροφές (+ροφήματα) που θα σε προστατεύσουν

frouta2
  • ντομάτες

Eίναι εξαιρετικά πλούσιες σε λυκοπένιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε ότι τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και να αυξήσουν την ελαστικότητα του δέρματος.

  • καρπούζι

Πλούσιο σε νερό και λυκοπένιο. Περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα.

  • σταφύλια

Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που μειώνουν τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

  • βότανα

Βότανα όπως η ρίγανη είναι συμπυκνωμένες πηγές αντιοξειδωτικών και μπορεί να προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

  • πράσινο τσάι

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

  • καφές

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης καφέ και των χαμηλότερων ποσοστών κακοήθους μελανώματος.

  • κακάo

Eρευνητές έδωσαν σε 24 γυναίκες ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο ποτό με βάση το κακάο για 12 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν σημαντικά λιγότερες βλάβες του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία από εκείνους που δεν το κατανάλωσαν. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition.

  • berries

Το 2009, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Hallym στη Δημοκρατία της Κορέας διαπίστωσαν ότι η τοπική εφαρμογή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ελλαγικό οξύ οδήγησε σε μειωμένη φλεγμονώδη απόκριση στις ακτίνες UV, σύμφωνα με άρθρο της Science Daily. Το ελλαγικό οξύ βρίσκεται συνήθως στα raspberries, τις φράουλες και τα cranberries.



3 δροσιστικά ροφήματα που θα φτιάξεις εύκολα στο σπίτι

Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com