Γυμνάζεσαι αρκετά; Δες πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρως μετά από κάθε προπόνηση (video)

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Γυμνάζεσαι αρκετά; Δες πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρως μετά από κάθε προπόνηση (video)

Το σώμα σου χρειάζεται «τροφή» μετά τη γυμναστική.

Μετά τη γυμναστική είναι σημαντικό το σώμα σου να αναπληρώσει τα χαμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά αυτο είναι κάτι που το γνωρίζεις. Ανεξάρτητα από το αν πήγες για περπάτημα ή έκανες ένα αερόβιο πρόγραμμα, πρέπει να ανεφοδιαστείς και να ενυδατωθείς. Μετά από μία έντονη προπόνηση μπορεί να αντιμετωπίσεις, πόνο ή ένταση στους μυς σημάδι που αποδεικνύει πως χρειάζεσαι ξεκούραση, ενυδάτωση και θρέψη.

Κάνε ένα διάλειμμα για να αποφύγεις την υπερκόπωση των μυών σου και πιες πολύ νερό. Τέλος κατανάλωσε κάποιο είδος πρωτεΐνης για να βοηθήσεις την αποκατάσταση των μυών σου. Πόσο όμως και σε ποια μορφή;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν καταναλώσεις πρωτεΐνη σε σκόνη

Σε τι βοηθάει η πρόσληψη πρωτεΐνης μετά τη γυμναστική;

Σύμφωνα με την Alissa Rumsey τα καλύτερα τρόφιμα για ανάκαμψη περιλαμβάνουν ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών, μαζί με άφθονο υγρό που αντικαθιστά τις απώλειες ιδρώτα.

Η πρωτεΐνη που καταναλώνεις επιδιορθώνει τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων μυών. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται για να αναπληρώσουν το μυϊκό καύσιμο που χρησιμοποίησες κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενώ παράλληλα διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, μια αυξητική ορμόνη, βοηθά το σώμα σου να χρησιμοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη μετά προπόνηση.

Και δεν μετράει μόνο το σνακ που τρως αμέσως μετά την προπόνηση. «Το να τρως ένα σνακ μέσα σε 30 λεπτά από την προπόνηση και ένα γεύμα μέσα σε μία έως τρεις ώρες είναι ιδανικό, ωστόσο, η διάσπαση των μυών συνεχίζεται, οπότε πρέπει να βεβαιωθείς ότι μοιράζεις την πρόσληψη υδατανθράκων/πρωτεϊνών σου όλη την επόμενη μέρα», λέει ο Jonathan Valdez, ιδιοκτήτης της Genki Nutrition και εκπρόσωπος των ΜΜΕ για την Πολιτειακή Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας της Νέας Υόρκης.



Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώσεις μετά την προπόνηση;

Ανεξάρτητα λοιπόν, από το σνακ που θα επιλέξεις να φας μετά την προπόνηση για να απολαύσετε το μείγμα υγιεινών πρωτεϊνών και υδατανθράκων, βεβαιώσου ότι ακολουθείς τις προτεινόμενες οδηγίες.

5 πρωινά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη για να μην τρως κάθε μέρα αυγά

Γενικά, οι διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2015-2020 συνιστούν το 10% έως 30% των θερμίδων να προέρχονται από πρωτεΐνη.

Mια γυναίκα που ζυγίζει 55 κιλά, χρειάζεται 65 έως 92 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Όσο για το πόσο πρέπει να καταναλώνεται μετά την προπόνηση, η Rumsey λέει ότι «οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 10 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης μέσα σε δύο ώρες μετά την προπόνηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθός σου και τους στόχους σου. Εάν είσαι περισσότερα κιλά , πιο μυώδης ή προσπαθείς να χτίσεις περισσότερους μύες, στόχευσε για 20 έως 30 γραμμάρια».