Ποια διαφορά έχει η flexitarian δίαιτα από την μεσογειακή και την vegetarian διατροφη;

Πατούλια Κατερίνα
Ποια διαφορά έχει η flexitarian δίαιτα από την μεσογειακή και την vegetarian διατροφη;

Τελικά, πόσο flexitarian τύπος είσαι;

Δεν είναι τυχαίο πως η flexitarian διατροφή είναι ένα από τα τρία κορυφαία προγράμματα διατροφής τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο όρος flexitarian, χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες ακολουθούν δίαιτα χωρίς κρέας αλλά που περιστασιακά μπορεί να περιλάβουν στη διατροφή τους το ψάρι ή το κρέας.

Κι εσύ εύλογα απορείς ποια η διαφορά της flexitarian από την ωραιότατη μεσογειακή ή την vegetarian διατροφή;

Όταν η vegetarian διατροφή δεν σε καλύπτει πλήρως, κάνεις ένα βήμα προς τα πίσω και γίνεσαι πιο flexible κάνοντας στην ουσία μια vegetarian διατροφή λίγο πιο ευέλικτη, ειδικά για εκείνους που βλέπουν τις ανάγκες τους να μην καλύπτονται 100% από την χορτοφαγία και που θέλουν να φάνε κι ένα μπιφτέκι βρε αδερφέ.

Έπειτα, η Flexitarian Diet επιτρέπει τρία βασικά γεύματα και ενδιάμεσα σνακ κάτι που είναι διαφορετικό στην Μεσογειακή η οποία προτείνει τουλάχιστον πέντε γεύματα.

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου εξηγεί πως στην ουσία, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας στην flexιterian διατροφή περνάς από την μεσογειακή στην vegetarian διατροφή.

Οι αρχάριοι ξεκινούν με δύο μέρες αποχής από το κρέας την εβδομάδα και σταδιακά μειώνεις την ποσότητα του κρέατος που τρως μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο του γνώστη όπου περνάς πέντε μέρες την εβδομάδα χωρίς ζωικά προϊόντα και τις υπόλοιπες δύο η κατανάλωσή του περιορίζεται στα 250 γραμμάρια κόκκινο ή λευκό κρέας ή ψάρι σε εβδομαδιαία βάση.

Τελικά, δεν έχει σημασία πόσες μέρες θα φας κρέας αλλά πόσα περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα θα καταφέρνεις να τρως μέσα στην εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, οι αρχάριοι flexitarians ακολουθούν το πρότυπο της θρησκευτικής νηστείας με vegetarian γεύματα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα, βρίσκεται μεταξύ του αρχάριου και προχωρημένου flexitarian.

Όταν μάλιστα υπάρχουν και παιδιά μέσα στο σπίτι ή εμείς προσπαθούμε να χάσουμε κάποια κιλά με υγιεινό τρόπο, βάζουμε και το μαγείρεμα ενός οσπρίου, ενός λαδερού, ενός ψαριού και ενός ζυμαρικού μέσα στην εβδομαδιαία διατροφή.

Για να μπεις στην φάση της flexitarian ξεκίνα εντάσσοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς στη διατροφή σου.

Μείωσε το κόκκινο κρέας αλλά μην πεις οριστικά αντίο στο μουσακά της μαμάς σου.

Πρόσθεσε στην πράσινη σαλάτα σου καλαμπόκι, ψωμί ψημένο, ξηρούς καρπούς αλλά και σως που θα έχεις φτιάξει μόνη σου με λάδι, μουστάρδα και ξίδι βαλσάμικο. Ουσιαστικά θα τρως μια σαλάτα ceasar’s στην οποία μια θα προσθέτεις φιλετάκια κοτόπουλου και μια θα τα αποφεύγεις.

Ευχαριστούμε πολύ την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, https://www.instagram.com/kliodim