Γιατί θα πρέπει να εντάσσεις τις μπάμιες πιο συχνά στη διατροφή σου;

Γιατί θα πρέπει να εντάσσεις τις μπάμιες πιο συχνά στη διατροφή σου;

Ακόμη κι αν δεν σου αρέσουν οι μπάμιες, τα οφέλη τους είναι πολλά.

Πρόκειται για ένα παρεξηγημένο λαχανικό. Η αλήθεια είναι πως κανένας άνθρωπος δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις μπάμιες παρόλο που όλοι γνωρίζουν πως αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά αγαθά που μας δίνει η μητέρα γη.

Μπορεί από μικροί να είχαμε ατελείωτες διαμάχες με την μητέρα ή τη γιαγιά μας την ώρα που οι μπάμιες σερβίρονταν στο τραπέζι, όμως όπως λένε και οι ειδικοί είναι ένα λαχανικό που αποτελεί τον απόλυτο σύμμαχο για την καλή μας υγεία.

Αν ήξερες πόσα θρεπτικά συστατικά κρύβονται μέσα στις μπάμιες, ίσως να άλλαζες τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου. Και ναι, θα σ΄ έκανε να τις εντάξεις πιο συχνά στην διατροφή σου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μπάμιες έχουν «υπερφυσικές δυνάμεις»! Αποτελούν κάτι παραπάνω από superfood, καθώς μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το άγχος και την κόπωση, να μειώσουν τη χοληστερόλη, να εξισορροπήσουν τις ορμόνες μας, και να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τον διαβήτη. Είναι επίσης γεμάτες από αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση των κυττάρων μας υγιή.

bamiew3

Μπορεί η γεύση της -ειδικά όταν λιώνει και απελευθερώνει τους σπόρους της- να μη μας αρέσει καθόλου όμως αυτοί οι σπόροι περιέχουν μεγάλη ποσότητα μίας ουσίας που ονομάζεται βλεννώδη. Αυτή η ουσία την καθιστά εξαιρετική στις σούπες και τους κάνει να έχουν την απόλυτη παχύρρευστη υφή τους. Οι μπάμιες θεωρούνται επίσης ισχυρό συστατικό για την ευημερία στον τρόπο ζωής της Αγιουρβέδας.

«Η μπάμια, που στην ινδική κουζίνα ονομάζουμε bhindi, είναι θρεπτικά ισχυρό για όλους και θεωρείται τριδοσικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό και για τους τρεις τύπους dosha», λέει ο ιατρός Αγιουρβεδας, διαιτολόγος και ο διατροφολόγος Sapna Punjabi-Gu. «Η βασίλισσα Κλεοπάτρα είναι τεκμηριωμένο ότι αγαπούσε τις μπάμιες! Επίσης -κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο-, όταν ο καφές, ήταν σε εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα, οι άνθρωποι τον αντικατέστησαν με καβουρδισμένους σπόρους από μπάμιες. Αυτό το κάνουν πολλοί πολιτισμοί ακόμα και σήμερα».

Οι μπάμιες έχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πράγμα που βοηθά στην καταπολέμηση της πείνας και της χαμηλής χοληστερόλης. Επίσης είναι υψηλές σε φολικό οξύ, απαραίτητο για το σώμα μας, υψηλές σε βιταμίνη C και θεωρούνται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων!

Η βιταμίνη Β, ιδιαίτερα η Β6, που περιέχουν,μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς και στην προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου (συμβάλλοντας ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου Alzheimer).Η βιταμίνη Κ που περιέχει, παίζει καταλυτικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό το super λαχανικό είναι επίσης υψηλό σε ασβέστιο και κάλιο. Όλα αυτά έχουν κεντρίσει την προσοχή των επιστημόνων που ασχολούνται με τη διατροφή, οι οποίοι εντοπίζουν πολλά θετικά στοιχεία στην ικανότητά τους να βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, της πεπτικής υγείας, την οστεοπόρωση, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ακόμα και την πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.