10 τρόφιμα που σε παχαίνουν και πρέπει να ελαττώσεις

10 τρόφιμα που σε παχαίνουν και πρέπει να ελαττώσεις

Αν όχι όλα, κάποια από αυτά σίγουρα τα τρως μέρα παρά μέρα.

Οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά και αυξάνουν το βάρος τους για πολλούς λόγους. Μια σημαντική αιτία είναι ότι τρώνε πάρα πολλές θερμίδες. Τούτου λεχθέντος, ορισμένα τρόφιμα είναι πιο «προβληματικά» από άλλα, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Ακολουθεί μια λίστα με 10 τρόφιμα που είναι πολύ παχυντικά κα που μάλλον βρίσκονται και στη δική σου διατροφή.

#1. Σόδα

Η σόδα με ζάχαρη μπορεί να είναι το πιο παχυντικό πράγμα που μπορείς να βάλεις στο σώμα σου. Τα ζαχαρούχα ποτά δεν παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προσθέτουν πολλές κενές θερμίδες στη διατροφή σου.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πίνουν σόδα (με περιεκτικότητα ζάχαρης) είναι πολύ πιο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους από ό, τι τα άτομα που δεν το κάνουν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν σόδα περισσότερο από το κανονικό κατανάλωναν 17% περισσότερες θερμίδες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

Η κατανάλωση σόδας μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά και διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

(Έρευνα)

#2. Καφές με ζάχαρη

Ο καφές μπορεί να είναι ένα πολύ υγιεινό ρόφημα. Ωστόσο, ο καφές που έχει γλυκαθεί με προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού μπορεί να περιέχει τόσο ζάχαρη όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού κόκα κόλα. Όπως και η σόδα, τα αφεψήματα καφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην περιφέρεια και την υγεία σου.

(Έρευνα)

#3. Παγωτό

Τα περισσότερα παγωτά που παρασκευάζονται στο εμπόριο είναι γεμάτα ζάχαρη και λίπος. Δεδομένου ότι τρώγεται συχνά ως επιδόρπιο, το παγωτό μπορεί να προσθέσει πολλές επιπλέον θερμίδες στο γεύμα σου.

Εάν απολαμβάνεις το παγωτό, είναι πιθανότατα καλύτερο ως περιστασιακή απόλαυση. Για να επιλέξεις ένα πιο υγιεινό παγωτό, αναζήτησε ένα με λιγότερο από 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Επίσης, φρόντισε να παρακολουθήσεις τα μεγέθη των μερίδων που τρως.

#4. Πίτσα σε πακέτο

Οι πίτσες που διατίθενται στο εμπόριο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόχειρα φαγητά, ειδικά μεταξύ των νέων και των παιδιών. Οι πίτσες είναι συνήθως πολύ νόστιμες αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, εξευγενισμένους υδατάνθρακες και θερμίδες.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες παρασκευάζονται επίσης με μεγάλες ποσότητες τυριών και επεξεργασμένου κρέατος. Τα μεταποιημένα κρέατα είναι κρέατα που έχουν ωριμάσει, αλατιστεί ή καπνιστεί.

Η υψηλή πρόσληψη αυτών των κρεάτων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων συνθηκών υγείας, όπως καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλες οι πίτσες με τον ίδιο τρόπο. Αν σου αρέσει η πίτσα, προσπαθήστε να βρείτε μια πιτσαρία που χρησιμοποιεί πιο υγιεινά συστατικά, όπως λαχανικά και ζύμη ολικής αλέσεως. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας πίτσα στο σπίτι.

(Έρευνα) (Έρευνα)

#5. Μπισκότα και ντόνατς

Τα μπισκότα και τα ντόνατς περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, εξευγενισμένου αλευριού και πρόσθετων λιπών. Μπορούν να έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Για να διατηρήσεις το βάρος σου, θα πρέπει να περιορίσεις την πρόσληψη.

Όταν λαχταράς την επιθυμία, πήγαινε για μια μικρή μερίδα, όχι για ένα τεράστιο μπισκότο ή ένα ολόκληρο πακέτο μικρών μπισκότων. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να απολαύσεις μια λιχουδιά και να περιορίσεις τις υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη που καταναλώνεις. Επίσης, ένα μέσο μεσαίου μεγέθους ντόνατ μπορεί να περιέχει πάνω από 200 θερμίδες. Ορισμένες ποικιλίες με γλάσο συσκευάζουν περισσότερες από 300 θερμίδες.

Για βέλτιστη υγεία και βάρος, τα ντόνατς πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

(Έρευνα)

Δες στη gallery τις υπόλοιπες 5 τροφές.