5 υγιεινές τροφές που φτιάχνουν και τη διάθεση

Μαρία Ροδίτη
5 υγιεινές τροφές που φτιάχνουν και τη διάθεση

Και θα δυναμώσεις τον οργανισμό σου με πλούσια θρεπτικά συστατικά και θα έχεις καλή διάθεση!

Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήλιο, τη θάλασσα, τις βόλτες και την ξεγνοιασιά. Και, βέβαια, με το κέφι, με την καλή διάθεση. Δυστυχώς, όμως, όλοι άνθρωποι είμαστε, δυσκολίες και προβλήματα αντιμετωπίζουμε και δεν είναι πάντα εφικτό να έχουμε… ένα χαμόγελο στα χείλη.

Πεπόνι: Γιατί να το επιλέξεις και πώς να το προσθέσεις στη διατροφή σου

Food for mood

Ή μήπως είναι, αν πραγματικά το θέλουμε; Αυτό που θέλω να σου πω είναι πως μπορείς να φτιάξεις στο πι και φι την κακή διάθεσή σου... τρώγοντας! Αμέ. Κι αυτό γίνεται όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού σου και την ίδια ώρα φτιάχνουν και τη διάθεση. Μειώνουν την κατάθλιψη και τα επίπεδα στρες.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία. Όσο κι αν η διάθεση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το στρες, το περιβάλλον, ο λίγος ύπνος, τα γονίδια, η διατροφή μπορεί να... βγαίνει μπροστά και να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

https://www.instagram.com/p/CReX09Pl9hW

Γιατί, λοιπόν, να μη δοκιμάσεις τις πέντε παρακάτω τροφές όταν είσαι… στα down σου;

Τα τρόφιμα που φτιάχνουν τη διάθεση

#1 Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, είναι καλή πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, βιταμινών A, D και B3, και μετάλλων, όπως ασβέστιο και φώσφορο, ενώ είναι πλούσια και σε ω-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν, επίσης, πως τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

#2 Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντομαπίνη και η σεροτονίνη, που συνδέονται με την καλή διάθεση και την ευφορία.

#3 Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, η οποία- σύμφωνα με έρευνες- μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.



#4 Ξηροί καρποί και σπόροι

Φυστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι chia… Όλα αυτά έχουν τεράστια οφέλη στον οργανισμό σου, καθώς περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες. Επιπλέον, παράγουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης, που ενισχύει τη διάθεση.

#5 Κουρκουμάς

Το κίτρινο μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία, περιέχει κουρκουμίνη, η οποία θεωρείται ότι ενισχύει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.