8 φυτικά βούτυρα πλούσια σε γεύση και πρωτεΐνη

Τσακιρίδου Χριστίνα
8 φυτικά βούτυρα πλούσια σε γεύση και πρωτεΐνη

Οι πιο νόστιμες διατροφικές επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες γυναίκες εντάσσουν τα φυτικά προϊόντα στην διατροφή τους. Το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα και βρίσκεται πλέον παντού. Η πλούσια γεύση του έχει κερδίσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων που αξίζει να δοκιμάσεις.

Τα φυτικά βούτυρα στην διατροφή μας

Οι επιλογές είναι ειλικρινά αμέτρητες και καλύπτουν κάθε γούστο. Τα φυτικά βούτυρα περιέχουν καλά λίπη, πρωτεΐνη και είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Παρά το γεγονός ότι περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ κάθε ξηρού καρπού και σπόρου, καθώς και των αντίστοιχων βουτύρων.

Αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο από κάσιους, από καρύδια, από φουντούκια και πολλά άλλα, βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Ποια είναι περισσότερο ή λιγότερο θρεπτικά; Τι συστατικά περιέχουν, πόσες θερμίδες και πόσο καλό ή όχι μας κάνουν;

Τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν στο κάθε φυτικό βούτυρο, αναλόγως από τον τύπο του καρπού που περιέχουν. Το βούτυρο από καρύδια, για παράδειγμα, είναι το πιο πλούσιο σε α-λινολενικό οξύ ενώ το αμυγδαλοβούτυρο μας παρέχει μικρή ποσότητα ασβεστίου.

Οι θερμίδες των περισσότερων φυτικών βουτύρων κυμαίνονται από 160 σε 230 ανά 2 κουταλιές της σούπας, δηλαδή είναι παρόμοιες με τις θερμίδες που αποδίδουν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών. Εκεί που διαφέρουν είναι στο ότι οι θερμίδες στα φυτικά βούτυρα απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον ξηρό καρπό.

trofes

5 τροφές που ενισχύουν τη διάθεση και καταπραΰνουν το στρες - Βάλ' τες άμεσα στη διατροφή σου

Τα 8 πιο υγιεινά φυτικά βούτυρα

https://www.instagram.com/p/CYWOENIudmF/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

1) Φυστικοβούτυρο

2) Αμυγδαλοβούτυρο

3) Βούτυρο από κάσιους

4) Φουντουκοβούτυρο

5) Βούτυρο σπόρων κολοκύθας

6) Βούτυρο από κουκούτσια καρπουζιού

7) Βούτυρο ηλιόσπορου

8) Βούτυρο σουσαμιού

Τι να επιλέξεις

Το βούτυρο αμυγδάλου αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και εξαιρετική πηγή μαγνησίου, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το βούτυρο κάσιους έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου, το φιστικοβούτυρο περιέχει ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη και είναι καλή πηγή σιδήρου, ενώ το βούτυρο από ηλιόσπορο τα ξεπερνά σε πρωτεΐνη και μας παρέχει σίδηρο και μαγνήσιο και από σουσάμι είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Πηγή κεντρικής: pexels.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: