Άκουσες για τη δίαιτα με τα βραστά αυγά και σκέφτεσαι να την ακολουθήσεις; Τα υπέρ και κατά

Ιωάννα Τζανή
Άκουσες για τη δίαιτα με τα βραστά αυγά και σκέφτεσαι να την ακολουθήσεις; Τα υπέρ και κατά

Μάθε τα πάντα για τη δίαιτα με βραστά αυγά, αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το σκεφτείς διπλά πριν την ξεκινήσεις.

Τα βραστά αυγά αρέσουν σχεδόν σε όλες μας, είναι θρεπτικά, χορταστικά και αποτελούν μία γρήγορη και εύκολη λύση όταν πεινάμε και δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε.

Εάν, λοιπόν, είσαι κι εσύ fan, σου έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς υπάρχει κάτι που ονομάζεται «δίαιτα με βραστά αυγά». Είναι ουσιαστικά μία διατροφή που είναι πλούσια σε - ναι! - βραστά αυγά και ισχυρίζεται ότι προάγει την απώλεια βάρους.

xiroi karpoi

Αυτές είναι οι 5 τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Μη βιαστείς, όμως, να τρέξεις στην κουζίνα και να αρχίσεις να βράζεις όλα τα αυγά που έχεις στο ψυγείο! Αυτή η διαίτα είναι αρκετά ακραία και μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα τελικά.

ayga 3

Τι είναι η δίαιτα με βραστά αυγά;

Η δίαιτα με βραστά αυγά προέρχεται από την Arielle Chandler, συγγραφέα του βιβλίου The Boiled Egg Diet: The Easy, Fast Way to Weight Loss!, ενώ επικεντρώνεται σε μια πιο υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος σε σχέση με την ομελέτα ή το τηγάνισμα, καθώς δεν απαιτεί την προσθήκη λαδιού για το μαγείρεμα.

Ωστόσο, παρά το όνομά της, η συγκεκριμένη δίαιτα δεν περιλαμβάνει πάντα μόνο αυγά. Ορισμένες εκδοχές περιέχουν, επίσης, την άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζουν τους υδατάνθρακες, καθιστώντας την ουσιαστικά έναν τύπο δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Εκτός από την πιθανή προώθηση της απώλειας βάρους, η δίαιτα με βραστά αυγά υποτίθεται ότι βοηθά στη μείωση της όρεξης και στην καύση θερμίδων.

Τα υπέρ της δίαιτας με βραστά αυγά

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά, όταν καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες! Όχι μόνο προσφέρουν άπαχη πρωτεΐνη, αλλά περιέχουν επίσης βιταμίνες A, D, E και K, μαζί με ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα αυγά είναι, επίσης, γεμάτα με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιών, καθώς και σίδηρο (ο οποίος συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων), ψευδάργυρο (που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και ασβέστιο (το οποίο προάγει την υγεία των οστών).



Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι τα αυγά είναι αρκετά φθηνά, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του μενού της διατροφής μπορεί να είναι προσβάισμο σε όλους.

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας με βραστά αυγά

Η χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες φύση της δίαιτας με βραστά αυγά μπορεί δυνητικά να προκαλέσει απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα. Αλλά αυτό είναι το θέμα: είναι βραχυπρόθεσμο. Τα αρχικά κιλά που θα χαθούν θα οφείλονται στο χαμένο βάρος υγρών, αλλά στην πραγματικότητα δε θα χάσεις καθόλου λίπος.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες στο σώμα. Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο, το οποίο βρίσκεται στο συκώτι και τους μύες και συνδέεται με το νερό. Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μειώνει τα αποθέματα γλυκογόνου του σώματος, αυξάνοντας έτσι την απώλεια νερού στα ούρα και, στη συνέχεια, αυξάνει την απώλεια υγρών (όχι λίπους).

Ακόμα κι αν είσαι σε θέση να τηρήσεις τη δίαιτα για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο, τα αποτελέσματα πιθανότατα δεν θα είναι βιώσιμα. Θα αρχίσεις να χάνεις βάρος, αλλά πιθανότητα δε θα μπορέσεις να διατηρηθείς σε αυτά τα κιλά, καθώς όταν μειώνονται πάρα πολλές θερμίδες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Αυτό οδηγεί στο επόμενο στάδιο: Η δίαιτα με βραστά αυγά είναι περιοριστική, καθώς επιτρέπει λίγους έως καθόλου υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι η κύρια πηγή καυσίμου του σώματός σου. Ο συνδυασμός χαμηλών υδατανθράκων και θερμίδων πιθανότατα θα σε αφήσει να αισθάνεσαι ανικανοποίητη και πεινασμένη.



Ο δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων θα δυσκολέψει, επίσης, την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σου σε φυτικές ίνες. Εξάλλου, οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που βρίσκεται σε τροφές που περιορίζονται από τη διατροφή, όπως οι μπανάνες και οι φακές.

Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και επίμονης πείνας, αλλά και καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, καθώς η λήψη αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, τα αυγά μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά όπς αναφέραμε παραπάνω, σε φυσιολογικές ποσότητες! Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ορίζει ως «φυσιολογική ποσότητα» ένα ολόκληρο αυγό ή δύο ασπράδια αυγού την ημέρα, μια σύσταση που ισχύει για όλους τους ενήλικες με ή χωρίς κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: