Αυτές είναι οι 5 τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Ιωάννα Τζανή
Αυτές είναι οι 5 τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Πρόσθεσε αυτές τις βασικές τροφές στη διατροφή σου προκειμένου να ενισχύσεις την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου σου. 

Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σου να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τον διατηρήσεις όσο το δυνατόν πιο υγιή σε όλη σου τη ζωή και να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών καταστάσεων (όπως το Αλτσχάιμερ ή τη νόσο του Πάρκινσον).

Μαζί με άλλες βασικές υγιεινές συνήθειες, όπως η τακτική άσκηση, η εκμάθηση νέων πραγμάτων και ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις τον κίνδυνο τέτοιων καταστάσεων είναι να εστιάσεις στη διατροφή σου.

5 τροφές που ενισχύουν τη διάθεση και καταπραΰνουν το στρες - Βάλ' τες άμεσα στη διατροφή σου

Ο εγκέφαλος λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς να κάνει διάλειμμα. Εκτός από τη ρύθμιση των γνωστικών λειτουργιών (όπως η μνήμη και η μάθηση), είναι επίσης υπεύθυνο για βασικές διαδικασίες όπως η αναπνοή, η κίνηση και ο έλεγχος της θερμοκρασίας.

Μια διατροφή φιλική προς τον εγκέφαλο περιλαμβάνει την κατανάλωση φρέσκων, ανεπεξέργαστων τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες.


https://www.instagram.com/p/CZXikTABTZ_/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αυτές οι τροφές περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και βιταμινών A, C και K.

Η διατροφή για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου απαιτεί, επίσης, την αποφυγή ορισμένων τροφών όπως επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλλά και τον περιορισμό του αλατιού και της ζάχαρης, καθώς εμποδίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Όσον αφορά στην ευεξία του εγκεφάλου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που αξίζουν να τους δώσεις την απαραίτητη προσοχή. Παρακάτω θα μάθεις ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

#1. Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του εγκεφάλου σε κορυφαία φόρμα/ Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα φυλλώδη χόρτα προσφέρουν βιταμίνη Α, η οποία βοηθά τους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) να ρυθμίζουν τη μάθηση και τη μνήμη. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντίστοιχα.

#2. Μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά τις λαμπερές τους αποχρώσεις και βοηθά στη βελτίωση της μνήμης. Τα φλαβονοειδή υποστηρίζουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων (και επομένως, των γνωστικών λειτουργιών). Επιπλέον, ως αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

#3. Ξηροί καρποί

Oι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας του εγκεφάλου. Απαιτούνται, επίσης, για τη σωστή ροή του αίματος, διασφαλίζοντας ότι ο εγκέφαλός σου λαμβάνει αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσει. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία έχουν όλα αντιοξειδωτικές ιδιότητες.



#4. Λιπαρά ψάρια

Όπως οι ξηροί καρποί, έτσι και τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από την υποστήριξη της δομής του εγκεφάλου, αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του βήτα-αμυλοειδούς στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς συνδέονται με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά η κατανάλωση άφθονων ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να υποστηρίξει τις γνωστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας.

#5. Μαύρη σοκολάτα

Έχουμε καλά νέα για τις λάτρεις της μαύρης σοκολάτας! Αυτή η γλυκιά λιχουδιά είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου ενισχύοντας τη λειτουργία (και την αναγέννηση) των νευρικών κυττάρων. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά την υγιή ροή αίματος στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: