Οι τροφές που πρέπει να τρως πιο συχνά στα 30 σου

Ιωάννα Τζανή
Οι τροφές που πρέπει να τρως πιο συχνά στα 30 σου

Τα 5 κορυφαία είδη τροφών για νεανική επιδερμίδα.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει. Στα 30 σου, μπορεί να εντοπίσεις πράγματα που δεν σε ενοχλούσαν πριν και να παρατηρήσεις ότι ο μεταβολισμός σου αλλάζει. Όλες αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι είναι καιρός να εξετάσεις τη διατροφή σου και να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλη για να ανταπεξέλθει σε αυτό που βιώνει το σώμα και ο οργανισμός σου καθώς περνούν τα χρόνια.

Παρακάτω θα βρεις 5 είδη τροφών που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξεις στη διατροφή σου μόλις «πατήσεις» τα 30.

5 yummy προτάσεις για πρωινό που θα φτιάξεις μέσα σε 5 λεπτά

#1. Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυσικά εργαλεία για την πρόληψη των σημαδιών της γήρανσης και της ανάπτυξης ψυχικών και σωματικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι θαυμάσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Μερικές από τις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα βατόμουρα, τα μούρα acai, τα φασόλια, τα πεκάν, το σπανάκι και το λάχανο.

kerasia

#2. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Καθώς μεγαλώνουμε, τα σημάδια της γήρανσης αρχίζουν να εμφανίζονται στο δέρμα μας. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τη γήρανση, μπορείς να επιβραδύνεις τα σωματικά σημάδια τρέφοντας το σώμα σου με τις σωστές τροφές. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ορατών σημαδιών γήρανσης και να αυξήσουν την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος. Εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το φυτικό έλαιο λιναρόσπορου και ο σολομός.

#3. Βιταμίνη C

Η παραγωγή κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που υποστηρίζει το σφριγηλό δέρμα, αρχίζει να μειώνεται γύρω στα μέσα της δεκαετίας των '30. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα σου να παράγει κολλαγόνο. Οι φράουλες, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι όλα θαυμάσιες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει την υγεία του δέρματος με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, την υποστήριξη της επούλωσης των πληγών και τη μείωση της ξηρότητας.



#4. Σταυρανθή λαχανικά

Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται, ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα. Ξεκίνα την πρόληψη από νωρίς, υιοθετώντας μια διατροφή που είναι πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά. Τα λαχανικά της οικογένειας brassica, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων με τρόπο που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να αποτρέψει τις ασθένειες.

#5. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ

Πριν κάνεις παιδιά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις άφθονο φυλλικό οξύ, καθώς αυτή η βιταμίνη Β βοηθά στον σχηματισμό γενετικού υλικού και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διαταραχών του νευρικού σωλήνα στα μωρά. Το φολικό οξύ, μια συνθετική μορφή φυλλικού οξέος, είναι κύριο συστατικό των προγεννητικών βιταμινών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ περιλαμβάνουν το σπανάκι, τα μαυρομάτικα, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Cover photo: @regina.baltic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 superfoods που πρέπει να έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου (και πού κάνουν καλό)

Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού (γάλα καρύδας έχεις;)