Το No 1 σνακ για να μειώσεις τη χοληστερόλη, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Το No 1 σνακ για να μειώσεις τη χοληστερόλη, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Το συστατικό που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας  μπορεί να ρίξει τα επίπεδα χοληστερόλης  στο αίμα μας.

Τα επίπεδα χοληστερόλης όσο κι αν θέλουμε να τα κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα, πολλές φορές «μπερδεύονται» και οι τιμές εκτοξεύονται σε ανησυχητικά στάδια. Τι ξέρεις όμως για την χοληστερόλη; Την «καλή» αλλά και την «κακή»;

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι µία χηµική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισµό µε την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.

Ορισμένες τροφές όμως μπορούν να βοηθήσουν ή και να βλάψουν τον οργανισμό μας στην προσπάθειά μας να παραμένουμε υγιείς. Η κατανόηση του τι σημαίνουν τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς μας. Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας. Το σώμα μας παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειαζόμαστε, αλλά μπορούμε επίσης να τη λάβουμε από τα τρόφιμα.

Τρώγε βασιλικό για να χωνέψεις και 8 ακόμα λόγοι υγείας που θα σε πείσουν

Υπάρχουν 2 τύποι χοληστερόλης: η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η υπερβολική χοληστερόλη LDL μπορεί μερικές φορές να κολλήσει στις αρτηρίες μας και να μετατραπεί σε πλάκα. Η HDL χοληστερόλη συλλαμβάνει την περίσσεια χοληστερόλης LDL και την επαναφέρει στο συκώτι όπου μπορεί να αφαιρεθεί από το σώμα. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχεις υπερβολική χοληστερόλη LDL στο αίμα σου, συνεπώς όχι αρκετή HDL χοληστερόλη για να την καθαρίσεις ή συνδυασμό των δύο.

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιπέδων της «καλής» HDL χοληστερόλης. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ιδιαίτερα η βρώμη, εμπίπτουν και στις δύο αυτές κατηγορίες. Ένας λόγος που η βρώμη είναι η καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερόλης είναι επειδή είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτός ο τύπος ινών δημιουργεί μια επικάλυψη στο λεπτό έντερο που εμποδίζει τη χοληστερόλη να εισέλθει στο αίμα, η οποία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Η μείωση της LDL χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής αναλογίας HDL προς LDL χοληστερόλης και μπορεί να διευκολύνει την HDL χοληστερόλη να κάνει τη δουλειά της.

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο σνακ για να μειώσεις τη χοληστερόλη σου;

Ενεργειακές μπάλες βρώμης, είναι το μυστικό! Οποιαδήποτε βρώμη θα λειτουργούσε. Αλλά ποιος δεν αγαπά τις ενεργειακές μπάλες βρώμη; Μοιάζουν με τις μπάρες granola, αλλά είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνουν (δεν απαιτείται ψήσιμο) και είναι ιδανικές για να τις γευστείς. Μπορούν να γίνουν vegan, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χωρίς γλουτένη ή με όποιες γευστικές προσθήκες επιλέξεις. Επιπλέον, βασίζονται σε θρεπτικά συστατικά όπως βρώμη, αποξηραμένα φρούτα, βούτυρο ξηρών καρπών και πολλούς άλλους ατελείωτους συνδυασμούς γεύσεων.

Η απόλυτη συνταγή

https://www.instagram.com/p/CFYA1LvMU7c

Υλικά:

-1 φλιτζάνι χουρμάδες (περίπου 11 με 12 χουρμάδες)

-1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό

-1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia, κάνναβης ή λιναριού

-1/2 κγ κάρδαμο

-1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

-πρέζα αλάτι

-1 1/2 φλιτζάνι τυλιγμένη βρώμη χωρίς γλουτένη

-1 φλιτζάνι ανάλατα φιστίκια Αιγίνης

-1 φλιτζάνι κράνμπερι

Εκτέλεση:

Βάλε τους χουρμάδες, το ζεστό νερό, το chia, τα μπαχαρικά και το αλάτι στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια πάστα .Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα cranberries και μετά προσθέτουμε την πάστα με τους χουρμάδες και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε το μείγμα και το τυλίγουμε σε μπαλάκια. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά και μετά μπορούμε να τα απολαύσουμε άφοβα!