Αν πρέπει να τηγανίσεις αυτή είναι η καλύτερη επιλογή λαδιού σύμφωνα με την ειδικό

Αν πρέπει να τηγανίσεις αυτή είναι η καλύτερη επιλογή λαδιού σύμφωνα με την ειδικό

Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές για να έχεις το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

Το λάδι είναι ένα από τα υλικά που δεν λείπουν από καμία κουζίνα και αποτελεί must-have για αρκετές συνταγές. Τα τηγανητά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αμαρτίες στις οποίες προσπαθούμε να αντισταθούμε ή έστω να περιορίσουμε από την διατροφή μας.

Με τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω, η αγορά λαδιού δεν είναι πάντα η πιο εύκολη υπόθεση αφού στα καταστήματα διατίθενται αμέτρητα διαφορετικά είδη με αρκετά από αυτά να μην ενδείκνυνται για τηγάνισμα. O Eric Decker, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης μίλησε στο marthastewart.com και αποκάλυψε ποια είναι τα καλύτερα λάδια σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες σου.

Τι κάνει ένα λάδι καλό για τηγάνισμα;

Ορισμένα λάδια είναι καλύτερα για τηγάνισμα συγκριτικά με άλλα. Αυτό οφείλεται στο σημείο καπνού και τη θερμοκρασία στην οποία το λάδι θα καεί και θα παράγει καπνό. Το σημείο καπνού ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία κατά την οποία αυτό αρχίζει να καπνίζει, δηλαδή να καίγεται. Ξεπερνώντας αυτό το σημείο, η μοριακή σύνθεση του λαδιού υφίσταται σημαντικές αλλοιώσεις, κάτι που σημαίνει πως από τη μία χάνει τη διατροφική του αξία και από την άλλη γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για την υγεία μας.

Όταν τα λάδια διασπώνται, υφίστανται δομικές αλλαγές. Αυτό είναι γνωστό ως θερμική αποδόμηση ή αποσύνθεση, μια χημική αντίδραση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση του φαγητού, σύμφωνα με τον ειδικό.

Ποια είναι τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα- Τι υποστηρίζει ο ειδικός

Για ρηχό τηγάνισμα και σοτάρισμα

«Για ρηχό τηγάνισμα, δεν χρειάζεται οι θερμοκρασίες να είναι τόσο υψηλές», αναφέρει ο Decker. Τα λάδια με μέτρια ή υψηλά σημεία καπνού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια επομένως οι καλύτερες επιλογές είναι το ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο, ηλιέλαιο και σταφυλέλαιο.

ladi7.jpg

Για βαθύ τηγάνισμα

Το βαθύ τηγάνισμα απαιτεί υψηλότερες θερμοκρασίες γι' αυτό καλό θα ήταν να επιλέξεις καρθαμέλαιο, σογιέλαιο, ελαϊκό οξύ, φυστικέλαιο ή λάδι κανόλας.

Όχι μόνο οι μπάρες δημητριακών! 5 υγιεινές τροφές που σε παχαίνουν

Ποια λάδια να αποφύγεις

Τα λάδια από: λιναρόσπορο, καρύδι, φουντούκι, αμυγδαλέλαιο δεν ενδείκνυνται για τηγάνισμα και καλό θα ήταν να τα αποφύγεις.

Πηγή κεντρικής: pexels.com