Το fasting ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης αλλά μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Το fasting ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης αλλά μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Pexels

Η διαλειμματική νηστεία ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση - αλλά με μια συγκεκριμένη προϋπόθεση, σύμφωνα με μελέτη.

Πολλά λέγονται για τη νέα δημοφιλή μέθοδο δίαιτας που προβλέπει την άρνηση του φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για το fasting ή αλλιώς διαλειμματικήνηστεία. Μερικοί ορκίζονται σε αυτή και ισχυρίζονται ότι μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στα επίπεδα ενέργειας, να φτιάξει τη διάθεσή τους και ακόμη να μειώσει το αίσθημα της πείνας.

Σε έρευνα που διαβάζουμε στο Mirror.co.uk, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι παρόλο που η διαλείπουσα νηστεία, ή ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφής σε ένα καθορισμένο «παράθυρο», είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα απώλειας βάρους, έχει οφέλη και στην ψυχολογία. Συγκεκριμένα, το να τρώει κανείς μόνο μέσα σε ένα 10ωρο διάστημα κάθε μέρα και στη συνέχεια να νηστεύει για 14 ώρες, ωφελεί τη διάθεση και τον ύπνο περισσότερο από ό, τι το να εχει ποικίλες ώρες φαγητού στην καθημερινή του ζωή.

Παράθυρο 10 ωρών σημαίνει ακριβώς αυτό: Περιορισμό του καθημερινού διατροφικού προγράμματος σε 10 ώρες και νηστεία για τις υπόλοιπες 14 ώρες. Για παράδειγμα, αν τρως για πρώτη φορά στις 9 το πρωί, πρέπει στη συνέχεια να τελειώσεις το φαγητό μέχρι τις 7 το απόγευμα. Στη μελέτη, ζητήθηκε από 37.545 άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή υγείας «ZOE Health» να τρώνε κανονικά για την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να τρώνε μέσα σε ένα παράθυρο 10 ωρών για άλλες δύο εβδομάδες.

H απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους

Η Δρ Sarah Berry, του King's College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας της «ZOE, δήλωσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη εκτός αυστηρά ελεγχόμενης κλινικής που δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας σε ένα πραγματικό περιβάλλον. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα. Ένα παράθυρο 10 ωρών για φαγητό ήταν διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους και βελτίωσε τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την πείνα. Διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι όσοι ασκούσαν το περιορισμένο χρονικό διάστημα διατροφής, αλλά δεν ήταν συνεπείς μέρα με τη μέρα, δεν είχαν τις ίδιες θετικές επιδράσεις στην υγεία με εκείνους που ήταν αφοσιωμένοι κάθε μέρα».

Η Δρ Kate Bermingham, του King's College του Λονδίνου και επίσης από το ZOE, προσέθεσε: «Η μελέτη αυτή προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του τρόπου διατροφής. Ο αντίκτυπος της τροφής στην υγεία δεν είναι μόνο το τι τρώτε, αλλά και η ώρα που επιλέγετε να καταναλώνετε τα γεύματά σας, και το παράθυρο φαγητού είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια. Πολλοί άνθρωποι θα νιώθουν κορεσμό και θα χάσουν βάρος ακόμη κι αν περιορίσουν το φαγητό τους σε ένα 10ωρο παράθυρο».

Άβολο φούσκωμα και ενόχληση στο στομάχι: Οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεις

pexels-mikhail-nilov-6740510.jpg