Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορος

Αρχαίος και πολύ επίκαιρος.

Η ύπαρξη του αρχαία και η ονομασία του αντιπροσωπευτική. Ο λόγος για το « linus usitatissimus», δηλαδή το «λινάρι το χρησιμότατο», ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά, με διπλή ιδιότητα, είτε ως βάση για την κατασκευή των λινών υφασμάτων , είτε ως σπόρος με θεραπευτικές ιδιότητες.

Από διατροφική άποψη, το λινέλαιο κι ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυσική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6. Η ισορροπία των δύο αυτών ω-λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ω-6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Τέτοιες αντιδράσεις είναι που επιδεινώνουν σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ κ.α.Τα φυσικά αυτά αντιοξειδωτικά, επίσης, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από το διαβήτη.

Από τα παράγωγα του λιναριού, δύο μόνο μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης (γιατί το θερμής έκθλιψης χρησιμοποιείται ως διαλύτης για βαφές) και τον λιναρόσπορο, που είναι ακόμα πιο θρεπτικός, και μπορούμε να τον προσθέσουμε στα δημητριακά, το ψωμί, τις σαλάτες μας.