Οι ξηροί καρποί και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Γωγώ Φούντα
Οι ξηροί καρποί και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Εύγεστοι και υγιεινοί...

Όσοι πιστεύετε ότι οι ξηροί καρποί χρησιμεύουν μόνο ως συνοδευτικό μαζί με το ποτό, ήρθε η ώρα να σας διαψεύσουμε. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ξηρών καρπών μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση και διαβήτη. Εδώ σας έχουμε τα έξι πιο θρεπτικά είδη:

1)Αμύγδαλα: Περιέχουν 9 φορές περισσότερο μονοακόρεστο υγιεινό λίπος παρά κορεσμένα επικίνδυνα λιπαρά. Πλούσια σε πρωτείνες, ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και καθόλου χοληστερόλη, τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει από εγκεφαλικά και καρκίνο.

2)Καρύδια: Είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία τα βρίσουμε και στο σολωμό, μόνο που τα καρύδια είναι πιο εύγεστα με σοκολάτα. Με πολλά θρεπτικά λιπαρά τα καρύδια περιέχουν και μία πολυακόρεστη ουσία η προστατεύει από το διαβήτη.

3)Φιστίκια Αιγίνης: Σύμφωνα με έρευνες, οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε κάλιο ενώ είναι εξίσου πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά με τα αμύγδαλα.

4)Φιστίκια αράπικα: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα φιστίκια είναι μία πολύ καλή επιλογή για να διατηρήσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας χαμηλά. Επιπλέον, παρέχουν περισσότερη πρωτείνη από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

5)Φουντούκια: Με μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες καλών έναντι κακών λιπαρών, τα φουντούκια είναι πλούσια σε φολλικό οξύ μια βιταμίνη που προστατεύει από γεννετικές ανωμαλίες, καρκίνο αλλά και καρδιακές παθήσεις.

6)Πεκάν: Είναι ιδανικά κατά της χοληστερόλης σύμφωνα με ερευνητές. Είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και φτωχά σε επιβλαβή κορεσμένα.