Πώς μπορώ να χάσω κιλά, χωρίς να ξοδέψω χρήματα σε γυμναστήρια και διατροφές;

Πώς μπορώ να χάσω κιλά, χωρίς να ξοδέψω χρήματα σε γυμναστήρια και διατροφές;

H διατροφολόγος μας Φανή Πρεβέντη απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

Καλησπέρα, είμαι 20 χρονών, έχω ύψος 1.57 και ζυγίζω 61 κιλά. Τα τελευταία 2 χρόνια έβαλα 10 κιλά και πλέον νομίζω πως δεν θα καταφέρω να απαλλαγώ ποτέ απ' αυτά. Λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατώ να πάω γυμναστήριο ή να τρέφομαι όπως θα πρεπε. Επίσης έχω να κάνω οποιαδήποτε μορφή άσκησης για περισσότερο από 2 χρόνια και νομίζω πως θα προκαλέσω θέμα στο σώμα μου και κυρίως στα γόνατα μου, τα οποία πονάνε ακόμα και όταν περπατώ πια.... Μπορείτε να με βοηθήσετε; Θα σας ήμουν ευγνώμων. :)

Η απάντηση της διατροφολόγου Φανής Πρεβέντη

Ο μόνος επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να χάσει κανείς βάρος και να το διατηρήσει είναι η υποθερμιδική διατροφή και η συστηματική άσκηση. Όταν αναφερόμαστε σε υποθερμιδική διατροφή εννοούμε ότι η διατροφή μας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι θερμίδες που καίμε να είναι περισσότερες από όσες καταναλώνουμε. Όταν αναφερόμαστε σε συστηματική άσκηση εννοούμε 150 ώρες οποιουδήποτε είδους σωματικής άσκησης την εβδομάδα.


Όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα και τη διατροφή, θεωρώ ότι μπορεί κανείς να κάνει υγιεινή διατροφή και με λίγα χρήματα. Μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώνουμε περισσότερο τα όσπρια και τα λαδερά, τα φρούτα εποχής (που πάντα είναι πιο φθηνά από όσα είναι εκτός εποχής) καθώς και τα λαχανικά εποχής. Ακόμα, σχετικά οικονομικές τροφές είναι τα αυγά, το κοτόπουλο (δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράζουμε φιλέτο) και τα παρασκευάσματα από κιμά. Ακόμα και στην κατηγορία των ψαριών μπορούμε να διαλέξουμε γαύρο ή σαρδέλα που είναι πολύ οικονομικά αλλά και κατεψυγμένα ψάρια. Από τα γαλακτοκομικά μπορούμε να διαλέξουμε γάλα μακράς διαρκείας ή εβαπορέ που διατηρείται περισσότερο από το μικρής διάρκειας. Πολύ χρήσιμα και οικονομικά αμυλούχα τρόφιμα είναι το ρύζι, τα μακαρόνια καθώς και οι φρυγανιές ή τα παξιμάδια (που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, το γυμναστήριο δεν είναι μονόδρομος. Μπορείς να ξεκινήσεις από ένα απλό γρήγορο περπάτημα και να συνεχίσεις με το trendy αλλά και συνάμα διαχρονικό τρέξιμο. Τo τρέξιμο αυξάνει σημαντικά το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους με μηδενικό κόστος.


Τώρα που έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες χρειάζεσαι μόνο δύο πράγματα: θέληση για αλλαγή και επιμονή. Καλή επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα

Έχω πρόβλημα στην περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών: Tι πρέπει να κάνω για να αδυνατίσω;

Πώς να κάνετε τη δίαιτά σας λίγο πιο... «νόστιμη»